Vaccinul de la Cantacuzino, produs ca la saormarie. Ce a gasit OMS: tavi pe jos, aparate murdare, angajari de pe o zi pe alta

×
Codul embed a fost copiat

Vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino a ajuns pe agenda CSAT, dupa ce nici anul acesta nu a putut fi utilizat pentru a-i proteja pe romani de gripa. In paralel ancheta OMS arata conditiile incredibile in care se produceau vaccinurile.

UPDATE 17:40 Presedintele Traian Basescu a decis ca raportul prezentat in sedinta CSAT privind managementul defectuos de la Institutul Cantacuzino sa fie trimis Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Problema productiei de vaccinuri la Cantacuzino a ajuns, in cele din urma, la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. Forul suprem in materie de siguranta nationala analizeaza “disfunctiile” din activitatea Institutului, care nu a reusit sa produca vaccin impotriva gripei in 2013-2014, desi a primit in acest scop 10 milioane de lei. Intre timp, expertii OMS au fost deja la Cantacuzino iar raportul lor arata ca vaccinul era facut in conditii care mai aduc mai degraba cu cele dintr-o saormarie inchisa de OPC decat cu un institut national din domeniul sanatatii publice.

Chiar si asa, vaccinul a fost produs, insa testele facute de institutii independente la cererea Agentiei Nationale a Medicamentului au aratat ca avea o concentratie foarte mare de endotoxine. In cazul folosirii vaccinului, aceasta puteau duce la reactii adverse mergand pana la soc anafilactic.

Graba strica vaccinul
Asa incat cele 400.000 de doze de vaccin produse de Cantacuzino sunt practic de nefolosit. Ministrul Sanatatii de atunci, Eugen Nicolaescu (foto), a acuzat o “contaminare intentionata” si a sesizat SRI. Directorul Institutului, Aurelia Draghici, a dat insa vina pe “graba cu care etapele au fost parcurse din cauza intarzierii si a presiunii pusa pe personalul din zona de productie” si a spus ca se stia inca din decembrie ca vaccinul este neconform, dar Ministrul Sanatatii „a dorit permanent si cu orice risc ca acest produs sa fie scos pe piata”.

Citește și
Eugen Nicolaescu
Basescu il inteapa pe fostul ministru al Sanatatii: Nu vrei sa chemi Parchetul legat de vaccinurile de la Cantacuzino?
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Inca din ianuarie, StirileProTV calculasera ca, in cazul respectarii tuturor procedurilor, vaccinul nu avea cum sa fie gata in timp util. Endotoxinele au fost doar picatura care a umplut paharul – si l-a facut pe ministrul Nicolaescu sa il demita pe Marius Savu, directorul Agentiei Nationale a Medicamentului. Motivul: “dezinformarea opiniei publice privind nivelul exagerat al prezentei endotoxinei in vaccinul gripal”. Cum Nicolaescu insusi isi daduse demisia odata cu iesirea PNL de la guvernare, Savu a ramas in functie.

Un alt gest al fostului Ministru al Sanatatii a fost insa mai eficient: Nicolaescu a cerut expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii sa analizeze procesul de productie la Cantacuzino pentru a stabili cauza problemelor. Si asta pentru la Cantacuzino necazurile nu au inceput acum o luna sau un an, ci se tin lant de doua decenii. De la 300 de produse, cate facea dupa Revolutie, Institutul a ajuns sa produca doar 1 – vaccinul antigripal - si acela neconform. O ancheta „Romania, te iubesc!” a aratat recent cum Cantacuzino a fost ingropat de cel mai grav virus: cel al incompetentei.

O concluzie confirmata, de altfel, si de raportul OMS. Cateva dintre observatiile expertilor straini care au inspectat Institutul Cantacuzino: „Acele utilizate pentru inoculare nu sunt dezinfectate intre etapele inocularii individuale, permitand transmiterea contaminarii de la un ou la altul”. „Dupa recoltarea fiecarei tavi cu oua, tavile murdare trebuie transportate fara niciun mijloc de protectie, jumatate de incapere, catre zona de spalare”; „se pare ca nu exista un plan de business clar, bugetat, pentru urmatorii 5-10 ani”; „angajatii responsabili cu controlul calitatii nu au urmat calificari formale de operatori” etc.

In raport se vorbeste si despre echipamente din care picuraulei in camera unde se tin vaccinurile, despre un filtru de 300 de euro care probabil nu a fost schimbat niciodata, dar si despre faptul ca in productia vaccinurilor s-au folosit in loc de oua de cultura albe, oua rosii, prin care se vede mai greu, chair si sub o lumina puternica, daca inauntru sunt embrioni morti, care ar putea infecta tot lotul cu microbi. Si o recomandare finala, care rezuma intreaga situatie de la Cantacuzino: „Tavile pentru oua nu trebuie depozitate pe podea”.

Raportul OMS confirma, de asemenea, si afirmatiile sefului Agentiei Nationale a Medicamentului, care acuza presiunea Ministrului Sanatatii. „Personalul angajat pentru noul sezon a inceput lucrul tarziu, avand la dispozitie un timp redus pentru formare, iar tensiunea a fost mare din cauza incertitudinii pastrarii postului”, sustin auditorii Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Si tot ei spun ca „presiunea extrema a timpului in procesul de productie a determinat practica recoltarii si inocularii in aceeasi zi, curatenia facandu-se in graba (care cel mai probabil nu a fost completa, dupa cum a reiesit din interviurile realizate cu personalul) in aceeasi zi, intr-o zona posibil contaminata cu deseuri de la oua”.

Si noul Ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, sustine raportul OMS: „Acele concluzii sunt in acord cu ceea ce gandeam si eu despre ce s-a intamplat la Cantacuzino, de la procedurile care nu au fost respectate pas cu pas, la achizitia materiilor prime, faptul ca nu s-au respectat cu strictete termenele de punere in aplicare a tehnologiilor, faptul ca ouale de cultura nu erau cele conforme - erau cele rosii in loc de cele albe. [...] Imi insusesc toate concluziile acelui raport si cele legate de partea tehnica, si cele legate de nerespectarea pasilor propriu-zisi si sper, cat mai curand, sa va spun cu exactitate cine este vinovat”, a anuntat Banicioiu (foto).

Iar acum, Institutul Cantacuzino a ajuns si pe agenda CSAT, care spune ca disfunctiile de aici au „implicatii in planul securitatii nationale”. Nu e prima institutie care incearca sa rezolve ghemul de probleme de la Cantacuzino: au mai incercat Ministerul Sanatatii, SRI, Curtea de Conturi, Avocatul Poporului. Pana acum, fara succes: cum sa te lupti cu oameni care, de exemplu, in 2012 au distrus sute de mii de vaccinuri bagandu-le in apa fierbinte ca sa scoata de pe ele etichetele? 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Vaccinul BCG, din nou in centrul unui scandal. Exemplul lui Vladut ii face pe parinti sa dea in judecata spitalul
Vaccinul BCG, din nou in centrul unui scandal. Exemplul lui Vladut ii face pe parinti sa dea in judecata spitalul

O mama din Sebes ii acuza pe medicii spitalului in care a nascut ca nu i-au cerut acordul, in momentul in care i-au vaccinat bebelusul impotriva tuberculozei. Din aceasta cauza, confirma specialistii, copilul se confrunta cu probleme locomotorii.

Basescu il inteapa pe fostul ministru al Sanatatii: Nu vrei sa chemi Parchetul legat de vaccinurile de la Cantacuzino?
Basescu il inteapa pe fostul ministru al Sanatatii: Nu vrei sa chemi Parchetul legat de vaccinurile de la Cantacuzino?

Scandalul vaccinurilor de la Spitalul Cantacuzino a ajuns si la Palatul Cotroceni. Traian Basescu sustine ca Eugen Nicolaescu ar trebui sa cheme Parchetul sa rezolve acest caz, desi, nici fostul ministru al Sanatatii nu ar trebui sa se simta nevinovat.

Zeci de parinti nu si-au vaccinat copiii si au acum probleme. Scolile nu-i primesc pe cei mici
Zeci de parinti nu si-au vaccinat copiii si au acum probleme. Scolile nu-i primesc pe cei mici

Zeci de parinti care au refuzat sa isi vaccineze copiii sunt acum intr-o situatie delicata. Oamenii s-au trezit ca cei mici sunt refuzati in unitatile de invatamant tocmai din acest motiv.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.