Incalzirea globala a asigurarilor. De ce victimele inundatiilor risca in curand sa nu mai primeasca niciun ban
Vesti proaste pentru cei afectati de inundatii: companiile de asigurari ar putea sa nu-i mai despagubeasca. Momentan, se intampla in SUA, dar asiguratorii din intreaga lume ar putea adopta o asemenea politica in curand, invocand “schimbarile climatice”.
In timp ce in Romania autoritatile inca se chinuie sa-i convinga pe cei care locuiesc in zone inundabile sa-si asigure locuintele, in Statele Unite se pare ca o astfel de asigurare deja nu mai e suficienta. O mare companie din domeniu, Farmers Insurance, vrea sa dea in judecata primariile care nu s-au pregatit pentru efectele “schimbarilor climatice”. Iar daca asiguratorul va castiga in justitie, precedentul astfel creat ar putea fi invocat si in alte tari.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Daune de un sfert de miliard
Potrivit The Christian Science Monitor, compania “Farmers Insurance” a dat in judecata 200 de primarii din zona Chicago pentru ca nu au fost pregatite pentru inundatii. Asiguratorul spune ca edilii ar fi trebuit sa ia in considerare schimbarile climatice si sa pregateasca pentru fenomene meteorologice extreme, insa nu au facut-o. Astfel ca in primavara anului trecut localitatile au fost lovite de inundatii care au provocat daune de aproape un sfert de miliard de dolari – suma din care Farmers Insurance se pare ca a platit un procent semnificativ.
Warren Buffet ne linisteste
Acum cateva luni, Warren Buffett, unul dintre cei mai bogati oameni din lume care si-a facut averea din asigurari declara pentru CNBC ca “schimbarile climatice merita atentie, dar nu vor afecta primele de asigurare anul acesta sau in urmatorii 3 sau chiar 5 ani”. Miliardarul american spunea chiar ca din punctul de vedere al asiguratorilor lucrurile nu s-au schimbat deloc.
Opinia lui Buffett se pare ca nu e insa impartasita de toata lumea. Cu doar cateva zile in urma, Lloyd’s, cea mai veche si cea mai mare companie din domeniu, a facut pentru prima data apel la asiguratori sa tina cont de schimbarile climei. Potrivit Lloyd’s, acestea ar fi dus la plata unor daune de patru ori mai mari comparativ cu anii ’80. De pilda, doar in 2011 companiile de asigurari au platit cca. 126 de miliarde de dolari pentru daune provocate de dezastre naturale – cel mai scump an din istorie din acest punct de vedere.
Calota glaciara ne va creste prima de asigurare
Iar asiguratorii americani pot invoca acum si un document oficial: “Evaluarea Climatica Nationala”. Acest raport de peste 800 de pagini, realizat de elita oamenilor de stiinta din SUA, afirma clar ca exista o schimbare a climei pe intreaga planeta, constand in primul rand in incalzirea globala, dar si in fenomene meteorologice extreme.
Cum se vor regasi aceste riscuri in primele de asigurare – probabil vom descoperi in urmatorii ani. Dar nu e deloc imposibil ca in curand asiguratorii sa nu le mai plateasca niciun leu celor care nu iau minimele masuri impotriva fenomenelor meteo extreme.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: incalzire globala, inundatii, asigurari, clima,
Dată publicare:
19-05-2014 14:06