Liderii europeni vor sa apere libertatea presei cenzurand Internetul. "Fascinatia jihadului" si "butonul de extremism"

fermoar la gura

Ministrii de externe din tarile Uniunii Europene se reunesc luni la Bruxeless pentru a lua masuri impotriva propagandei jihadiste pe Internet. Ce consecinte vor avea aceste discutii pentru romani?

-► Propaganda buna vs. propaganda rea
-►“Big Brother”, tot mai atractiv pentru guvernele europene
-►Legile romanesti ale Internetului
-►Securitatea online a romanilor, "tema esentiala"
-►Butonul de extremism

 

Sefii diplomatiilor din statele UE vor discuta despre rolul central jucat de mediul online in organizarea celulelor jihadiste, in contextul atacurilor din Franta. “Se stie bine ca ucigasii de la Charlie Hebdo se radicalizasera pe Internet”, a declarat un oficial european citat de Euractiv. “Ne temem din ce in ce mai tare ca netul si retelele sociale vor fi folosite de tinerii musulmani pentru a se radicaliza, pentru a face propaganda, atrage fonduri, dar si pentru a atrage alti tineri musulmani cu o poveste fascinanta, chiar daca mincinoasa”.

Propaganda buna vs. propaganda rea
Mai concret, liderii tarilor Uniunii vor sa puna la punct un plan prin care Internetul sa fie epurat de propaganda jihadista si repopulat apoi cu contra-propaganda. “Trebuie sa ne concentram mai mult pe contracarea naratiunilor islamiste”, spune un oficial UE. “Avem nevoie de ajutorul comunitatii musulmane: argumentele si teologia lor ne vor ajuta sa de-construim povestea caricaturala oferita de jihadisti, pe care trebuie sa o lasam fara spoiala ei de prestigiu”.

Citește și
Ziua Izabellei
"Ziua Izabellei". O greseala nevinovata care s-a transformat intr-o isterie pe Facebook. Cum a reactionat mama fetei
Confidentul lui Putin spune că Ungaria va lua Transilvania, dacă Trump câștigă alegerile în SUA

Practic, ministrii de externe se vor intalni luni, 19 ianuarie, la Bruxelles, pentru a discuta cooperarea in acest domeniu, urmand ca pe 29-30 ministrii justitiei si afacerilor interne din tarile UE sa se adune la Riga ca sa stabileasca un plan de masuri concrete. Iar in final acestea vor fi aprobate intr-o reuniune a sefilor de state si guverne care va avea loc tot la Bruxelles.

“Big Brother”, tot mai atractiv pentru guvernele europene
Pentru utilizatorii fara ganduri jihadiste, masurile preconizate de guvernele tarilor europene ar putea insemna o diminuare a libertatii de exprimare pe Internet – paradoxal, ca raspuns la un atac asupra libertatii de exprimare, cel din redactia Charlie Hebdo. Nu ar fi primul plan acest gen la cel mai inalt nivel al UE; inca din 2013, Comisia Europeana lucreaza la o Strategie de Securitate Cibernetica, insa aceasta a capatat o forma abia in vara anului trecut, dupa ce, pentru prima data dupa atentatele din 11 septembrie 2001, oficialii UE au devenit deschisi la ideile Washington-ului privind supravegherea electronica. Totusi, statele membre au ezitat – cel putin pana acum – sa adopte Strategia de Securitate Cibernetica.

Atentatele de la Paris si evenimentele care au urmat par insa sa-i fi convins pe liderii europeni de necesitatea adoptarii unor masuri “Big Brother” pentru mediul online, la fel cum americanii au inca din 2001 “Patriot Act”. In Franta exista deja legi care le permit autoritatilor sa acceseze datele personale ale cetatenilor fara sa aiba nevoie de mandat iar mai multi politicieni au propus, dupa atacul de la Charlie Hebdo, adoptarea unui pachet legislativ anti-terorism.

Legile romanesti ale Internetului
Si in tara noastra serviciile se gandesc foarte serios la o lege “Big Brother”, chiar daca anul trecut Curtea Constitutionala a respins doua acte normative in acest sens. Pe de alta parte, daca postati declaratii jihadiste in retelele sociale, fie si doar pentru ochii prietenilor, puteti fi tras la raspundere penala in Romania, ca urmare a unei decizii recente a instantei supreme privind caracterul public al oricarei postari pe Facebook. Vezi aici mai multe detalii despre aceasta decizie

De asemenea, in decembrie 2014, Parlamentul de la Bucuresti a adoptat tacit o controversata lege a securitatii cibernetice. Un act despre care s-a spus care ar urma sa le permita serviciilor secrete sa intre in calculatoarele romanilor si fata de care magistratii romani s-au aratat reticenta. Unul dintre membrii CSM, Horatius Dumbrava, a declarat ca legat de aceasta lege sunt "semne de indoiala cu privire la protejarea interesului public si dreptul la viata privata, intima si de familie"

Securitatea online a romanilor, "tema esentiala"
Criticata de adeptii intimitatii pe Internet si laudata de cei ai securitatii informatice, legea nu a fost inca promulgata, insa in contextul discutiilor pe aceasta tema de la Bruxelles, e posibil ca presedintele sa o aprobe. PNL a depus in decembrie la CCR o intitiativa de abrogare a actului, invocand legislatia europeana. Acum, aceeasi legislatie ar putea deveni un argument in favoarea legii. Premierul Ponta a nominalizat-o tot, luni, printre „temele esentiale” pe care vrea sa le discute cu liderii Opozitiei.

SRI a clarificat intr-un comunicat ca legea nu le permite serviciilor sa intre in calculatoarele, telefoanele sau tablete romanilor fara o autorizare eliberata de un judecator. E vorba insa doar de datele stocate pe aceste dispozitive; SRI nu a lamurit si ce se intampla cu datele din cloud sau din retele sociale. Vezi aici tot comunicatul SRI

Butonul de extremism
Oficialii europeni recunosc si ei ca e vorba de o chestiune sensibila. „Stim ca o parte din materialele postate in retele sociale sunt ilegale”, a declarat un oficial european pentru Euractiv, „dar trebuie sa avem o discutie despre cat de departe poate merge legislatia in acest domeniu”.

Paradoxal, desi americanii aveau pana acum o reputatie mai degraba proasta in privinta protejarii intimitatii pe Internet, acum europenii considera ca Washington-ul ar trebui sa ia masuri mai dure. Premierul David Cameron a insistat pe langa Barack Obama pentru ca retelele sociale cu sediul in SUA sa coopereze mai mult cu serviciile secrete. Google, Facebook si Twitter „trebuie sa isi asume responsabilitatile soc iale care le revin”, a spus Cameron, citat de Telegraph, si sa elimine materialele extremiste.

Prim-ministrul britanic a anuntat, de altfel, ca a discutat cu mai multe provideri de Internet pentru ca acestia sa introduca un buton care sa le permita utilizatorilor sa reclame continutul extremist. Date fiind presiunile oficiale, retele sociale ca Facebook si Twitter ar putea accepta sa introduca, la randul lor, un astfel de buton de report. Asa incat incercati sa va abtineti de la postari mai dure – fiindca nu stim ce ne rezerva viitorul in materie de libertate pe Internet.
Radu Pirca 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Salarii pe masura popularitatii la cea mai mare retea de socializare. Cat castiga anual un angajat Facebook
Salarii pe masura popularitatii la cea mai mare retea de socializare. Cat castiga anual un angajat Facebook

Este cea mai polulara retea de socializare si valoreaza 200 de miliarde de dolari. Asa ca nu vine ca o surpriza faptul ca Facebook isi plateste angajatii regeste.

"Ziua Izabellei". O greseala nevinovata care s-a transformat intr-o isterie pe Facebook. Cum a reactionat mama fetei

O pustoaica din Constanta a ajuns celebra peste noapte, dupa ce a facut o greseala nevinovata pe Facebook. Fetita de 11 ani a vrut sa-si invite prietenii la ziua ei de nastere, dar a creat un eveniment online public.

Ce se va intampla cu convorbirile tale telefonice si mailurile personale
Ce se va intampla cu convorbirile tale telefonice si mailurile personale

Curtea de Justitie a UE a invalidat, marti, Directiva 2006/24/EC privind pastrarea datelor de trafic informational, cunoscuta si ca Directiva Big Brother, anunta APADOR-CH, care cere autoritatilor romane sa abroge legea care transpune....

Recomandări
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”
VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”
Ce jura Putin la învestirea sa ca președinte, în 2000. A promis să „păstreze și să dezvolte democrația”

Vladimir Putin a depus jurământul ca președinte al Federației Ruse. Și-a început, astfel, cel de al cincilea mandat, într-un moment în care pare tot mai sigur de victoria de pe frontul din Ucraina.

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre candidatura sa la NATO: Am decis să continuăm dialogul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a abordat, în cadrul întrevederii avute la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden, şi subiectul candidaturii sale la şefia Alianţei Nord-Atlantice.