O tara din UE se pregateste pentru o criza de tip ucrainean, provocata de Rusia. "Ar putea aparea omuletii verzi"
O alta tara vecina cu Rusia face pregatiri in vederea unui iminent “razboi hibrid” – cu o miza cel putin ciudata: o regiune in care nu locuiesc etnici rusi.
Modelul conflictului din estul Ucrainei s-ar putea repeta si intr-o regiune din Finlanda, tara care nu are nici macar avantajul de a face parte din NATO. Afirmatia a fost facuta chiar de ministrul apararii de la Helsinki, in contextul unor informatii contradictorii privind intentiile Kremlinului.
Insulele rusesti, locuite de suedezi si luate de Finlanda
Marul discordiei: insulele Aland, un arhipelag in Marea Baltica. Desi tine de Finlanda, acesta are un regim special de autonomie, fiind locuit in principal de minoritari suedezi, si este demilitarizat. Importanta arthipelagului este atat strategica (controleaza accestul in Golful Botnic), cat si legata de faptul ca poate da nastere unui conflict similar cu cel din estul Ucrainei, ca urmare a statutului sau controversat.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Insulele Aland a facut parte aproape un veac din Imperiul Tarist, fiind luate de rusi de la suedezi. Dupa Primul Razboi Mondial au ajuns sub controlul Finlandei, desi Suedia le-a revendicat iar locuitorii cereau si ei sa redevina suedezi. Solutia de compromis gasita atunci a fost ca arhipelagul sa primeasca un statut special de autonomie si sa fie demilitarizat. Neutralizarea regiunii nu a fost insa recunoscuta nici de defuncta URSS, nici de actuala Federatie Rusa. Pe scurt, atat Moscova cat si Stockholm-ul pot avea revendicari legate de aceasta regiune, altminteri cea mai mica din Finlanda, (circa 0,5% din populatia si din suprafata tarii).
“Nu ne putem baza doar pe dreptul international”
Statutul insulelor Aland, care vreme de aproape un secol a ramas neschimbat, pare insa acum sa trezeasca interesul Kremlinului in ultimele zile. Totul a inceput cu o stire despre mobilizarea fortelor militare finlandeze in zona arhipelagului, in ciuda faptului ca acest lucru este interzis de tratatele internationale. Informatia a fost dezmintita chiar de ministrul Apararii de la Helsinki, Jussi Niiinisto. Ulterior, insa, discutia privind insulele Aland a ajuns pe prima pagina a ziarelor din Finlanda, dupa ce acelasi oficial a mentionat pericolul unei ocupatii rusesti a acestui arhipelag, dar si a insulei suedeze Gotland, situata mai la sud, intre Peninsula Scandinava si Tarile Baltice.
Un pericol pe care se pare ca ministrul finlandez il considera extrem de real. “Ne-am dori sa ne putem baza pe dreptul international, pe care Finlanda l-a respectat intotdeauna, dar intr-o situatia de criza nu ne putem baza 100% pe asta”, a declarat Niinisto pentru ziarul Kaleva. El a precizant ca, in contextul diplomatic actual. armata finlandeza se pregateste pentru situatia in care in insulele Aland vor aparea “omuletii verzi”. Este vorba despre militarii fara insemnele vreunui stat care au aparut in Crimeea si in regiunea Donbas in contextul separarii acestor regiuni de Ucraina.
Finlanda, cu pistolul la tampla
“Daca insulele Aland vor cadea in mainile cui nu trebuie, va fi ca si cum am avea un pistol lipit de tampla”, a spus Niinisto. “In ziua de azi, un razboi poate incepe si fara a fi declarat oficial”
Afla aici mai multe despre "razboiul-hibrid" si riscurile pe care le prezinta si pentru tara noastra
Ministrul nu a sugerat insa ca va militariza arhipelagul, interpretare data de presa rusa declaratiilor sale. El a spus doar ca Guvernul din care face parte va trebui sa examineze ce fel de asistenta poate da insulelor Aland in cazul in care conducerea acestora ii va cere ajutorul – un scenariu pe care il considera plauzibil in actualul context de securitate. De altfel, cu o luna in urma, in cadrul unui exercitiu militar armata rusa a simulat si ocuparea insulelor Aland, in contextul unor operatiuni care ar izola Tarile Baltice de celelalte state NATO, potrivit Telegraph.
Pozitia ministrului Niinisto a primit si o replica din partea predecesorului acestuia in functia, Carl Haglund, intervievat de agentia de stiri rusa TASS. “E datoria Finlandei sa apere statutul demilitarizat al insulelor Aland”, a spus Haglund, “nu inteleg ce doreste Niinisto, dar probabil ca urmareste un scop politic. Situatia din Marea Neagra si din Crimeea e complet diferita de cea din Marea Baltica”. Trebuie precizat ca Haglund conduce partidul minoritatii suedeze din Finlanda, in vreme ce Niinisto este reprezentantul unui partid nationalist, care vrea ca suedeza sa nu mai fie a doua limba oficiala in aceasta tara.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Finlanda, Suedia, armata, crimeea, razboi hibrid, minoritati,
Dată publicare:
31-07-2015 14:02