The Sun: I-am dat o casa primitoare unui orfan roman, iar acum el studiaza la Oxford
Un roman a ajuns mandrie nationala in Marea Britanie, iar cotidianul The Sun ii dedica un amplu articol. Povestea sa este una cutremuratoare, dar are un final fericit.
Cand ororile orfelinatelor din Romania au ajuns la urechile englezilor, in anii '90, acestia s-au raliat cauzei. Oameni saritori, britanicii au trimis ajutoare in tara noastra - camioane incarcate cu haine si jucarii, scrie The Sun.
Publicatia scrie ca unii dintre englezi au fost atat de impresionati de situatia micutilor, incat chiar i-au adoptat pe unii dintre ei.
Copiii lasati sa sufere in aceste institutii odioase pot da vina pentru situatia in care sunt pe fostul dictator comunist Nicolae Ceausescu, executat impreuna cu sotia sa Elena, chiar in ziua de Craciun a anului 1989, noteaza jurnalistii britanici.
In ciuda faptului ca orfelinatele groazei s-au inchis odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in 2007, The Sun scrie ca sunt inca 40.000 de copii in astfel de stabilimente.
O fosta asistenta medicala, acum in varsta de 65 de ani, si-a devotat intreaga viata ingrijirii copiilor romani. In 1991 a infiintat asociatia caritabila "Fara", ca sa sustina cauza.
Intre 600 si 700 de copii romani si-au gasit o casa si o familie in Marea Britanie, in anii '90, dar din 2001 adoptiile internationale au fost suspendate, remarca subtil jurnalistii de la Londra.
CORNEL HRISCA-MUNN
Cornel s-a nascut in 1991, fara antebrate si cu o deformatie sefera a piciorului drept. Mama sa a cedat nervos si l-a parasit in maternitate. Fara certificat de nastere, copilul era al nimanui. Doctorii i-au dat lui Cornel doar cateva zile de trait.
Micutul a fost dus intr-o institutie murdara, in care a fost lasat sa moara, impreuna cu alti copii ca el - nedoriti sau cu dizabilitati.
Dar destinul lui Cornel avea sa fie unul care sfida realitatea acelor vremuri.
Doreen Munn, mama a patru fete, a fost atat de impresionata de cazul baietelului, incat a facut tot posibilul sa ajunga in Romania cu un camion de ajutoare.
Femeia in varsta de 69 de ani povesteste acum clipele traite atunci: "A fost ca si cum ma intorceam cu 50 de ani in urma. Totul era ruinat si daramat si nu gaseai mancare proaspata la magazine. Cand am intrat prima data in orfelinat nu-mi venea sa cred — 150 de copii erau inghesuiti acolo, fara haine pe ei, tipau, iar toaleta lor era o gaura in dusumea".
Sotul femeii Ken, spune ca "In 1992 eram intr-o misiune umanitara in Romania, ca sa vedem cum erau folosite ajutoarele. Am cerut sa vedem orfelinatul si doctorii ne-au spus despre un baietel de 7 luni, Cornel, care avea nevoie urgenta de o operatie. In fata noastra era acest copil cu chip angelic. Am fi vrut sa-l ajutam atunci, insa tot ce am putut face a fost sa ne intoarcem acasa si sa ne rugam pentru el."
In Marea Britanie Doreen a vorbit cu mai multi medici depsre starea lui Cornel si un spital privat s-a oferit sa-l trateze. "Restul este istorie, spune femeia. Am obtinut permisiunea de la parintii lui Cornel si de la autoritatile romane si in 1993 am reusit sa-l adoptam pe baiat.
Doctorii au decis ca amputarea era singura solutie pentru a fi tinut in viata. Ne-am atasat de el precum parintii de un fiu. Oricine il vedea, il iubea. Era incredibil de perspicace si de intuitiv, ca sa nu mai spun de cat de destept era".
Cornel are acum 20 de ani si spune ca parintii lui britanici l-au crescut ca pe fiul lor.
Studiaza la Oxford psihologia si teologia, iar pe langa faptul ca este un student exemplar, se ocupa si de o asociatie caritabila prin care incearca sa-i ajute pe tinerii din Romania. Ea se numeste "Cornel Romanian Rehabilitation Centre Trust" si strange fonduri pentru copiii cu dizabilitati din tara sa natala.