Cele 10 momente-cheie in care Victor Ponta putea demisiona. Urzeala din jurul "Fotoliului de Fier" de la Palatul Victoria

cover bun Ponta fotoliul de fier

Pe 7 mai 2012, acum mai bine de 3 ani, Victor Ponta devenea premier al Romaniei. De atunci s-au schimbat patru cabinete, dar fotoliul din capul mesei la sedintele de guvern are acelasi ocupant, in ciuda urzelilor politice din jurul sau.

Si asta cu toate ca lui Ponta i s-a cerut in repetate randuri demisia, ba chiar si-a oferit-o el insusi – cu anumite conditii. Dupa socoteala noastra, in acesti trei ani demisia premierului a fost adusa in mod serios in discutie de 10 ori:

1. Acuzatiile de plagiat
2. Propunere pentru Basescu: dubla demisie
3. Referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei
4. Privatizarea Oltchim
5. Rosia Montana
6. Ruperea USL
7. Alegerile prezidentiale si votul din diaspora
8. Cumnatul premierului
9. DNA dispune efectuarea urmaririi penale
10. Inculparea

1. Acuzatiile de plagiat
Prima ocazie a venit la nicio o luna si jumatate de la preluarea sefiei Guvernului de catre USL, alianta PSD-PNL-PC condusa de Ponta si Crin Antonescu. In iunie 2012, revista Nature a scris ca premierul Romaniei „ar fi copiat sectiuni mari ale tezei sale de doctorat in drept din 2003 din publicatii anterioare, fara sa puna referinte exacte”. In urma acuzatiilor de plagiat, Ponta a fost intrebat daca isi va da demisia. "Demisie din ce? Din functia de doctor? Nu-mi dau demisia din functia de premier" a raspuns el, sustinand ca „este doar un pretext de razboi politic intre presedintele Basescu si mine”.

Ulterior, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, Ponta a promis ca isi va da demisia daca o comisie abilitata de lege va decide ca a plagiat. Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare si Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti au dat verdict de plagiat, Consiliul National de Etica a afirmat insa ca nu este plagiat iar Parchetul a decis neinceperea urmaririi penale, pe baza expertizei Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor.

Citește și
Alin Teodorescu la Dupa 20 de ani
Cum va arata Romania cu Victor Ponta in continuare, ca premier acuzat de DNA? Sociologul Alin Teodorescu, la "Dupa 20 de ani"

2. Propunere pentru Basescu: dubla demisie
La inceputul lunii iulie a aceluiasi an, pe fondul conflictului cu presedintele, Ponta a venit cu sugestia ca atat el, cat si Basescu, sa demisioneze. "Eu as face o alta propunere pentru presedintele Basescu: daca demisionam amandoi si mergem la oameni, ei pot sa decida. Insa presedintele sta ascuns acolo la Cotroceni si zice: nu, intai sa va dati voi toti demisia, eu nu plec niciodata! In mod onest si sincer, putem sa aveam o asemenea solutie, a intoarcerii la oameni: Pleaca si primul-ministru, dupa care oamenii decid prin vot", a declarat atunci premierul.

El a asigurat ca in momentul in care presedintele Basescu demisioneaza, si Guvernul va demisiona, astfel incat sa fie organizate alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate.
"Din punctul meu de vedere, daca presedintele accepta, putem amandoi sa ne punem demisia pe masa si sa mergem ca oamenii sa decida", a spus Ponta. Dar, atunci cand i s-a atras atentia ca presedintele a spus ca va demisiona daca se accepta modificarea Constitutiei, premierul a replicat ca „pentru Basescu, orice intelegere dureaza doar cinci minute.

3. Referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei
Conflictul dintre palate a culminat cu referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu din iulie 2012 si initiat de USL. Dupa esecul referendumului, Traian Basescu a declarat: “Convingerea mea e ca cei care au organizat aceasta lovitura de stat esuata trebuie sa raspunda in fata institutiilor statului. Nimeni nu poate fi tras la raspundere pentru votul lui, dar oricine poate fi tras la raspundere atunci cand, deliberat, emite acte normative neconstitutionale care au ca obiectiv blocarea activitatii institutiilor statului”.

Basescu facea aluzie la o ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Ponta la inceputul acelui lunii care revoca dreptul CCR de a judeca hotararile Parlamentului, ordonanta declarata neconstitutionala cateva zile mai tarziu. Ponta spunea insa atunci, referitor la respectiva ordonanta, ca "Nu a existat si nu va exista niciun fel de act normativ prin care sa fie schimbati [judecatorii CCR]. Exista niste prevederi constitutionale pe care le respectam. Nu exista vreo intentie de a le afecta independenta.”

4. Privatizarea Oltchim
In septembrie 2012, atat de la combinatul Oltchim Ramnicu-Valcea cat si liderii Opozitiei au cerut demisia premierului dupa esecul privatizarii acestui gigant industrial in urma licitatiei castigata de Dan Diaconescu. "Esecul privatizarii Oltchim este rezultatul incontestabil al incompetentei Guvernului Ponta. Pentru acest lucru si in ideea de a salva economia romaneasca cerem de urgenta demisia Guvernul Ponta”, declara atunci Adriean Videanu de la PDL.

In replica, Ponta a spus ca Videanu incearca, "in baza unei intelegeri politice cu Dan Diaconescu, sa acopere fraudele facute de PDL la Oltchim". Combinatul nu a fost privatizat nici pana azi.

5. Rosia Montana
In septembrie 2013, USL era sa se rupa din cauza unei dispute pe tema proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana. Liberalii erau adversari declarati ai exploatarii, in vreme ce social-democratii lui Ponta au mentinut o pozitie ambigua, daca nu chiar favorabila proiectului. Asa incat deputatul PNL Ludovic Orban a cerut demisia premierului si a ministrului Dan Sova. „Ce a facut Ponta in privinta Rosia Montana este scandalos. Nu este departe momentul in care ne vom gandi la o motiune de cenzura daca vor merge pe aceeasi linie domnul Ponta si apropiatii sai”, declara atunci Orban. Iar seful PNL, Crin Antonescu, sustinea cu acelasi prilej ca Ponta trebuie sa demisioneze daca se rupe USL.

Dar USL nu s-a rupt, cel putin pe moment. „Ne-am impacat”, a anuntat cateva zile mai tarziu Ponta. „In ceea ce ma priveste, si sunt convins ca si Crin va face la fel, orice neintelegere o vom pastra in cadru privat.

6. Ruperea USL
In cele din urma, in februarie 2014, USL s-a rupt dupa ce Crin Antonescu a incercat sa-l aduca in Guvern, ca vicepremier, pe Klaus Iohannis. „Daca acest Guvern nu merge inainte, domnul Ponta trebuie sa demisioneze si sa solicite un nou mandat”, declara cu putin inaintea ruperii Uniunii liderul PNL la Dupa 20 de ani.

Ponta a replicat insa ca nu va demisiona, indiferent ce se intampla cu alianta cu liberalii, pe motiv ca retragerea sa ii va face jocul presedintelui. „Daca as demisiona, de abia atunci inseamna ca si eu, si Antonescu ii vrem binele lui Traian Basescu - o noua nominalizare ar face-o Traian Basescu - categoric aceasta varianta este exclusa. Nu se pune problema sa-i dam din nou dreptul lui Basescu de a face o nominalizare" a spus premierul.

Ulterior, Ponta a afirmat intr-un mesaj public adresat lui Crin Antonescu ca „USL traieste”, astfel incat demisia sa din fruntea guvernului nu mai avea niciun temei.

7. Alegerile prezidentiale si votul din diaspora
Infrangerea lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale, combinata cu modul in care Guvernul a organizat votul la sectiile de peste hotare, au dus la cereri privind demisia premierului - cereri venite inclusiv din interiorul PSD. "Eu nu am ajuns prim-ministru de capul meu, asa singur. Poti sa te muti dintr-un apartament cand vrei tu sau poti sa pleci in vacanta. Eu am ajuns prim-ministru sprijinit de oameni, de forte politice, si daca la un moment dat, acum nu se pune problema — la anul, peste doi ani acele forte politice care m-au sustinut imi vor cere demisia, nu voi ezita sa fac pasul inapoi, dar nu s-a intamplat acest lucru si nu cred ca e nevoie acum de asa ceva. Resping categoric ca imi dau demisia atata timp cat nimeni dintre colegii mei nu mi-a cerut acest lucru", a replicat Ponta.

Prim-ministrul a spus insa cateva zile mai tarziu ca-si va da demisia din fruntea Guvernului daca procurorii DNA vor cere urmarirea sa penala in dosarul votului din diaspora, dosar care la inceputul lunii decembrie 2014 a ajuns la procurorii anticoruptie. „Cu siguranta daca DNA va cere inceperea urmarii penale fata de mine voi demisiona. Doar n-o sa spunem acum ca sta prim-ministrul cercetat penal”, declara atunci Ponta.

8. Cumnatul premierului
In februarie 2015, cumnatul premierului, Iulian Hertanu, a fost retinut de procurorii DNA sub acuzatia de constituire a unui grup infractional organizat, schimbarea nelegala a destinatiei fondurilor europene si evaziune fiscala. Chiar si mama premierului a fost audiata la DNA. Printre cei care au sugerat ca aceasta ancheta ar putea merge pana la demisia lui Ponta a fost si presedintele Iohannis: ”Deocamdata sintem foarte la inceputul acestor verificari si prefer sa nu ma pronunt. Dar daca se prelungeste aceasta faza, se va pune tot mai mult in spatiul public aceasta intrebare”, a spus seful statului.

"Daca a facut ceva ilegal, cumnatul meu va plati pentru asta. Eu nu voi juca o sceneta de prost gust cu 'intre justitie si fratele meu, aleg justitia'”, a comentat Ponta, facand aluzie la o declaratie a lui Traian Basescu referitoare la dosarul fratelui acestuia, Mircea. Intrebat daca are de gand sa renunte la functie, dat fiind ca in 2014 ceruse demisia presedintelui dupa arestarea fratelui acestuia, Ponta a raspuns ca situatia sa nu se compara cu cea a sefului statului: "Eu nu numesc magistrati si nu am nici o atributie in domeniul justitiei".

 

9. DNA dispune efectuarea urmaririi penale
In iunie 2015 procurorii anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Victor Ponta cu privire la savarsirea infractiunilor de: fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor.

Presedintele Iohannis i-a cerut demisia. Replica premierului: „Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica, dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pentru societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pentru noi toti!".

Insa Parlamentul nu l-a demis; dimpotriva, deputatii au respins solicitarea DNA de avizare a urmaririi penale a premierului. A urmat o motiune de cenzura a Opozitiei, si aceasta respinsa in Parlament.

Legat de aceste acuzatii ale procurorilor, Ponta a spus ca este nevinovat si a respins punctual acuzatiile toate invinuirile aduse de DNA. Intrebat daca ia in considerare demisia, Ponta a raspuns: "Am luat-o in calcul imediat dupa ce m-am intalnit cu procurorul si i-am spus chestia asta si presedintelui, cu care am vorbit imediat dupa. Da, pentru mine strict personal e varianta cea mai buna.

El a adaugat insa ca nu poate renunta, fiindca astfel ar dovedi iresponsabilitate. „Tot ceea ce decid eu influenteaza viata fiecaruia din cei care se uita acum la noi. Daca reducem TVA sau nu-l reducem, da, fiecare om care se uita la noi, plateste mai mult sau mai putin. Daca tai pensia cum au taiat-o cei dinainte sau o maresc, fiecare din cei sase milioane de pensionari are o viata mai buna sau mai rea. Daca reusesc sa aduc sau sa pierdem doua miliarde de euro fonduri europene, fiecare om va beneficia de acei bani. Asta-i primul lucru. Este o chestiunea totusi de responsabilitate si nu poti sa fii intr-o asemenea functie daca ai o raspundere fata de tine si nu fata de toti ceilalti".

 

10. Inculparea
Pe 13 iulie, dupa ce prim-ministrul s-a intors din Turcia, unde se operase la genunchi, procurorii anticoruptie l-au audiat iar apoi au anuntat ca au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Victor Ponta. Tot atunci, DNA a pus si sechestru pe bunurile premierului.

Ponta a precizat in aceeasi zi ca nu va demisiona. "La guvern, lucrurile stau in felul urmator. Nu ca as fi de neinlocuit, nimeni nu e de neinlocuit, dar sunt niste proiecte pe care le-am pus in aplicare si pe care trebuie sa le duc la bun sfarsit. In al doilea rand, eu am fost votat, impreuna cu Crin Antonescu, ca sa guvernam, dar am fost votati si ca sa nu mai ajunga aia pe care i-am dat jos, adica Ungureanu, Predoiu, Boagiu, Ialomitianu, toata gasca. Pai eu daca imi dau demisia de la guvern inseamna ca dau tara celor care au distrus-o inainte, aia ar fi o tradare, categoric, a celor care m-au votat. Plecarea mea pentru a veni exact cei care au distrus Romania inainte de USL ar fi o tradare a celor care au crezut in USL", a declarat premierul. Si , cu toate ca s-a retras de la conducerea social-democratilor, a ramas pe "Fotoliul de Fier" de la Palatul Victoria.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Victor Ponta nu demisioneaza din functia de premier, deoarece se considera nevinovat:
Victor Ponta nu demisioneaza din functia de premier, deoarece se considera nevinovat: "Voi contesta ordonanta procurorului"

Premierul Victor Ponta a declarat duminica, dupa sedinta liderilor coalitiei de guvernare, ca nu are nicio intentie de a se lupta cu justitia si a precizat ca se considera nevinovat de acuzatiile pe care i le aduce DNA.

Cum va arata Romania cu Victor Ponta in continuare, ca premier acuzat de DNA? Sociologul Alin Teodorescu, la
Cum va arata Romania cu Victor Ponta in continuare, ca premier acuzat de DNA? Sociologul Alin Teodorescu, la "Dupa 20 de ani"

Sociologul institutului de sondare a opiniei publice IMAS, Alin Teodorescu, a fost invitatul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la PRO TV si online pe PROTV NEWS, de la ora 10.00.

El Pais a publicat inregistrarea audio a interviului in care Victor Ponta promite ca demisioneaza
El Pais a publicat inregistrarea audio a interviului in care Victor Ponta promite ca demisioneaza

Cotidianul spaniol El Pais a publicat online inregistrarea audio a interviului in care prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, promite ca isi va da demisia daca se va dovedi ca a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..