ISU Neamt si Romatsa dau vina pe satelit dupa ce au plecat sa salveze din Izvorul Muntelui o barca esuata pe Coasta de Azur
Alarma falsa la Bicaz: Romatsa a trimis echipajele ISU Neamt sa salveze de pe lacul Izvorul Muntelui o ambarcatiune esuata de fapt la aproape doua mii de kilometri departare.
Nava se afla in sudul Frantei, pe Coasta de Azur. Si abia dupa ce s-a confirmat ca alerta viza portul Marsillia, salvatorii au fost chemati inapoi. Acum responsabilii dau vina pe ... satelit.
Pompierii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au primit un mesaj de la ROMATSA, sa intervina intr-o situatie semnalizata de o baliza electronica al unei ambarcatiuni pe lacul Izvorul Muntelui din judetul Neamt.
"Intr-un mesaj este anuntat faptul ca o nava se afla in pericol in zona lacului Bicaz. o echipa formata de doi subofiteri a facut patrula intre Izvorul Muntelui si Bicaz, probabilitatea localizarii este undeva la 50 %. In scurt timp au fost informati ca este vorba despre o eroare", explica Andrei Grancea, purtatorul de cuvant al ISU Neamt.
Eroarea a fost data, spun cei de la ISU, de satelitul care a preluat alerta emisa de ambarcatiunea aflata, de fapt, la Marsilia. Iar operatorii ROMATSA nu au facut altceva decat sa transfere informatiile catre zona in care aparea solicitarea. Abia dupa 18 minute de la apelul initial, s-a primit un al doilea mesaj prin care se anula interventia, dupa ce nava fusese gasita in sudul Frantei.
"Am procedat corect si cei de la ROMATSA au procedat corect. Mi s-a parut o situatie plauzibila. M-am gandit ca cineva si-a cumparat o nava, o salupa, pe care doreste sa o lanseze pe lac si ca s-a produs un accident. In cazul asta, nu s-a facut altceva decat sa se verifice o informatie primita de la un sistem de supraveghere pe satelit. Este posibil sa fi fost o problema de legatura intre sateliti si astfel sa apara doua locatii, nu pot sa explic", spune si Ioan Nitica, Insp. sef al ISU Neamt.
Romatsa a precizat, printr-un comunicat, ca declansarea procedurii de interventie tine de inspectoratul pentru situatii de urgenta. Iar coordonatele de localizare nu sunt generate de Romatsa, ci sunt primite de la sistemul de sateliti din Rusia.
In final, pompierii au spus ca privesc tot incidentul ca pe un antrenament util, atat pentru ei cat si pentru cei de la dispecerat.