iLikeIT. Razboiul pentru Ucraina a inceput deja pe calculator. Jocurile inspirate de criza din tara vecina

07-05-2014 09:00


Situatia complicata din Ucraina este sursa de inspiratie in locuri neasteptate. Euromaidanul, tancurile sau disputele din zona le-au dat idei creatorilor de jocuri.

Programatorii au reconstruit evenimentele din Ucraina din ultima jumatate de an in jocuri sofisticate - sau doar interesante. De pilda, Ianukovici – Inchisoare 3D simuleaza viata fostului lider de la Kiev in spatele gratiilor si e plin de mici ironii la adresa acestuia.

Euromaidan 2014 este un MMORTS realizat de o companie din Rusia. Jocul prezinta Ucraina ca pe un peisaj post-apocaliptic, in care, printre ruine, se infrunta vehicule blindate, soldati in zdrente si cazaci inarmati cu sulite.

Jocurile Euromaidanului: revolutia care s-a mutat in Google Play si App Store

Lock On: Modern Air Combat, un simulator de zbor lansat in 2003, aproape ca a prezis criza din Ucraina. Realizat de o companie din Moscova pentru gigantul jocurilor Ubisoft, Lock On: Modern Air Combat prezenta un razboi in Crimeea intre Rusia pe de o parte si Ucraina+NATO de cealalta parte.

In Battlefield 4, lansat aproape simultan cu debutul crizei ucrainene, exista o harta extrem de spectaculoasa care copiaza fidel o uzina de tancuri de la granita ruso-ucraineana. Mai mult, pe aceasta harta puscasii marini americani se confrunta cu trupele rusesti.

In fine, „Krai Mir”, „Taramul Crai” –un joc de cuvinte care duce cu gandul la Crimeea – infatiseaza o lume a viitorului extrem de violenta, in care oamenii se lupta cu zombie pe un pamant iradiat in urma unui razboi nuclear. Imaginile sunt insa clar inspirate din evenimentele din Ucraina.