Proiectul top secret al SUA. Planul cu bomba atomica de pe Luna care ar fi trebuit sa sperie URSS
Poate ca suna ca un complot asemenea celor din nuvelele science-fiction, dar misiunea SUA de a arunca in aer Luna cu o bomba nucleara a fost cat se poate de reala in 1950.
In lupta pentru cucerirea spatiului, America a considerat ca detonarea unei bombe atomice pe Luna i-ar arata “muschii” in timpul Razboiului Rece purtat cu Uniunea Sovietica, relateaza Daily Mail.
Proiectul secret, inofensiv numit “Un studiu de cercetare a zborurilor catre luna” sau “Proiectul A119”, nu a fost niciodata pus in practica.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu toate acestea, planificarea a inclus calculele astronomului Carl Sagan – un tanar absolvent – pentru determinarea miscarilor de praf si gaz generate de explozie.
"Imaginea exploziei vazuta de pe pamant ar fi intimidat Uniunea Sovietica si ar fi stimulat increderea SUA dupa lansarea Sputnik", a declarat fizicianul Leonard Reiffel (foto) intr-un interviu acordat pentru AP in anul 2000.Reiffel, acum in varsta de 85 de ani, a condus o fundatie de cercetare care face acum parte din Institutul Tehnologic din Illinois. Ulterior a fost director adjunct la NASA.
Sagan, care a devenit o figura publica in Statele Unite dupa numeroase aparitii televizate, a murit in 1996.
Autorul biografiei lui Sagan a sugerat ca acesta ar fi incalcat normele de securitate in 1959, dupa ce a facut dezvaluiri despre proiectul clasificat intr-o lucrare academica. Reiffel a acceptat aceasta idee.
Conform scenariului, o racheta cu un dispozitiv nuclear ar fi fost lansata dintr-o locatie secreta si dupa o calatorie de 238.000 de mile pana la Luna, s-ar fi detonat in urma impactului. Cei care au pus la cale acest proiect au optat pentru o bomba nucleara, pentru ca una cu hidrogen ar fi fost prea grea pentru o racheta.
Reiffel a spus ca misiunea ar fi fost indeplinita pana in 1959, cand Air Force a inceput dislocarea rachetelor balistice intercontinentale. Insa oficialii militari au abandonat ideea din cauza pericolului in care erau pusi locuitorii Pamantului in cazul in care misiunea ar fi esuat.De asemenea, oamenii de stiinta si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu contaminarea Lunii cu material radioactiv, a spus Reiffel.
Contactati de AP, oficiali US Air Force au refuzat sa comenteze subiectul.
Sursa: Daily Mail
Etichete: bomba nucleara, uniunea sovietica, razboiul rece,
Dată publicare:
26-11-2012 11:38