Puteti fi dat in judecata pentru postarile de pe Facebook. Justitia din Romania a decis ca profilul personal e SPATIU PUBLIC

Dată publicare: 03-12-2014 13:04
Dată actualizare: 31-12-2014 07:14


ICCJ a confirmat o decizie a Curtii de Apel Targu Mures care stabilea caracterul public al oricarei postari pe Facebook, afectandu-i pe toti cei 7 milioane de romani care au conturi in reteaua sociala.

De acum inainte, puteti fi dat in judecata pentru tot ceea ce scrieti sau incarcati pe Facebook, chiar daca este vorba de postari care pot fi vazute numai de prieteni. Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat pe 27 noiembrie, printr-o decizie irevocabila, sa confirme sentinta de Curtii de Apel Targu Mures care constata ca profilul personal de Facebook al unui utilizator are caracter public.

Postarea care a dus Facebook la ICCJ
Cum a ajuns Facebook pana la Curtea Suprema? Totul a inceput de la un caz aparent minor. In ianuarie 2012, Mircea Munteanu, pe atunci sef de cabinet al prefectului judetului Mures, a facut pe contul sau din reteaua sociala un comentariu referitor la protestele de strada din acea perioada. “Arbeit macht frei - asta sa inteleaga protestatarii”, a scris oficialul pe Facebook. Dupa ce postarea sa a inceput sa faca valva pe Internet, Munteanu a sters-o, spunand ca e vorba strict de activitatea sa privata, care „ n-are de ce sa intereseze populatia”.

Nu de aceeasi parere a fost insa Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. CNCD s-a autosesizat si l-a amendat pe Munteanu cu 1.000 de lei. In decizie se precizeaza ca „Fapta constituie o propaganda nationalista care aduce atingere demnitatii umane si creeaza o atmosfera degradanta, umilitoare si ofensatoare indreptata impotriva grupului de protestatari, respectiv impotriva comunitatilor care au fost afectate de regimul si doctrina fascista de-a lungul istoriei".

Citeste si: Campanie inedita pe Facebook. Cativa tineri au reusit sa stranga sute de carti pentru elevii unor scoli fara biblioteci

Daca nu stiti ce a deranjat la postarea sefului de cabinet al prefectului: „Arbeit macht frei”, adica „Munca te face liber” este un citat dintr-o nuvela germana moralizatoare de secol XIX care a fost ulterior folosit de nazisti. Lozinca era afisata la intrarea in multe dintre lagarele de concentrare si exterminare, printre care cele de la Auschwitz, Dachau, Theresienstadt si Sachsenhausen.

Mesja privat sau insulta in public?
In aprilie, Mircea Munteanu a constestat insa in justitie amenda primita de la CNCD, motivand, printre altele, ca profilul sau de Facebook este deschis doar persoanelor inregistrate ca prieteni. „Mesajul sau considerat discriminatoriu nu a fost savarsit in public asa cum in mod gresit a retinut consiliul”, a sustinut apararea lui Munteanu, ci „a fost exprimat pe pagina sa personala inregistrata pe site-ul de socializare Facebook si accesibil exclusiv persoanelor acceptate de el fiind, asadar, un mesaj privat”.

Citeste si: Ati imprumutat bani unor prieteni si nu i-ati mai primit inapoi? Cum pot deveni mesajele de pe Facebook probe in proces

Curtea de Apel Targu Mures nu a fost insa de acord cu argumentele lui Mircea Munteanu si ale avocatului sau si a dreptate CNCD – inclusiv in privinta caracterului public al postarilor de pe profilul de pe Facebook. Potrivit sentintei data de Curtea de Apel pe 17 ianuarie 2013, „reteaua de socializare Facebook, nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook chiar daca este accesibil doar prietenilor adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre „prieteni” putand distribui informatiile postate de titularul paginii, aspecte pe care reclamantul il cunostea.” Acesta era doar un aspect al sentintei data de instanta din Targu Mures, insa era cel mai relevant pentru majoritatea romanilor.

Aici gasiti textul complet al sentintei

iccj

Cum va face Facebook pasibili de proces

Mai precis, pentru cei 7,2 milioane de utilizatori de Facebook din Romania, pe care decizia judecatorilor ii afecteaza in mod direct. Si asta pentru ca la sfarsitul lunii noiembrie 2014 Curtea Suprema a confirmat sentinta Curtii de Apel Targu Mures. Mircea Munteanu facuse recurs la ICCJ, insa instanta suprema a respins ca nefondat recursul printr-o decizie irevocabila.

Citeste si: Pericolele de pe Facebook. Care sunt cele mai recente amenintari de care trebuie sa va protejati

Ce inseamna acest lucru pentru utilizatorii Facebook din tara noastra? Inseamna ca pot fi trasi la raspundere pentru postarile lor, chiar daca acestea au avut caracter privat, putand fi vazute doar de un cerc restrans de prieteni din reteaua sociala. Practic, sunteti responsabil pentru orice continut la care se poate da LIKE si SHARE. Daca jigniti pe cineva intr-o postare, incalcati drepturile de autor sau dreptul la viata privata, scrieti mesaje rasiste sau incitati la violenta pe Facebook, puteti ajunge in fata judecatorilor, la fel ca in cazul in care ati fi facut asta in public.

Postari care te lasa fara serviciu sau te baga la inchisoare
Hotararea judecatorilor romani nu e in niciun caz o premiera. Acum doi ani, o instanta federala din SUA a decis ca postarile pe Facebook pot fi folosite ca dovezi in justitie, chiar daca nu au avut acces la ele decat un numar mic de prieteni. „Daca setarile Facebook le permit „prietenilor” sa vizualizaeze postarile suspectului, autoritatile pot accesa aceste postari prin intermediul unui martor care face parte dintre „prieteni” fara a se incalca al Patrulea Amendament”, a decis in august 2012 Curtea Districtuala a Districtul de Sud din New York. Cazul judecat era cel al lui Melvin Colon, membru al unei bande, care se laudase pe Facebook cu diverse fapte de violenta. Colon a constestat dreptul procurorilor de a folosi postarile sale drept dovezi in instanta, insa a pierdut procesul si a ajuns dupa gratii.

Mai apoape de noi, in Olanda, o instanta judecatoreasca a decis ca postarile pe Facebook nu tin de sfera privata a persoanei respective, atat timp cat „prietenii” acesteia din reteaua sociala pot da LIKE sau SHARE. Era vorba, in acest caz, de un angajat al lantului de magazine Blokker concediat dupa o serie de postari insultatoare la adresa companiei.

Concluzia: incercati sa va purtati pe Facebook exact ca in viata de zi cu zi. Ati jigni pe cineva pe strada? I-ati arunca o insulta rasista? Daca nu, atunci nu o faceti nici pe Internet, fiindca riscurile sunt exact aceleasi.

Radu Pirca


VIDEO PROTVPLUS.RO