iLikeIT. "Selfie" este cel mai folosit cuvant in 2013. Fenomenul autoportretului fotografic

Ultimul update: Vineri 22 Noiembrie 2013 01:21
Data publicarii: Marti 19 Noiembrie 2013 19:28
Categorie: iLikeIT

Cuvantul anului 2013 este "Selfie", pe romaneste autoportret fotografic, realizat cu telefonul mobil si postat ulterior pe retelele de socializare.

A castigat aceasta pozitie dupa ce intreaga planeta nu a ezitat sa il foloseasca. Clasamentul a fost intocmit de editorii Dictionarelor Oxford, lucrari de referinta ale limbii engleze.

Aparut prima oara, se pare, in 2002, pe un forum online australian, termenul "selfie" a fost popularizat de retelele de socializare. Cuvantul a devenit, insa, un real fenomen abia din 2012, atunci cand a fost folosit in mod curent in mass-media. Celebritatile au adoptat si ele rapid noua moda.

Un moment de cotitura pare sa se fi produs in august 2013, cand un "selfie" papal a devenit viral pe internet. Papa Francisc a pozat in mijlocul unui grup de adolescenti, dintre care unul a realizat respectiva fotografie cu telefonul sau mobil.

George Buhnici: "Conceptul le este familiar romanilor, dar la noi se cheama IOLA - io la munte, io la mare".

Dar oamenii nu se reped sa-si posteze cate un autoportret in contul personal doar cand doresc ca anturajul sa-i vada in cine stie ce imprejurare flatanta. De cele mai multe ori, momentele imortalizate nu au absolut nimic iesit din comun. Ba dimpotriva, risca sa deconspire detalii deloc inspirate, ori chiar compromitatoare.

Editorii Dictionarelor Oxford dispun de un instrument de cautare capabil sa analizeze 150 de milioane de cuvinte englezesti folosite lunar pe internet. Cu ajutorul lui au facut o constatare remarcabila: frecventa termenului "selfie" a crescut cu 17.000% in ultimele 12 luni.

"Selfie" a invins in tendintze "twerk", termen ce desemneaza un dans lasciv, facut celebru de cantareata Miley Cyrus, dar si expresia "binge-watch", ce trimite la vizionarea-maraton a unor seriale TV.

Rihanna, selfie:

iLikeIT. Ai ceva de donat, dar nu ai timp sa cauti beneficiarul? Intra pe doneazacopiilor.ro
iLikeIT. Ai ceva de donat, dar nu ai timp sa cauti beneficiarul? Intra pe doneazacopiilor.ro
stick USB
iLikeIT. Stick-ul USB care poate să țină mai mulți bani decât o bancă
Cel mai rapid supercomputer din lume, în SUA. Ar putea găsi leacul pentru o boală
Orange a lansat aplicația 4G MegaHunt, prin care utilizatorii primesc internet și vouchere
iLikeIT. Specialiștii estimează o creștere cu 40 % a comerțului online în România
Cozi uriașe în SUA pentru noul iPhone Xs. Prețul de 1.449 dolari nu i-a speriat
Echinocţiul de toamnă 2018, celebrat de Google printr-un Doodle special
pes 2019
iLikeIT: Marian și Silviu au testat noul PES 2019 și l-au comparat cu FIFA