Afla povestea Saviniei Stanescu, singurul roman care a reusit pe Broadway!
Acum sapte ani inca o mai citeati in paginile unui cotidian central din Romania. Azi, e o stea in devenire pe Broadway, New York.
Jurnalistul Saviana Stanescu s-a impus ca dramaturg peste ocean folosindu-si experienta personala din Romania lui Ceausescu si apoi pe cea de imigrant in America. Cu piesele ei, care se joaca cu sali pline, i-a invatat pe americani ca Romania nu e doar tara lui Dracula.
In penumbra unei sali de teatru, Saviana Stanescu respira cu pofta aerul tare al succesului. E ultima reprezentatie a piesei ei, Straini cu abilitati extraordinare. Dupa cronici entuziaste si premii importante, aplauzele ii confirma si ele: a dat lovitura pe Broadway. E singurul roman care a reusit asta!
Alegeri 2024
15:03
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 5 milioane de români
15:01
SURSE | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. VEZI primele date neoficiale de la partide. Cine intră în turul 2
14:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
Cu piesele ei, Saviana Stanescu a deschis pe Broadway un drum nou si i-a invatat pe americani o lectie: oricat de multe ti se pare ca stii despre lumea ta, uneori un strain iti poate arata ca mai ai multe de aflat.
In New York-ul suprapopulat de scriitori flamanzi de succes, Saviana Stanescu s-a impus cu povesti nemaivazute. Si-a folosit experienta de roman trecut prin comunism, revolutie, tranzitie si imigratie si a facut din ea arta. Sub reflectoarele celei mai prestigioase rampe din lume, o prins viata o mica Romanie, descrisa de Saviana cu talent, nostalgie si umor.
"Perspectiva mea e importanta si pentru New York, pentru ca eu sunt un produs al comunismului, m-am format in Romania lui Ceasca, sunt decretica si vin cu aceste valori. Eu am venit cu aceasta identitate romaneasca foarte profunda si vad lucrurile prin perspectiva romanului crescut in timpul lui Ceasca, inteleg mai bine capitalismul", se destainuie Savinia Stanescu.
Se vede asta din tot ce scrie. E la a doua piesa elogiata de critica americana si ambele au avut Romania ca nucleu. O Romanie care o bantuie si o inspira, in masuri egale.
In a doua piesa, Straini cu abilitati extraordinare, si-a spus povestea de imigrant, aratandu-le celor nascuti in America o latura a societatii lor la care nu se gandesc prea mult.
Au fost insa mai mult decat piese admirate si premiate la New York. Ele sunt si mici lectii de istorie predate de Saviana. Prin ea, contactul americanilor cu Romania e direct si revelator.
Primii care au fost nevoiti sa se intoarca la manual au fost actorii distribuiti in piesele ei.
"Cel care l-a jucat pe Ceausescu a studiat pe Google, la biblioteca, a vazut imagini video cu ultimele zile, imagini de la marile adunari generale," ne dezvaluie Savinia Stanescu.
Umorul este un alt atu romanesc pe care Saviana l-a exploatat in piesele ei. Aici insa a fost nevoita sa faca un compromis.
Lumea Savianei Stanescu s-a schimbat insa de cand a venit in America. A fost un un schimb reciproc avantajos - ea si-a adus la New York talentul si spiritul romanesc, iar New York-ul i-a dat inapoi faima si o personalitate noua.
"Cred ca mi-a fost greu sa ma adaptez. Noi am fost crescuti sa fiu la locul meu, sa nu ma laud singura, sa fiu modesta, sa nu fiu stridenta, tipul asta de educatie nu functioneaza bine aici, aici trebuie sa fii stridenta, te dau afara pe usa, intri pe geam."
Saviana Stanescu preda arta dramatica. Grupul ei de lucru e un New York in miniatura. Cinci studenti, din Anglia, Spania, Rusia, Elvetia si Statele Unite, asculta indrumarile unei romance.
A terminat alte doua piese deja, ambele despre Romania si Europa de Est. E o zona pe care o cunoaste foarte bine si care la New York e inca insuficient exploatata.
Mai departe insa nu stie ce va fi. Pentru moment, acumuleaza impresii, pe care cu siguranta le va folosi intr-o zi in vreo piesa de succes.
Sursa: Pro TV
Etichete: new york, romania, statele unite, Nicolae Ceaușescu, dramaturgie,
Dată publicare:
01-12-2008 00:00