1 Decembrie: Marina Sturdza, printesa care traieste pentru a face bine

Ultima actualizare: 03-11-2012 20:32

Isi imparte viata intre New York, Londra si Bucuresti. Si peste tot incearca sa-i ajute pe cei care sufera. Vorbim despre o printesa, la propriu si la figurat, un om care traieste pentru a face bine.

Unul dintre cele mai mari si cunoscute hoteluri din New York. O doamna eleganta, intr-o tinuta de seara paseste pe covorul rosu. E o seara mare, se tine balul anual de caritate, iar doamna este invitatul de onoare. Vine din Romania si se numeste Marina Sturdza, printesa. De cand pune picorul in salon e tratata ca o adevarata printesa si ramane toata seara in centrul atentiei.

Cei mai cunoscuti si influenti oameni din New York se intalnesc in astfel de locuri. Lumea buna. Nu poti sa nu remarci insa ca in aceasta lume curtoazia este exagerata, iar oamenii par sa priveasca dincolo de persoana cu care discuta.

Aici se strang bani pentru cei aflati in suferinta, iar Printesa Sturdza vine in astfel de locuri pentru a pastra legaturi si pentru a imprumuta din felul in care societatea americana se implica in actiuni caritabile. In Romania este sufletul mai multor fundatii care ajuta oameni. Iar in inima New York-ului, intr-un cochet apartament, Printesa Marina Sturdza a dus o parte din Romania.

Insa e tot timpul pe drum, implicata in actiuni caritabile. Tine discursuri, organizeaza echipe, participa la baluri si incearca sa-i convinga pe oameni sa-si ajute semenii.

A plecat din Romania pe cand avea doar cativa ani, pentru a scapa de persecutiile comuniste. A ajuns dupa multe peripetii in Canada. Acolo a luat totul de la zero si nu a spus ca vine dintr-o familie regala. A intrat in jurnalism, a ajuns critic de arta si a lucrat pentru celebrul designer Oscar de la Renta, care s-a inspirat din stilul vestimentar al printesei in creatiile sale. Nimeni nu a stiut insa ca este o printesa.

O perioada a lucrat pentru guvernul Canadei, iar mai tarziu pe un post important in UNICEF. Asa a ajuns sa ca calatoreasca peste tot si sa patrunda intr-o lume in care se iau decizii globale. Dupa Revolutie s-a intors in Romania, unde a deschis, la Brasov, Hospis Casa Sperantei, un centru de ingrijire paliativa pentru pacienti cu boli in stadii terminale. Bolnavi pentru care nimeni nu mai dadea o sansa si-au gasit alinare aici si sunt tratati fara sa plateasca un leu. Marina Sturdza este patronul spiritual al al acestui loc.

Cu alta fundatie a reusit scoata din orfelinate peste 5.000 de copii si sa-i integreze in familii. Pentru multi s-au construit case, le-a gasit de munca. O alta fundatie aduce echipament medical in spitale. Pentru toate acestea e nevoie de bani. Si aici intervine cu adevarat printesa Marina Sturdza. Pe unde merge organizeaza baluri caritabile, tine discursuri, aduna bani.

Acum trei saptamani, pe cand strangea in Romania bani pentru copii bolnavi, Printesa Sturdza a fost snopita in bataie, in mijlocul Bucurestiului, chiar de doi minori. Unul de 9 si altul de 10 ani. Doua saptamani a stat in spital.

Chiar daca a fost batuta intr-un loc in care a venit sa salveze vieti, printesa mai are puterea sa zambesca si... sa ierte. Manata de dorinta de a face bine si de a alina durere se va intoarce.

Marina Sturdza isi merita din plin titlul de printesa. Nu neaparat pentru ca vine dintr-o familie istorica, ci pentru daruirea si modestia de care da dovada atunci cand ii ajuta pe cei aflati in suferinta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO