Experti: Interpretul in limbajul semnelor de la ceremonia dedicata lui Mandela a fost un impostor

Ultima actualizare: 14-12-2013 07:02

VIDEO. Interpretul in limbajul semnelor care a aparut marti la televiziunea publica sud-africana pentru a traduce in cursul ceremoniei dedicate lui Nelson Mandela nu stapanea absolut deloc acest limbaj.

Asa au declarat miercuri reprezentanti ai asociatiilor surdo-mutilor din Africa de Sud, relateaza AFP.

"Este un impostor", a declarat directoarea organizatiei "Educatie si dezvoltarea limbajului semnelor" din Cape Town Cara Loening, contactata de AFP. "Comunitatea surzilor din Africa de Sud este foarte ofensata", a adaugat ea.

Potrivit altui expert, un interpret oficial din cadrul Federatiei persoanelor cu deficiente de auz din Africa de Sud, Delphin Hlungwane, "acesta gesticula miscandu-si pur si simplu mainile in toate directiile. Nu avea nicio gramatica, nu utiliza nicio structura, nu cunostea nicio regula a limbajului".

"Nu a tradus absolut nimic, niciuna dintre gesticulatiile lui nu aveau sens", a subliniat expertul.

Cazul a provocat un adevarat scandal miercuri in Africa de Sud, iar serviciile de comunicare ale Guvernului au promis un raspuns, pe care nu-l oferisera inca pana miercuri dupa-amiaza.

"Surzii din Africa de Sud nu il cunosc si nici interpretii", a continuat Hlungwane, adaugand ca acest interpret nu a mai lucrat vreodata, anterior, pentru vreun post de televiziune.

"Nu stim nimic despre el, nici macar numele. A aparut la acest eveniment, dar nu stim cum", a spus el.

Intrebat daca este posibil ca acest interpret sa fi folosit alt limbaj al semnelor decat cel utilizat in Africa de Sud, Hlungwane a oferit asigurari ca telespectatorii cu deficiente de auz din alte tari din lume nu au inteles nici ei gesturile acestui "interpret".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO