Romania e a ta! Povestea celor 82 de studenti romani care invata sa conduca lumea la Oxford

×
Codul embed a fost copiat

Romanii cuceresc cea mai prestigioasa universitate din Marea Britanie. Printre viitorii sefi de stat, directori de multinationale sau economisti de talie mondiala, gasim la Oxford si 82 de studenti romani.

Ei sunt tinerele talente pe care se bat inca de pe-acum firme mari din strainatate. 

Deocamdata sunt la studii in salile unde s-a turnat filmul Harry Potter.

Universitatea Oxford a dat Marii Britanii 26 de prim-ministri printre care Margaret Thatcher, Tony Blair si David Cameron. Statele Unite ale Americii au fost conduse si ele de un absolvent al Universitatii - Bill Clinton. Iar, de-a lungul anilor, 47 de laureati ai Premiului Nobel au studiat sau au predat aici, in cea cea mai veche Universitate din Marea Britanie. In salile institutiei au fost formati in ultimii 900 de ani scritorii, oamenii de stiinta si economistii care au schimbat lumea in care traim.

In prezent Romania este reprezentata la Oxford, cea mai buna Universitate din Regatul Britanic, de 82 de studenti. Mai multi ca oricand. In plus de anul acesta la Oxford se preda limba romana si alti zeci de romani predau sau conduc proiecte de cercetare in cadrul Universitatii.

Citește și
Satul Hosmani
Romania e a ta! Moara unde romanul, ungurul, tiganul si neamtul isi dau mana pentru a salva un sat
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Cei 82 de romani de la Oxford sunt suficienti, de exemplu, cat sa ocupe peste 20 sau 30 de ani toate posturile de ministri, sefi de agentii si secretari de stat din Romania. Ar fi o adevarata revolutie in randul functionarilor publici.

"Vanati" de cele mai mari firme ale lumii

Deocamdata Vadim, Laura, Teodor, Emil si Ion 5 dintre romanii care gandesc liber la Oxford sunt vanati de multinationale de top din lumea intreaga si mai putin de instutiile din Romania.

"Sunt foarte multe firme care vin si ne abordeaza. Cred ca avem 10 cine pe an numai la colegiul meu. pur si simplu vin firme, ne scot la oras la masa. ne prezinta firma lor si cat de grozavi sunt ei. Si ne ajuta sa aplicam pentru diverse pozitii. Aici pur si simplu am asa o senzatie ca se bat firmele pe noi"

Toti 5 sunt extrem de competitivi, dar de la 2500 de kilometri departare de casa au invatat ca pentru a reusi capra vecinului nu trebuie sa moara, din contra trebuie sa se bucure de o viata lunga. Asa ca se ajuta intre ei .

"M-au chemat pe mine chiar, nu stiu cum, m-au chemat sapatmana asta unii de la o banca"
- Credit Suisse te-a invitat?
- Da
- Eu le-am zis sa te cheme
- Serios?
- Da, primavara trecuta am facut un spring week la ei
- Deci toata viata ta, din tot ce vei castiga, 10% ii vei da lui Emil"

Ce inseamna 10% din salariul unui proaspat absolvent de Oxford? Tineti minte , totul este in lire...

"- Un salariu mediu pentru un absolvent de la Oxford cred ca este 30.000 de lire
- Ala e un salariu bun
- Da e ok
- Daca voi reusi sa ajung unde vreau, salariile variaza intre 40.000 si 60.000 pe an"

A locuit in cladirea unde s-a filmat Harry Potter

Vadim Toader este in ultimul an la Christ Church College Oxford. Sta intr-una dintre cele mai frumoase camere din campus. Si-a castigat acest drept pentru ca este cel mai bun din grupa lui.

"Daca iei premiul 1, intri in categoria de bursieri. Si bursierii aleg primii camerele. Asta mi-a permis sa ajung aici"

Aici, intr-o camera de student cat o garsoniera in Bucuresti are pat dublu, fotolii, canapele, mobilier din lemn masiv, vitralii si tavan cu stucaturi.

"Anul trecut era un pic mai frumoasa camera dar si asta e OK"

Vadim vorbeste serios, pentru ca anul trecut a locuit chiar in cladirea in care s-a filmat Harry Potter.

Tot pentru ca el este primul in clasa, nimeni din colegiul sau nu poate sa se aseze sau sa se ridice de la masa inainte ca Vadim sa spuna o rugaciune in latina

In caz ca vi se pare cunoscuta incaperea...este desigur sala de mese de la scoala de vrajitorie. La Universitatea fondata in 1906 traditiile sunt regula.

Cu papion la examene

"Fara astea doua nu ajungi la examen.
- Trebuie sa mergi cu papion?
- Cu costum, camasa, papion si cu perlerina pe deasupra. Si pantofi negri si sosete negre"

Si uite ca ai nostri cu drag de carte, au parte. Vadim e chemat sa tina discursuri despre tarile in curs dezvoltare la unele dintre cele mai faimoase conferinte ale lumii TEDx. Iata-l in primavara explicand intr-un mod de-a dreptul inedit de ce tarile precum Romania sufera de Alzheimer

La 22 de ani Vadim a invatat la Oxford ca pentru orice problema exista o solutie si ca niciodata nu trebuie sa te dai batut. Pentru a dovedi intregii lumi acest lucru, in 2011, fara bani si fara experienta in alpinism si-a propus sa cucereasca muntele Kilimanjaro, cel mai inalt varf din Africa.

"In materia mea este foarte important sa iti argumentezi opinia. asta e lucrul pentru care esti punctat cel mai bine"

Mediul in care traiesc le induce senzatia ca pot sa faca orice in viata daca isi pun mintea la contributie.

"La noi, in Romania, daca memorezi bine esti cel mai bun din facultate. Aici, daca nu gandesti pentru tine si daca nu critici sau nu analizezi ceea ce inveti si ceea ce ai memorat, nu valorezi nimic. Aici daca te duci sa lucrezi undeva si nu ai idei proprii nu vei ajunge departe"

Vadim si colegii sai romani au imbratisat obiceiurile englezilor dar in acelasi timp au dus cu ei felii din Romania.

Vor da acesti tineri Londra, Parisul sau Silion Valley pentru Romania?

"Peste 6-7 ani vreau sa ma intorc in Valea Buzaului. Si-asa vad ca totul e in vai aici, acum e in Valea Tamisei, acum e cine stie ce Vale.

- Eu am aplicat la Google Bucuresti sa vedem cum este

- Si eu voi veni in Romania in vizita. Parintii mei chiar mi-au spus la un moment dat, mi-era foarte dor de casa, si mi-au spus - daca iti este atat de greu acolo, vindem ce avem aici, un apartament si venim si noi la tine si gasim noi ceva de lucru acolo si am spus NU, imi place Romania, vreau sa am unde sa ma intorc"

In Anglia cel mai mult le lipsesc omorul si caldura romanilor. Desi fac parte din elita mondiala si se invart printre cei mai destepti sau cei mai bogati tineri de varsta lor, niciunul dintre ei nu a uitat de unde a plecat.

Un an la Oxford inseamna cam 10.000 de lire pentru taxele universitare, cazare si mancare

Asa ca isi cheama parintii cu fiecare ocazie sa ii vada cum se supravietuiesc in cel mai competitiv mediu universitar din lume.

Nu va inchipuiti insa ca sunt niste supra-oameni care stau toata ziua cu nasul in carte iar noapte viseaza numere, formule sau citate din autori celebri.

Romanii s-au "infiltrat" cu succes si au castigat respectul britanicilor. Oana Romocea lucreaza de 7 ani pentru universitate. Ea se ocupa de imaginea celei mai vechi si celei mai importante biblioteci din Oxford. Bodlain Library.

Oana decide cine are voie sa filmeze in vechea sala de cursuri. Divinity School, a fost construita in 1608.

Anul acesta Oana a mediat un parteneriat intre Oxford si biserica apostolica vaticana, in luna mai s-a ocupat de un alt proiect cu arhivele regale britanice iar la sfarsitul lui octombrie a construit o campanie medie dupa ce actorul daniel day lewis a donat bibliotecii oxford, manuscrisele tatalui sau un poet foarte cunoscut.

Oana ne explica si de ce la Oxford orice usa iti este deschisa daca spui ca esti din Romania.

Mica Ertegun este un cunoscut designer roman stabilit la New York. Ea a fost casatorita cu Ahmet Ertegun fondatorul legendarei case de discuri Atlantic Oxford. Mica i-a mostenit toata averea. Initial a vrut sa trimita banii la Targ Jiu pentru a fi construit un complex dedicat lui Brancusi . Se pare insa ca a fost refuzata si astfel si-a indreptat atentia catre Oxford unde va tine pe banii ei in fiecare an 15 copii care vor sa studieze stiintele umaniste.

In plina criza globala, cei 82 de romani de la Oxford s-ar putea dovedi a fi cel mai valoros export si totodata cea mai inspirata investitie pe care am facut-o in ultimii ani.

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Romania e a ta! Connect-R, aventura copilului sarman care s-a intors in cartierul sau ca un erou
Romania e a ta! Connect-R, aventura copilului sarman care s-a intors in cartierul sau ca un erou

Bucuresti. Constanta. Timisoara. Roman si lista poate continua cu toate orasele tarii. Cat l-au tinut rarunchii, tot poporul si-a exprimat anul acesta insomnia.

Romania e a ta! Moara unde romanul, ungurul, tiganul si neamtul isi dau mana pentru a salva un sat
Romania e a ta! Moara unde romanul, ungurul, tiganul si neamtul isi dau mana pentru a salva un sat

Intr-o tara in care vrajba intre etnii e tema de campanie electorala si din care milioane de locuitori fug care incotro, 4 oameni si-au pus in cap sa sparga tiparele si prejudecatile.

Irina Lazareanu, muza lui Karl Lagerfeld. A plecat din tara la 4 ani, dar n-a uitat ciorba de fasole
Irina Lazareanu, muza lui Karl Lagerfeld. A plecat din tara la 4 ani, dar n-a uitat ciorba de fasole

Irina Lazareanu, ani in sir pe podiumul Chanel, muza lui Karl Lagerfeld, prietena lui Kate Moss, iubita lui Pete Dohorthey, amica lui Sean Lenon, confidenta lui Yoko Ono. A plecat din Romania la varsta de 4 ani.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.