Traian Basescu nu semneaza, dar nici nu blocheaza acciza pe combustibil. Ce se va intampla de la 1 aprilie

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele ramane ferm in privinta cresterii taxei la carburanti cu 7 eurocenti de la 1 aprilie. Traian Basescu a transmis joi delegatiei comune a FMI, Bancii Mondiale si CE, cu care s-a intalnit la Cotroceni, ca nu este de acord cu aceasta masura.

UPDATE: Presedintele Traian Basescu a declarat la intalnirea cu delegatia FMI in Romania ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, dar nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta.

"Privind la ultima misiune a FMI din tara noastra, ne-am recapatat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mica crestere, incepem sa cheltuim mai mult si mai mult, iar acest lucru pregateste Romania pentru o noua criza", a spus Basescu. El a criticat insa in cursul discutiilor cu reprezentantii Fondului noile taxe pe care ar vrea Guvernul sa le introduca si mai ales acciza pe carburanti ce ar urma sa intre in vigoare de la 1 aprilie.

"Ma uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielor, si bineinteles ca, din cauza ineficientei colectarii taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic largirea bazei de impozitare, o sustin, dar exagerarile de a pune taxe noi pe energie si acciza pe combustibil in special, consider ca este o mare greseala care va afecta si economia si populatia", a spus Traian Basescu.

Presedintele a insistat ca responsabilitatea pentru adoptarea acestor masuri este doar a Guvernului si a Fondului Monetar International. "Bineinteles, responsabilitatea este a Guvernului si a dumneavoastra, dar o asemenea taxa nu va fi sustinuta, public, de catre mine, pentru ca nu cred ca aceasta este o solutie rezonabila. Nu blochez decizia dintre dumneavoastra si Guvern, de data aceasta, dar nu imi cereti sa semnez aceste negocieri!", a spus Basescu.

Citește și
victor ponta
Tara cu bugete de azi pe maine. Ponta: "Cred ca acciza majorata ramane sa se aplice din aprilie"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Basescu a laudat in schimb Guvernul Boc pentru ca in 2010 a luat masuri dramatice pentru reducerea deficitului bugetar, reducand cu 25% salariile bugetarilor si numartul de posturi in sistemul bugetar si introducand taxe noi. „Toate aceste masuri ne-au permis, de cand le-am adoptat, in mai 2010, pentru ca din 2011 sa avem din nou crestere economica", a declarat presedintele, adaugand ca agricultura nu a fost, atunci, un suport pentru aceasta evolutie pozitiva, spre deosebire de 2013, cand s-a inregistrat cea mai buna recolta din ultimele patru decenii.

Vezi aici ce va discuta Guvernul cu FMI. Declaratie exclusiva a unei surse din cadrul negocierilor


Administratia Prezidentiala a anuntat printr-un comunicat de presa ca intalnirea cu FMI se va desfasura fara prezenta presei. Discutiile dintre presedintele Traian Basescu si delegatia Fondului Monetar International vizeaza in primul rand introducerea accizei suplimentare la carburant.

Presedintele declara, pe 18 decembrie 2013, ca isi asuma explicarea, in ianuarie, in discutiile cu FMI, a erorilor legate cresterea accizei la carburant.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Presedintele Traian Basescu a declarat in 14 ianuarie ca in curand va incepe vizita la Bucuresti a delegatiei FMI, mentionand, in acest context, ca decizia sa este ca acciza suplimentara la carburant sa nu se introduca.

La randul sau, premierul Victor Ponta a anuntat ca de joi incep discutiile cu misiunea de evaluare a FMI, Guvernul fiind decis sa continue reformele asumate, iar blocajul presedintelui Basescu in aceasta privinta, motivat de "interese politice si electorale", va disparea dupa alegerile pentru Parlamentul European.

Ponta a afirmat ca "in mod normal" acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.

O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Surse pentru www.stirileprotv.ro: Guvernul vrea sa ceara FMI bani pentru relansarea consumului populatiei
Surse pentru www.stirileprotv.ro: Guvernul vrea sa ceara FMI bani pentru relansarea consumului populatiei

Pe 21 ianuarie, temuta delegatie FMI revine in Romania pentru a discuta un nou acord. De obicei, astfel de vizite anunta scumpiri sau taxe noi. Anul acesta ar putea fi insa altfel; noul acord cu FMI ar putea sa le aduca romanilor bani de cumparaturi.

Tara cu bugete de azi pe maine. Ponta:
Tara cu bugete de azi pe maine. Ponta: "Cred ca acciza majorata ramane sa se aplice din aprilie"

Premierul Victor Ponta considera ca acciza la carburanti va trebui majorata din luna aprilie, deoarece, daca amanarea acestei cresteri va afecta negativ bugetul, Guvernul va fi obligat sa renunte la alte masuri fiscale.

Ponta, intrebat de unde va acoperi banii pierduti prin amanarea majorarii accizei: De la Presedintie
Ponta, intrebat de unde va acoperi banii pierduti prin amanarea majorarii accizei: De la Presedintie

Veniturile pierdute prin amanarea cresterii accizei la carburanti vor fi acoperite din bugetul Administratiei Prezidentiale, potrivit premierului Victor Ponta.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.