Cazul Alexandra Stan deschide o DISCUTIE NATIONALA. Ce trebuie sa stie femeile agresate despre LEGE
Incidentul socant si extrem de mediatizat in care a fost implicata cantareata Alexandra Stan ridica o problema de sistem pe care o are Romania. In teorie, persoanele abuzate sunt aparate de lege.
In practica, in cazul unei femei care este terorizata de un barbat - fie ca este sot, iubit sau partener de cuplu - legea se aplica extrem de rar.
O problema ar fi ca foarte putine femei stiu ca exista o lege care le poate proteja. O alta ar fi ca legea e facuta prost, pentru ca politistii nu au parghiile necesare pentru a-i sanctiona pe cei care o incalca.
"Nu as accepta sa stau cu un barbat violent. Nu exista iubire cu sila si cu forta. Nu exista. Eu nu sunt genul asta de persoana. Cred ca banii sunt principalul motiv pentru care se ajunge in astfel desituatii. Pentru ca in Romania, de obicei, nu sunt bani. Familiile nu au bani sau nu se ajung cu banii", spunea Alexandra Stan in urma cu un an.
Parea fericita, parea implinita ca artist, ca femeie. Episodul violent prin care a trecut si faptul ca a avut curaj sa iasa in public, sa arate ce i s-a intamplat au scos la iveala detalii socante.
Cazul Alexandra Stan deschide o discutie nationala
Alexandra Stan pare sa fie portretul femeii abuzate, care nu isi cunoaste drepturile. La Stirile ProTV de la ora 19:00, Alexandra a dezvaluit faptul ca nu-si primea banii pe concerte, ca era tratata "ca o sclava". Intrebata de Andreea Esca daca a mai fost batuta, a spus ca a avut nenumarate episoade in care Marcel Prodan a jignit-o, i-a vorbit urat si a umilit-o.
Marturiile victimelor. Ce spun psihologii
"Este foarte important de inteles ca lucrurile incep cu ceva foarte frumos si de multe ori, persoanele cred ca au gasit barbatul ideal. Persoana respectiva ia acel comportament hiper-protector, in care cealalta persoana se simte foarte confortabil. Femeia respectiva a auzit zi de zi ca fara el nu se poate descurca, ca el a facut-o cine este, ca el stie cel mai bine care sunt nevoile ei, ca el stie cel mai bine sa aiba grija de ea", explica psihologul Jeni Chriac.
Apoi, se ajunge la violente. Mai intai verbale si apoi fizice.
"M-a lovit cu pumnii si picioarele. Pe fata a lovit-o, a tuns-o la zero, a ras-o in cap", are puterea sa povesteasca prin ce a trecut, femeie in varsta de 45 de ani.
"Nu-mi permitea sa lucrez, voia sa depind de el. Ma gandeam sa renunt la viata, ca asta nu e viata. Copiii erau foarte terorizati", povesteste o alta victima a violentei conjugale.
Teroarea este in trepte. Mai intai, abuzatorul incearca sa o izoleze pe partenera de prieteni. Incearca sa o faca dependenta, din toate punctele de vedere, de el. Nu o incurajeaza sa se dezvolte liber, nu o lasa sa castige mai multi bani, astfel incat victima sa nu aiba optiuni. De la certuri si jigniri, trece la violente.
CUM TE APARA LEGEA. Cand trebuie sa devii constienta ca esti o victima. 46 de femei din Romania au obtinut un astfel de ordin de protectie
Nu mai astepta ca el sa se schimbe! Nu se va intampla acest lucru. Prima masura la indemana victimei este solicitarea catre instanta a unui ordin de protectie, care poate fi obtinut in aceeasi zi. Ordinul este valabil 6 luni si il poate scoate pe agresor din casa cu forta.
Pentru a obtine un astfel de ordin de protectie nu este nevoie ca victima sa fie casatorita cu agresorul. Femeia abuzata se poate adresa instantei si daca intre ea si agresor a existat o relatie de doar cateva zile. Cu alte cuvinte, Alexandra Stan ar fi putut si poate solicita un ordin de protectie impotriva lui Marcel Prodan, din moment ce cantareata a admis ca intre ei a existat o poveste de iubire.
"Agresorul este indepartat chiar daca el detine dreptul de proprietate exclusiv. Nu se poate apropia la o anumita distanta - hotarata de judecator - de victima, de locul ei de munca, de copii, de scoala copiilor, nu are voie sa abordeze victima sub nicio forma", explica Gratiela Vaduva, comisar la Politia Capitalei.
Ordinul de protectie este aplicat de politie, insa daca este incalcat, agresorul se alege doar cu dosar penal.
Giulia Crisan, avocat: "Singurul lucru pe care il poate face politia este sa constate incalcarea oridinului judecatoresc, nu poate retine sau aresta agresorul. Este evident ca politia are nevoie deproceduri, de norme de aplicare".
Abia dupa un proces, instanta il poate pedepsi pe agresor, cu inchisoare de la o luna la un an.
Una dintre cele 46 de femei care au obtinut un astfel de ordin, dupa ce a fost batuta de sot in fata copiilor spune ca plangerile la poltiie nu au avut niciun succes: "Mi-au spus foarte clar ca nu aveau cesa-i faca. Politia nu mi-a spus despre acest ordin de protectie, pentru ca in provincie, unde eram eu in acel moment, nu prea se fac publice astfel de lucruri. Despre acest ordin am aflat eu, dupa ce m-am interesat pe internet".
Ordinul de protectie nu rezolva insa problema locativa. Victima are la dispozitie doar sase luni ca sa isi gaseasca un alt loc in care sa stea. Un adapost ar fi doar o solutie temporara, unde ar putea sta doar 3-4 luni.
In Romania, practic, nu functioneaza acest sistem. Adaposturile sunt putine, prost finantate, pentru ca depind de primarii sau de sponsorizari.
"Situatia adaposturilor este o gluma proasta. Acopera mai putin de 4% din necesarul de care ar avea nevoie victimele violentei in familie", sustine lector niversitar Oana Baluta, reprezentant al unui ONG.
Victimele violentei domestice au un sprijin, schiop - e adevarat - intr-o lege care le apara, insa nu pana la capat. Numai sanctionarea dura si mai ales a agresorului poate fi un factor de descurajare pentru acesta. In Romania, in acest moment, sute de mii de femei sunt abuzate de cei care le stau alaturi, soti sau iubiti.
Avocata Giulia Crisan, despre pasii care trebuie urmati pentru a obtine un ordin de protectie
Asistenta juridica gratuita pentru victime
Pentru obtinerea unui ordin de protectie, persoana care se considera o victima a violentei in familie trebuie sa formuleze o cerere, pe care sa o inregistreze la judecatoria pe a carei raza isi are domiciliul. Pentru a veni in ajutorul victimelor in astfel de cazuri, leguitorul a formulat ca anexa la lege un tipizat, un chestionar in care victima bifeaza anumite solicitari si pe care il depune la instanta. Cererea este scutita de taxe de timbru.
Daca victima nu are posibilitati financiare pentru a-si angaja un avocat, poate sa solicite asistenta juridica gratuita. Pentru agresor se prevede, prin lege, obligativitatea asistentei juridice gratuite.
Agresiunile fizice trebuie dovedite cu acte medicale
Pentru ca cererea sa fie admisa, intotdeauna, ea trebuie dovedita, ca orice actiune care se depune in instanta. In cazul in care victima acuza agresiuni fizice, ar fi bine sa dovedeasca aceste acuzatii cu acte medicale - fie ca este un certificat medico-legal, care este emis de Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici. Se poate adresa insa oricarei unitati spitalicesti de primire urgente si nu numai, unde i se face o constatare a leziunilor, iar ulterior ea va fi indrumata catre IML. Dar si o prima constatare a unui medic ca exista leziuni fizice asupra unei persoane este utila, nu suficienta, dar utila.
Daca nu exista acte medicale, este bine ca victima sa aiba martori. De regula, agresiunile se produc in familie si nu prea exista martori. De multe ori, agresorii urmaresc si comit aceste agresiuni atunci cand victima este singura. Alte ori, actele de agresiune fizica se produc in prezenta minorilor, dar acestia, daca sunt mai mici de 10 ani, nu vor fi audiati de instantele de judecata.
Victimele ar trebui sa se adreseze organelor de politie, sub formularea unei plangeri penale pentru loviri si alte violente, tocmai pentru a dovedi instantei de judecata gradul sau riscul pe care ea il suporta. Orice alte probe care i-ar fi necesare sa dovedeasca orice tip de violenta sunt utile.
Cum se manifesta violentele economice
Sunt situatii in care agresorii nu lucreaza, nu au venituri si cu toate acestea, administreaza veniturile partenerei. Practic, ii iau tot salariul si ii dau zilnic o mica parte, pentru ca aceasta sa-si plateasca transportul pana la locul de munca sau scoala copilului. E un tip de violenta pe care il poti dovedi, de regula, cu martori - sunt colegi de serviciu, rude sau prieteni de familie care cunosc situatia si care ar putea sa depuna marturie in acest sens.
Violentele psihologice afecteaza si copiii cuplului
Acestea, de regula, se dovedesc prin acte medicale, fie emise de psihiatru, fie prin rapoarte de evaluare intocmite de psihologi. Aceste violente psihologice sunt foarte des intalnite la minori. Cei care asista la agresiuni fizice sau verbale in sanul familiei sunt intotdeauna indirect supusi acestui tip de violenta psihologica, pe care o dovedim intotdeauna cu fise de evaluare a minorilor. Minorii sunt evaluati si consiliati de psihologi, de persoane de specialitate care intocmesc rapoarte in acest sens.
De regula, cand un psiholog intocmeste un raport de evaluare a unui minor si constata violente fizice si psihologice asupra lui, intotdeauna sesizeaza si Protectia Copilului, pentru a se lua masuri pe o scara mai larga.
Cand este evacuat agresorul din domiciliu
Deci, victima are nevoie de probe, nu doar sa depuna o simpla cerere pentru emiterea ordinului de protectie. In plus, nu trebuie sa confunde solicitarea unui astfel de ordin de protectie cu transarea unor probleme imobiliare intre soti. Adica instanta de minori si familie care judeca ordinul de protectie, in genul asta de procese, nu se pronunta pe drepturi de proprietate sau evacuari. Evacuarea agresorului se face numai atunci cand instanta are certitudinea ca prezenta lui in domiciliu constituie un pericol pentru victima si pentru membrii familiei, nu pentru alte considerente.
Ordinul de protectie se emite de catre instanta de judecata intr-un termen foarte scurt: maxim 48 de ore de cand instanta ramane in pronuntare, se comunica sectiei de politie pe raza careia victima si agresorul isi au domiciliul - de regula, domiciliul este comun si se adreseaza aceleiasi sectii de politie - iar sectia de politie este obligata sa puna in aplicare ordinul de indata, respectand toate cerintele mentionate in ordinul respectiv.
Politia are posibiltatea, conform legii, sa intre in domiciliu victimei, si sa-l evacueze cu forta pe agresor, daca prin ordin se presupune evacuarea acestuia.
Mentionarea existentei unui ordin de protectie grabeste interventia Politiei
Politia este cea care trebuie sa supravegheze executarea ordinului. Politia are un personal redus, mijloace de deplasare de asemenea subfinantate sau inexistente, astfel incat nu este posibil, chiar daca exista un singur ordin de protectie pe sectia respectiva, ca un politist sa supravegheze victima 24 de ore din 24. Asa ca politia intervine la solicitarea facuta de victima la serviciul de urgenta 112.
Victimele sunt sfatuite ca intotdeauna, atunci cand au un ordin de protectie si il vad pe agresor ca incalca perimetrul impus de instanta sau vine in domiciliul acesteia, sa apeleze serviciul de urgenta 112 si sa informeze ca au un ordin de protectie. Atunci, interventia politiei este foarte rapida.
Ce risca un agresor care incalca ordinul de protectie
Problema apare atunci cand politia constata incalcarea ordinului de protectie. Singurul lucru pe care il poate face politia este sa intocmeasca un dosar penal prin care constata incalcarea unei hotarari judecatoresti. Nu are voie sa retina sau sa aresteze agresorul.
Incalcarea hotararii judecatoresti care cuprinde ordinul de protectie se pedepseste cu inchisoare de la 1 luna la 1 an. Aceasta pedeapsa o da numai instanta de judecata. Prin urmare, de la momentul in care este prins ca a incalcat ordinul si pana la condamnarea lui trece un interval foarte mare de timp.
Situatia fericita este atunci cand organul legii este impunator, iar agresorul este o persoana care are respect fata de lege. Se pot crea conflicte in familie, iar agresorul sa nu fie neaparat un infractor. Cand este vorba de agresori condamnati cu executare pentru fapte cum ar fi talharie, nu-l sperie un astfel de ordin de protectie.
Exista situatie in care ordinele de protectie se pun in aplicare la cinci luni de la emiterea lor, in conditiile in care ordinul are o valabilitate maxima de sase luni.
Femeile care sunt victime ale violentei domestice si au nevoie de consiliere juridica gratuita, indrumare sau consiliere psihologica pot suna la numarul de telefon 0736.380.879.
Sursa: Pro TV
Etichete: ordin de protecție, violenta domestica, Alexandra Stan,
Dată publicare:
18-06-2013 18:26