Azi scapam de FMI, dupa ce ne-a scumpit benzina. Ce mai trebuie sa facem pana la urmatoarea vizita

×
Codul embed a fost copiat

Temuta delegatie a Fondului Monetar International pleaca, dupa doua saptamani, din Romania. Ce lasa in urma: jale, campii parjolite si fantani si otravite sau lapte si miere? Am facut bilantul vizitei FMI.

2 miliarde de euro: aceasta este miza vizitei expertilor FMI in Romania care se incheie pe 5 februarie. Ce trebuie sa facem pentru acesti bani, care de altfel ar putea nici sa nu fie folositi vreodata, ci doar sa constituie o rezerva pentru zile negre?

Pana acum ne-am plans ca FMI ne-a pus sa stam si in cap pentru banii pe care ni i-a dat cu imprumut. Pe de alta parte, chiar inainte de venirea delegatiei www.stirileprotv.ro anuntau in exclusivitate ca pe agenda negocierilor intre FMI si Guvern se afla si un pachet de masuri pentru relansarea consumului, informatie primita de la surse apropoiate negocierilor. Acum, ca delegatia a plecat, putem vedea concret care este bilantul negocierilor.

ACCIZA PE CARBURANTI. Majorarea taxei pe carburanti cu 7 eurocenti pe litru de la 1 aprilie a fost convenita cu FMI, in ciuda reticentelor presedintelui Basescu. Ramane de vazut ce carburanti se vor scumpi: premierul Ponta spune ca acciza marita se va aplica sigur la benzina. In privinta motorinei, totul depinde de semnatura presedintelui pe documentele necesare pentru ca acordul cu FMI sa devina efectiv. Premierul a dat de inteles ca este posibil ca presedintele sa conditioneze aceasta semnatura de amanarea accizei pe motorina cu inca 3 luni. Deci: benzina se scumpeste, motorina – inca nu se stie.

TAXE PENTRU COMPENSAREA AMANARII ACCIZEI PE CARBURANTI. Nu vor fi introduse taxe noi, desi amanarea introducerii noilor accize a produs pierderi de 670 milioane lei. Pierderile vor fi compensate nu prin taxe, ci prin amanarea sau reducerea unor cheltuieli ale Statului care va fi decisa la 1 iulie, cu ocazia rectificarii bugetare. Pe de alta parte, conform premierului, o amanare a accizei la motorina pana la 1 iulie, asa cum ar fi cerut presedintele, ar genera pierderi suplimentare de alte 400 milioane lei. Legat de compensarea acestora nu s-a discutat inca nimic.

Citește și
accize carburanti
Lista nemultumirilor lui Basescu la intalnirea cu FMI: Presedintele nu sustine introducerea accizei la carburanti
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

FACILITATI LA CREDITE. Orice roman care are venituri sub media nationala de 1.600 de lei si probleme cu plata ratelor la banca poate fi ajutat de stat, cu conditia sa nu fi depasit scadenta ratelor cu mai mult de 90 de zile. Ajutorul consta in injumatatirea ratei pentru o perioada de cel mult 2 ani, reducerea fiind de maxim 500 de lei/luna. Masura ar urma sa ajute peste 900.000 de datornici, potrivit premierului Ponta. Atentie – statul nu plateste cealalta jumatate de rata, ci plata acesteia se amana, scadenta creditului fiind prelungiat. Totusi, statul le da ceva datornicilor: o reducere de 200 de lei/luna la impozitul pe venit pentru inca doi ani dupa ce se termina cei doi ani de rate injumatatite. Ministrul pentru buget Liviu Voinea estimeaza ca astfel ar intra in economie 4 miliarde de lei, adica valoarea totala a jumatatilor de rate care nu vor fi platite. Masuta a fost insa criticata atat de liberali si de Banca Nationala, cat si de opinia publica, fiind botezata electoRata pentru caracterul sau electoral.

AJUTOR PENTRU FIRMELE CARE CREEAZA LOCURI NOI DE MUNCA. Pentru companiile care creeaza cel putin 20 de locuri de munca intr-un an statul va plati jumatate din salariile brute ale noilor angajati. Mai precis, va deconta trimestrial firmelor jumatate din costurile salariale (adica salariul in mana + taxe) cu noii angajati. Exista insa si o limita a acestor costuri - salariul mediu pe economie. Aceasta schema de ajutor va fi prezentata in aprilie si va functiona timp de 7 ani.

SCADEREA CAS CU 5%. Teoretic, de la 1 iulie, practic, oficialii FMI vor sa mai analizeze aceasta propunere, ca sa vada daca nu cumva o sa aiba un impact negativ asupra bugetului.

SCUTIREA DE IMPOZIT PE PROFITUL REINVESTIT. Va fi introdusa de la 1 iulie. Guvernul promite ca pana in aprilie, cand FMI vine iar la Bucuresti, sa aiba gata si metodologia de implementare a acestei masuri.

ARIERATELE COMPANIILOR DE STAT. Bulina neagra primita de Guvern la discutiile cu FMI a fost legata de datoriile cu scadenta depasita cu peste 90 de zile ale companiilor unde statul este actionar majoritar. Autoritatile romane aveau o tinta in materie de arierat: reducerea acestora cu un miliard de lei. Potrivit oficialilor FMI, nu au reusit sa o atinga, mai ales din cauza companiilor din domeniul transporturilor – CFR Marfa, CFR Calatori, CFR Infrastructura. Asa ca Fondul a cerut masuri mai ferme pentru ca arieratele sa scada, sa se gaseasca un investitor serios la CFR Marfa si sa fie restructurate celelalte doua companii feroviare.

Culisele ratarii privatizarii CFR Marfa, la "Romania, te iubesc!"

Concluzia: rezultatele vizitei sunt mai degraba pozitive pentru romani. Afara de acciza pe carburanti, restul de masuri fie fac parte din pachetul pentru relansarea consumului anuntat pe surse de www.stirileprotv.ro inca de acum doua saptamani. Cat despre reducerea arieratelor companiilor de stat, aceasta e in principiu o veste buna pentru oricine afara de angajatii acestor companii.

Problema pentru Guvern acum este sa reuseasca sa si fiscalizeze relansarea consumului, care se pare ca a inceput deja si fara pachetul de masuri – luna decembrie a fost cea mai buna din ultimii 5 ani pentru consum Ceea ce nu e foarte sigur, in conditiile in care Guvernul a iesit din 2013 cu 2 miliarde de euro in minus la incasari la buget.

Cum vrea Ministerul Finantelor sa elimine platile la negru

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu e insa rezervat in ceea ce priveste facilitatea acordata datornicilor. Bancile nu au niciun motiv serios sa reesaloneze creditele acestora, sustine Isarescu, deci in conditiile in care sistemul e optional pentru banci, probabil ca el nu va functiona.

Si specialistii sunt sceptici. Gabriel Sincu, Executive Director Tax Advisory Services la Ernst & Young, a explicat pentru www.stirileprotv.ro de ce nu crede in aceste facilitati: "Se vorbeste in ultima vreme de scutirea la plata a profitului reinvestit, de reducerea CAS-ului sau alte facilitati. Dati-mi voie sa ma indoeisc sincer ca astfel de masuri vor putea fi puse in practica, in masura in care gradul de colectare a veniturilor la buget a scazut ingrijorator. Cel mai probabil vom avea scutirea de impozit pentru impozitul reinvestit, dar facuta de o asa maniera incat nimeni sa nu aiba curajul sa o aplice. Dupa parerea mea, cel mai bine ar fi ca autoritatile sa nu se avante in a face promisiuni fara acoperire ci sa se concentreze pe mentinerea unui "statu-quo" care sa arate stabilitate si sa incurajeze investitorii. Pentru ca odata cu aprobarea facilitatilor fiscale pentru holding, asta este lucrul de care avem cea mai multa nevoie." 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Vasile Blaga: Reprezentantii FMI ne-au spus ca nu se poate renunta la acciza de 7 eurocenti
Vasile Blaga: Reprezentantii FMI ne-au spus ca nu se poate renunta la acciza de 7 eurocenti

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, ai CE si Bancii Mondiale, ca reprezentantii Fondului au sustinut ca nu se pune problema renuntarii la acciza de 7 eurocenti la carburanti.

Lista nemultumirilor lui Basescu la intalnirea cu FMI: Presedintele nu sustine introducerea accizei la carburanti
Lista nemultumirilor lui Basescu la intalnirea cu FMI: Presedintele nu sustine introducerea accizei la carburanti

Presedintele Traian Basescu a primit duminica seara, la Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale.

Populatia si firmele ar putea beneficia de o noua reducere de 10% la impozitele platite inainte de termen
Populatia si firmele ar putea beneficia de o noua reducere de 10% la impozitele platite inainte de termen

O reducere de 10% pentru cei care platesc impozitele inainte de termen. Iata propunerea facuta de Guvern negociatorilor FMI, aflati la Bucuresti pentru discutii cu autoritatile romane.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.