Ce au in comun liderii planetei si pustoaicele de pe FB. Selfies, moda careia nimeni nu-i rezista

selfie

Prezent la funeraliile lui Nelson Mandela, presedintele american Barack Obama nu a putut sa rateze ocazia de a-si face o poza cu telefonul alaturi de premierul britanic David Cameron si de cel danez, Helle Thorning-Schmidt.

Adica a putut sa rateze ocazia, dar a ales sa profite si sa-si faca o poza. In timpul asta Michelle Obama isi forta privirea catre inainte, straduindu-se sa ignore ce nazdravanie face liderul de la Casa Alba. Era atat de vizibil jenata de ce face sotul ei incat pe chipul ei se putea citi scris cu litere mari “As vrea sa fiu in alta parte!”. Imaginea cu Obama facandu-si singur poza la o inmormantare a facut inconjurul lumii la modul cel mai propriu cu putinta, astfel ca milioane de oameni au putut sa spuna “Ha ha ha! Si tu, Barack!?

"Hai sa facem o poza, sa ne amintim peste ani ce ne-am distrat la inmormantarea lui Nelson Mandela!”

Imaginea a starnit controverse din cel putin doua motive. In primul rand, cel care si-a facut poza cu el insusi e chiar presedintele SUA, teoretic cel mai puternic om al planetei. Nu o domnisoara care si-a vopsit parul si asteapta complimente pe Facebook si nici vreun tanar de 18 ani care vrea sa devina popular pozandu-se cu Turnul Eiffel in spate. Barack Obama nu are nevoie de popularitate, de like si de share, pentru ca este deja mai mult decat popular, si asta la scara planetara. De fapt, este cam atat de celebru cat poate fi un om in acest moment.

In al doilea rand, totul se petrece cu prilejul unui deces, context in care un zambet larg si nonsalant, cu gura deschisa, e cel putin nepotrivit, daca nu chiar ofensator pentru apropiatii decedatului (in acest caz, o tara intreaga). Aici insa ar putea sa fie vorba de o diferenta de paradigma culturala. De exemplu, in timp ce est-europenii obisnuiesc sa isi exteriorizeze suferinta la funeralii, in lumea protestanta funeraliile sunt mai degraba un prilej de celebrare a vietii raposatului, iar de multe ori chiar se pune muzica la priveghiul de dupa inhumare. In apararea lui, Obama ar putea sa spuna ca tehnic vorbind nu era la o inmormantare, ci pe un stadion unde se omagia personalitatea lui Nelson Mandela. De unde si titlul pozei pentru Facebook: “Eu cu niste prieteni pe stadion, cand a murit Mandela!”

Citește și
Kelly Nash
"E cea mai periculoasa poza selfie". Ce a vazut reportera in imagine dupa ce s-a fotografiat
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Nicio fotografie nu spune mai multe despre tine decat cea pe care ti-o faci singur!”

Ok, niciun om celebru nu a spus asta, dar sigur o s-o spuna cineva in viitor, pentru ca e ca adevarul ei e cat se poate de evident. In momentul in care iti faci singur o poza iti alegi o ipostaza care crezi ca te reprezinta.

"Selfie: o fotografie pe care ti-o faci tie insuti, de obicei cu un smartphone sau webcam, pentru a o incarca pe un site de socializare” (sursa: www.oxforddictionaries.com)

Adevarul e ca pozele selfies nu s-au nascut ieri, ci sunt un fenomen mult mai vechi. Tendinta asta exista de mii de ani, doar ca la inceput se numea autoportret. Si cum nu toata lumea are talent la desen, selfies erau un privilegiu rezervat pictorilor si desenatorilor care aveau o oglinda in casa si mult timp liber. Leonardo da Vinci si-a facut cateva autoportrete, cel mai celebru fiind cel in creion, desi e doar alb-nergu. Un alt pictor italian, Parmigianino, si-a facut un portret in oglinda atat de detaliat incat astazi ar putea fi numit un selfie HD.

"Ce crezi, imi sta bine cu fata asta? Like si Share, pls!”

Adevaratul avant al pozelor selfie a venit insa abia cateva sute de ani mai tarziu, odata cu aparatul de fotografiat. In 1914, fiica tarului Nicolai al II-lea, Marea Ducesa Anastasia Nicolaevna, o pustoaica de 13 ani, si-a facut o poza in oglinda si a trimis-o unui prieten prin intermediul retelei sociale numita Posta Rusa. Cateva decenii mai tarziu, MySpace se umplea de selfies, iar apoi totul a explodat pe Facebook. In 2013, doua treimi din tinerele australience cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani recunosc ca isi fac poze selfies ca sa le puna pe Facebook. Tot in 2013, celebra companie Samsung a anuntat ca 30% din pozele facute de tinerii cu varste 18-24 cu telefoanele mobile sunt selfies. De fapt, fotografiile selfie au devenit atat de populare incat multi producatori de telefoane mobile au pus o camera si pe fata telefonului, tocmai pentru asa ceva.

In ce priveste viitorul fotografiilor selfie, probabil ca numarul lor va creste, atata timp cat cineva se uita la ele si le dona un like mai mult sau mai putin sincer. Adevarul e ca toti vrem sa avem poze bune cu noi insine si probabil ca de aceea exista fotografi profesionisti, dintre care unii chiar specializati in portrete. Nu de altceva, dar diferenta dintre sublim si ridicol poate fi greu de observat atunci cand iti bate blitul in ochi.

Citeste si:

iLikeIT. "Selfie" este cel mai folosit cuvant in 2013. Fenomenul autoportretului fotografic

Experti: Interpretul in limbajul semnelor de la ceremonia dedicata lui Mandela a fost un impostor

Imaginea zilei. Reactia lui Michelle dupa ce Barack Obama a fost surprins intr-o ipostaza "delicata"

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Fenomenul
Fenomenul "selfie". O tanara s-a pozat in timp ce un barbat incerca sa se sinucida in spatele ei

Fenomenul autoportretului fotografic sau pe scurt "selfie" cum il numesc americanii a ajuns la un nivel aproape "bolnav".

"E cea mai periculoasa poza selfie". Ce a vazut reportera in imagine dupa ce s-a fotografiat

 O tanara reportera din Boston si-a facut o poza in timpul unui meci de baseball, fara sa stie ce se intampla chiar in spatele ei. Cand a vrut sa trimita imaginea parintilor, blonda a vazut totul.

iLikeIT.
iLikeIT. "Selfie" este cel mai folosit cuvant in 2013. Fenomenul autoportretului fotografic

Cuvantul anului 2013 este "Selfie", pe romaneste autoportret fotografic, realizat cu telefonul mobil si postat ulterior pe retelele de socializare.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.