Portret de UCIGAS din Toulouse. Cine a fost Mohamed Merah, omul care a terorizat Franta

Mohamed Merah

Mohamed Merah, omul care a recunoscut ca a ucis copii, soldati si un profesor de religie din Franta, si-a petrecut adolescenta la granita dintre infractiuni si lege, inainte sa adopte stilul islamist extremist si sa plece in Afganistan.

Acesta este portretul francezului de 24 de ani, de origine algeriana, conform informatiilor furnizate de autoritati si avocatul sau. Este un "criminal amarat", provenit dintr-o familie destabilizata, care a vrut sa incerce si partea "senzationala a crimelor", scriu cei de la Bloomberg. Iar pentru crimele pe care le-a recunoscut deja, a devenit primul terorist francez care comite acte violente pe teritoriul Frantei.

"A spus ca nu are nicio parere de rau, cu exceptia faptului ca nu a putut sa omoare si mai multi oameni." a declarat, miercuri, procurorul Francois Molins, care a mai transmis politiei ca Merah "nu este un martir si ca prefera sa-i ucida pe altii iar el sa ramana in viata".

Mohamed a revendicat comiterea celor doua atacuri din Toulouse, unde a ucis un soldat pe 11 martie, si 3 copii si un profesor la o scoala pe 19 martie. De asemenea, a impuscat trei soldati pe 15 martie, in Montauban, doi dintre ei pierzandu-si vietile. Toti militarii erau arabi.

De fiecare data a fugit pe un scuter, motiv pentru care a fost denumit in presa franceza "ucigasul de pe scuter". Dupa ce a fost blocat in apartamentul din Toulouse, el a afirmat ca este membru al retelei Al-Qaida. De asemenea, ministrul francez de Interne Claude Gueant a declarat ca suspectul se afla pe o lista de monitorizare a serviciilor secrete.

Citește și
Toulouse
Si-a filmat crimele. Atacatorul din Toulouse avea la gat o camera de luat vederi
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Mohamed a fost de doua ori in Afganistan si a fost caracterizat de autoritatile franceze drept "salafist", o ramura a religiei musulmane care se bazeaza pe perceptele "pure" ale profetului Mohamed. Ministrul Gueant sustine ca suspectul a fost chestionat de autoritati in noiembrie 2011 despre calatoria din Afganistan, iar el a sustinut ca fost in scopuri turistice.

Crimele sale in numele Islamului sunt primele comise in Franta dupa cele din 1996 de la Paris, unde un grup de algerieni a omorat patru persoane cu ajutorul unei bombe. "Niciodata nu mi-am imaginat ca va fi in stare de asa ceva", a declarat Christian Etelin, avocat care l-a reprezentat pe Merah in numeroasele sale incalcari ale legii, inca din 2005.

Mohamed Merah s-a nascut la 10 octombrie 1988 in Toulouse, din parinti algerieni, si mai are 3 frati si o sora. parintii lui au divortat in urma cu mai multi ani, iar mama sa locuieste acum in cartierul Le Mirail, una dintre cele mai sarace zone ale orasului Toulouse. Mohamed era somer in ultima perioada, dupa ce si-a pierdut locul de munca de la un atelier auto.

In timpul primei zile de asediu la casa unde Merah se afla blocat de politie, mama sa a refuzat sa intervina, sustinand ca are o influenta prea mica asupra fiului sau. Tatal sau a avut, de asemenea, o prezenta foarte redusa in viata lui, desi a binevoit sa apara in fata judecatorului, la unul dintre procesele lui Mohamed. De altfel, Merah a fost condamnat de 15 ori cand era minor, pentru tot felul de infractiuni, inclusiv furturi. Profilul sau psihologic intocmit de politie arata ca a fost "un minor violent".

Prietenii si vecinii sai, citati de Le Figaro si preluati de Bloomberg, il descriu ca pe un tanar inalt, imbracat in geaca si jeansi, fumator, care se ducea uneori prin cluburi. A fost inchis pentru 18 luni in Toulouse de la sfarsitul anului 2007 pana in 2009, pentru infractiuni non-violente, potrivit avocatului Etelin, care mai crede ca este posibil ca Mohamed sa se fi "radicalizat" in inchisoare.

"Exista o ruptura" dupa perioada de tinerete pe care o stia inainte sa fie incarcerat, a declarat avocatul sau. "Banuiesc ca dupa ce a iesit din puscarie a luat-o pe calea extremismului, deoarece in inchisoare sunt multe persoane care sunt foarte religioase".

Pe de alta parte, pentru Dominique Thomas, specialist in temele legate de extremismul islamic, Merah pare sa fie "un delicvent, foarte greu integrat in societate, care nu a reusit sa primeasca o eductaie la scoala." "Ceea ce vedem noi acum pare sa fie un sentiment de ura si dorinta de razbunare si nu pare sa detina o ideologie structurata a Jihadului, chiar daca a pretins ca este afiliat la Al-Qaida." a mai adaugat profesorul, citat de Bloomberg.

Etelin sustine ca si-a vazut clientul ultima data pe 24 februarie 2012, cand a fost condamnat la o luna de inchisoare pentru conducere a unui vehicul fara permis. "Parea calm si doritor sa-si efectueze pedeapsa. Era un sofer prost, dar fanatic in cea ce priveste mecanica, masinile si motocicletele. Si era pasionat de Kawasaki." a mai spus avocatul.

Merah a calatorit in Afganistan din proprie initiativa. In timp ce se afla acolo, el a fost fortat de militarii afgani sa se duca la soldatii americani, care l-au trimis la francezi. Astfel, prima sa calatorie in Asia centrala a durat doar cateva zile.

Apoi, in perioada august-octombrie 2011, suspectul s-a intors in Afganistan, in regiunea aflata la granita cu Pakistanul, si din nou a fost trimis in Franta, de aceasta data si bolnav, cu hepatita A. Miercuri, in timpul discutiei cu politia, el a sustinut ca este "mujahedin" si ca a fost in zona tribala Waziristan - regiune salbatica, muntoasa si fara lege de langa Pakistan, unde - a mai spus el - a fost "antrenat" de Al-Qaida. Cu toaste acestea, a mai spus Mohamed, a actionat singur in crimele din Toulouse si Montauban.

Publicatia franceza La Depeche, care apare la Toulouse, il compara pe Mohamed Merah cu personajul Doctorului Jeckyll si Mr. Hyde, deoarece aproape toti cei care l-au cunoscut cand era adolescent spun ca era o fire civilizata, respectoasa si atenta cu cei din jurul sau.

Interesant este si faptul ca, inainte de declansarea asediului, in urma caruia Mohamed a fost ucis (cu greu) de fortele speciale RAID, el a sunat la postul TV France 24, unde a anuntat ca este autorul crimelor din Toulouse si Montauban.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Criminalul din Toulouse, ucis cu un glont in cap dupa 32 de ore de asediu. Cele 3 atacuri, filmate
Criminalul din Toulouse, ucis cu un glont in cap dupa 32 de ore de asediu. Cele 3 atacuri, filmate

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, a anuntat ca suspectul in cazul crimelor din Toulouse si Montauban, Mohamed Merah, a murit dupa ce s-a luptat cu fortele speciale de interventie RAID si a sarit pe fereastra.

Si-a filmat crimele. Atacatorul din Toulouse avea la gat o camera de luat vederi
Si-a filmat crimele. Atacatorul din Toulouse avea la gat o camera de luat vederi

Anchetatorii nu l-au identificat inca pe barbatul care a asasinat militari si evrei la Toulouse si Montauban (sud-vest), insa un martor ocular sustine ca l-a vazut pe atacator cu o "camera de luat vederi mica in jurul gatului".

Sarkozy si-a suspendat campania electorala si a anuntat grad maxim de alerta terorista la Toulouse
Sarkozy si-a suspendat campania electorala si a anuntat grad maxim de alerta terorista la Toulouse

Presedintele Nicolas Sarkozy a confirmat, luni seara, ca o singura persoana este la originea atacurilor asupra unei scoli evreiesti si unor militari din doua orase din sud-vestul Frantei si a anuntat instaurarea nivelului maxim de alerta terorista.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.