Controversata lege a securitatii cibernetice a trecut de Parlament. Ce consecinte va avea pentru romanii care stau pe net

Ultima actualizare: 22-12-2014 07:04

Dupa deputati, si senatorii au adoptat legea care ar urma sa le permita serviciilor secrete sa intre in calculatoarele romanilor.

Criticata de adeptii intimitatii pe Internet si laudata de cei ai securitatii informatice, legea securitatii cibernetice a fost adoptata vineri de Senat, camera decizionala in acest caz. Legea mai trebuie acum doar sa fie promulgata de noul presedintele al Romaniei – afara de cazul in care Klaus Iohannis va fi de acord cu argumentele celor care spun ca legea le va permite serviciilor sa intre in calculatoarele cetatenilor.

Odata adoptata, legea ar infiinta un “Sistem National de Securitate Cibernetica”, condus de un “Consiliu Operativ de Securitate Cibernetica”, format din reprezentanti ai MApN, MAI, MAE, MSI, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT si condus de consilierul prezidential pentru aparare si securitate nationala. Prevederea care a starnit cea mai multa indignare nu e insa aceasta, ci cea de la articolul 17, care ii obliga pe providerii de Internet sa ajute institutiile statului sa aiba acces la datele abonatilor.

Mai precis, articolul 17 al legii spune ca “Pentru realizarea securitatii cibernetice, detinatorii de infrastructuri cibernetice au urmatoarele responsabilitati: a) sa acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivata a Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului de Protectie si Paza, CERT-RO si ANCOM, in indeplinirea atributiilor ce le revin acestora si sa permita accesul reprezentantilor desemnati in acest scop la datele detinute, relevante in contextul solicitarii”.

Gasiti aici textul complet al legii

In vara lui 2014, inainte ca legea sa fie adoptata tacit de Camera Deputatilor, au aparut mai multe critici, atat la adresa formei legii, cat si a faptului ca societatea civila nu a fost in niciun fel consultata atunci cand s-a redactat actul legislativ. Asociatia pentru Tehnologie si Internet cerea atunci ca securitatea informatica sa nu fie asigurata de serviciile secrete, ci de organisme civile. Ideea s-a transformat si intr-un amendament propus de deputatul PNL Daniel Iane, care a fost insa respins in comisii.

Citeste si: "Suntem dotati de Dumnezeu cu inteligenta ca si oameni care lucreaza in computer". Ce cred deputatii romani despre IT

Legea are si aspecte pozitive pentru utilizatorii de Internet din Romania. De pilda, compania de net va fi obligata sa va anunte in cazul in care a suferit un incident sau atac cibernetic, ca sa nu va treziti ca hackerii v-au furat parole sau alte date importante. Pentru providerii de Internet, insa, legea va implica si costuri suplimentare, atat pentru aceste notificari, cat si, mai ales, pentru realizarea „planurilor de securitate” si a „auditarilor” cerute acum de stat. Asa ca ne putem astepta ca prima consecinta a adoptarii acestei legi – daca ea va trece si de presedintele Iohannis – sa nu fie aceea ca SRI va intra in calculator, ci mult mai banala crestere a facturii, de data aceasta a celei de net.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO