Analiza AFP: Cum a ajuns Rusia sa intre in G8, clubul marilor puteri democratice
Rusia, ale carei divergente cu partenerii sai occidentali au fost deosebit de flagrante in cursul summitului G8 din Ulster, este membra cu drepturi depline, incepand din 2012, a acestui grup de tari dezvoltate.
"Sa fim sinceri, iata ce este, este un G7+1", a declarat luni unul dintre participanti, premierul canadian Stephen Harper, in contextul in care presedintele rus Vladimir Putin participa la intalniri glaciale asupra situatiei din Siria, tara al carei regim il sustine.
Potrivit unor oficiali britanici, citati de AFP, liderii celorlalte sapte tari membre, si anume Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite, au luat in calcul inclusiv sa semneze o declaratie separata, exprimand in fapt un dezacord care se extinde si in alte domenii, ca drepturile omului si democratia. Pana la urma, acest lucru nu s-a intamplat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Daca interesele economice si cooperarea internationala impun mentinerea celui mai bun ton posibil in relatii, rasturnarea de situatie in Rusia - miscarea de contestare din iarna 2011-2012, calificarea ONG-urilor drept "agenti straini", cazurile Pussy Riot si Magnitki - a condus la adancirea unei prapastii intre rusi si occidentali.
Sleita dupa prabusirea regimului comunist, mentinuta pe linia de plutire cu credite de la FMI, dar indreptata spre Vest si reforme democratice, Rusia a fost invitata, la inceputul anilor '90, ca observator la summiturile G7, un club creat in anii '70 si avand ca principii de baza democratia si economia de piata.
In 1995, presedintele Boris Eltin a participat pentru prima data la o parte a deliberarilor summitului canadian de la Halifax. Avand grija sa il menajeze in fata conservatorilor comunisti, inclusiv de riscul unui haos intr-o tara mostenitoare a arsenalului nuclear sovietic, Cele sapte "mari puteri" nu au criticat deloc primul razboi declansat, cu un an inainte, in Cecenia. Era un G7+1.
In 1997, la summitul din Denver, in Statele Unite, se naste G8. Rusia este admisa la toate discutiile, cu exceptia celor ale ministrilor Finantelor.
In 2000, dupa un final de regim dificil pentru un Eltin bolnav, slabit si nevoit sa ofere garantii "oligarhilor" miliardari, summitul de la Okinawa, in Japonia, constituie ocazia ca "Cei sapte" sa ii ofere o primire calduroasa noului presedinte, Vladimir Putin, in pofida unui nou razboi in Cecenia.
In 2002, Rusia - bogata in resurse petroliere si in care fostul agent KGB Putin s-a inconjurat de liberali si a intins o mana americanilor dupa atentatele de la 11 septembrie 2001 - devine membra cu drepturi depline si participa la toate lucrarile.
In 2003, patronul companiei petroliere Iukos Mihail Hodorkovski, care finanta opozitia, este arestat, apoi condamnat la o pedeapsa dura.
Dezvaluiri despre abuzurile comise de militari rusi in Cecenia s-au multiplicat, intre timp, dar Putin se afiseaza ca un aliat pretios, intr-o lume instabila, la summitul din 2005, in Scotia.
2006 este anul consacrarii. Rusia preia presedintia prin rotatie a G8, iar Putin organizeaza summitul cu mare pompa la Sankt Petersburg, orasul sau natal.
"Razboiul gazelor" din iarna precedenta, cand Rusia a taiat livrarile catre Ucraina si totodata fluxul de export catre Europa, a semanat indoiala. Insa Rusia este in plina crestere economica, iar Putin se exprima cat se poate de clar. "Cainii latra, caravana trece", le-a raspuns el criticilor, promitand sa faca auzite vocile tarilor emergente in fata "fat cats" din cadrul G8.
In acelasi an, conservatorul american John McCain cere, fara succes, boicotarea summitului G8 organizat intr-o tara care "nu este o democratie".
In 2008, prin limitarea constitutionala la doua mandate prezidentiale consecutive, Putin devine premier si il propulseaza la presedintie pe fostul sau sef de Cabinet Dmitri Medvedev, care va incarna pentru o vreme speranta liberalizarii.
Insa, in mai 2012, revenirea lui Putin la Kremlin este insotita de manifestatii fara precedent. Dupa ce i-a acuzat pe occidentali ca le-a inspirat, el refuza sa participe la summitul G8 de la Camp David, in Statele Unite, unde il deleaga pe Medvedev, devenit premier.
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, SUA, vladimir putin, economie, summit, g8,
Dată publicare:
19-06-2013 08:20