Povestea romanului care a creat chipul statuii lui Iisus din Rio. Cum a dat faţa uneia dintre "minunile" lumii moderne
Rio de Janeiro, capitala sportului in aceasta perioada, are ca simbol o statuie pe care si-a pus amprenta un roman.
Monumentul lui Iisus, de la 700 de metri altitudine, este vizitat anual de peste doua milioane de oameni, insa putini stiu ca chipul statuii a fost realizat de un artist roman.
Gheorghe Leonida este artistul care i-a desenat chipul. Desi este un personaj marcant al artei romanesti, putini sunt cei care il cunosc. Pentru ca era un apropiat al familiei regale romanesti, regimul comunist i-a interzis operele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cine ajunge la Rio de Janeiro, viziteaza, cu siguranta, si faimosul monument "Iisus Mantuitorul". Turistii stau la coada ca sa-si faca o poza in fata statuii uriase.
Romanul Gheorghe Leonida este cel care a proiectat chipul celebrei statui din Rio de Janeiro, considerata una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Statuia are o inaltime de 38 de metri si cantareste 700 de tone.
Statuia a fost construita in 9 ani, intre 1922 si 1931, si e proiectata de sculptorul francez de origine poloneza, Paul Landowski. Acesta l-a ales pe Leonida pentru a crea chipul mantuitorului, sculptorul nostru fiind apreciat pentru expresivitatea lucrarilor sale. Realizarea romanului e atestata in cartile de istorie ale brazilienilor.
Gheorghe Leonida s-a nascut la Galati, in 1893, intr-una dintre cele mai cunoscute familii ale Romaniei. Toti cei zece frati ai sai au avut o contributie importanta in istoria noastra. Cei mai cunoscuti dintre ei sunt ilustrul om de stiinta Dimitrie Leonida si Elisa Leonida Zamfirescu, atestata drept prima femeie inginer din lume.
Dupa ce a terminat Conservatorul de Arta la Bucuresti, Leonida a studiat apoi la Roma si a locuit la Paris. Lucrarile sale au intrat in gratiile Reginei Maria, iar el a devenit un apropiat al familiei regale. Ceea ce a determinat apoi regimul comunist sa-i interzica operele. Asa se explica absenta sa din compendiile romanesti de arta.