Cercetatorii Serge Haroche si David J. Wineland sunt laureatii premiului Nobel pentru fizica
ProTV News transmite live cele mai importante momente de la decernarea premiilor Nobel 2012. Marti au fost anuntati laureatii Nobel pentru fizica, iar miercuri, incepand cu 12.45, vom afla cine a castigat prestigiosul premiu pentru chimie.
Francezul Serge Haroche si americanul David J. Wineland au fost recompensati cu premiul Nobel pentru fizica pe 2012, potrivit site-ul oficial al premiului.
Comitetul Nobel i-a recompensat pe cei doi pentru "metodele lor experimentale inovatoare care permit masurarea si manipularea sistemelor cuantice individuale".
In 2011, castigatorii premiului Nobel pentru fizica au fost cercetatorii Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) si Adam G. Riess (SUA). Cei trei savanti au fost recompensati pentru descoperirea faptului ca Universul se afla intr-o expansiune accelerata.
Sir John B. Gurdon si Shinya Yamanaka sunt laureatii premiului Nobel pentru medicina
PROGRAMUL OFICIAL
Marti – premiul Nobel pentru fizica - anuntul la ora 12:45
Miercuri – premiul Nobel pentru chimie – anuntul la ora 12:45
Joi - premiul Nobel pentru literatura – la ora 14:00
Vineri – premiul Nobel pentru pace – la ora 12:00
Luni – premiul Nobel pentru economie – la ora 14:00
Interesul cel mai mare este indreptat, ca de obicei, asupra premiilor pentru Literatura si pentru Pace. In ceea ce priveste pronosticurile si speculatiile care abunda anul acesta, "maica Teresa" a cartierelor sarace din Cairo, calugarita copta Maggie Gobran, este favorita la PREMIUL NOBEL PENTRU PACE pe site-ul de pariuri Unibet, cu o cota de 6,5 la 1.
Circa 231 de candidati sunt in cursa pentru acest premiu - care va fi anuntat vineri -, pentru care anul acesta nu exista un favorit detasat.
Seful Institutului de cercetari pentru pace din Oslo, Kristian Berg Harpviken, care urmareste activitatea comitetuluiNobel, publica in fiecare an o lista de posibili laureati.
Anul acesta, lista ii include pe Gene Sharp, un expert american al revolutiei non-violente, ONG-ul rus de aparare a drepturilor omului Memorial si fondatoarea sa Svetlana Gannushkina, publicatia rusa independenta Ecoul din Moscova si redactorul-sef al acesteia, Aleksei Venediktov.
Militanta afgana pentru drepturile omului, fostul ministru si activista anti-burqa Sima Samar este, de asemenea, printre favoriti, ca si luptatorul pentru drepturile omului cubanez Oscar Elias Biscet.
In ceea ce priveste PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURA, pariurile merg inspre Asia. Chinezul Mo Yan si japonezul Haruki Murakami isi impart primul loc pe site-ul de pariuri Unibet.
La Stockholm, mai multi experti sunt de parere ca Academia suedeza, care decerneaza premiile, ar putea alege o femeie sau un autor nord-american.
Printre numele care circula se numara romanciera canadiana Alice Munro, americanul Don DeLillo si somalezul Nuruddin Farah.
"Putem sa ne gandim la un autor din America de Nord, poate un barbat, ca Don DeLillo si Philip Roth", a spus Elisabeth Grate, proprietar de editura.
Conform traditiei si spre deosebire de celelalte premii, data decernarii Nobelului pentru literatura va fi anuntata cu doar cateva zile inainte. De obicei este vorba de o zi de joi, deci, anul acesta, castigatorul ar putea fi anuntat pe 11 octombrie.
Premiul pentru fizica, care va fi anuntat marti, are, anul acesta, un parcurs interesant, dupa ce, in iulie, a fost descoperita o noua particula fundamentala care ar putea fi bosonul Higgs.
Aceasta descoperire majora este considerata un "pretendent" major la PREMIUL NOBEL PENTRU FIZICA de anul acesta.
Numele laureatilor premiului pentru chimie vor fi anuntate miercuri. Printre favoriti se numara suedezul Svante Pääbo, fiul lui Sune Bergström, laureatul premiului Nobel pentru medicina din 1982, care ar putea fi recompensat pentru lucraruile sale asupra ADN-ului omului de Neanderthal.
PREMIUL PENTRU ECONOMIE, foarte adesea atribuit unui american, va fi ultimul anuntat, luni, 15 octombrie.
Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie. Anul acesta, din cauza crizei economice, valoarea premiului, initial stabilita la 10 milioane de coroane suedeze, a fost redusa cu 20%.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.
Cercetatorii John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati, luni, cu PREMIUL NOBEL PENTRU MEDICINA pe 2012, informeaza AFP.
John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina pe 2012 pentru cercetarile lor in domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.