"Am gasit aici extraordinarul". Romania, vazuta de scriitoarea care ne-a adus zeci de mii de turisti

×
Codul embed a fost copiat

Satele din Maramures devin casa pentru straini din lumea intreaga. Caroline Juler este autoarea primului si singurului ghid despre Romania publicat de National Geographic.

Caroline sta in Maramures, unde de 20 de ani iubeste Romania si traieste romaneste.

Scriitoarea britanica a inceput sa lucreze acum la cea de-a VI-a carte despre tara noastra, mai exact despre ciobanul roman si transhumanta.

Cine este Caroline Juler si ce a facut ea pentru Romania?

Citește și
parada
20.000 de romani au venit sa vada parada de 1 decembrie. Principala atractie, aparatele de zbor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Numele ei nu spune multe. Insa cuvintele sale au purtat zeci de mii de turisti pe dealurile din Maramures si prin manastirile din Bucuovina.

Caroline este autoarea ghidului National Geographic despre Romania. Cartea sa s-a vandut peste tot in lume, din Statele Unite pana in Anglia si Australia.

Tot Caroline este responsabila pentru Blue Guide Romania, pe care ziarul The Guardian o considera o descriere de neegalat a istoriei, artei si arhitecturii din Romania.

"Caut ceva pe care l-am pierdut in tara noastra. In Marea Britanie am avut in trecut niste traditii foarte frumoase si obiceiuri si am lucrat la pamant, dar acum am pierdut aproape tot", spune Caroline.

A studiat arta si istorie la Oxford si Londra, dar pana la urma Caroline si-a gasit fericrea si inspiratia in Slatioara printre oamenii de la tara unde totul este autentic.

Domnul Kit este iubitul lui Caroline si luat si el microbul vietii la sat si a invatat repede cum merg lucrurile pe la noi

Intr-o perioada cand televiziunile straine difuzau numai imagini cu Revolutia, saracia si orfelinatele din Romania, Caroline si-a invis teama si a venit sa vada cu ochii ei cum este viata in tara dacilor.

Lacul Sfanta Ana a fost primul ei contact cu Romania.

Imaginea lacului vulcanic apasat de ceata a impresinoat-o intr-atat de mult incat i-a venit sa se roage pe loc.

"Ce am gasit aici e ceva extraordinar. Nu avem asa ceva in Marea Britanie. Avem traditii, dar am pierdut profunzimea", spune femeia.

Satula de plastic si de superficialitate care o inconjura, Caroline a descoperit in Romania plina de oameni adevarati, taramul fagaduintei.

La BBC i-a vrajit pe britanici cu un reportaj despre smalz sau masuratul laptelui, obicei de care multi romani au uitat.

Cu multa rabdare, Caroline de Romania asterne pe hartie o realitate pe care multi dintre noi nu mai stim sau nu mai avem timp sa o vedem.

Mai intai a stat cateva zile , apoi cateva luni. A batut tara in lung si in lat ca sa le ofere cititorilor ei o imagine cat mai romantica despre romani. Primul ghid l-a scris dupa ce a cutreierat Romania timp de 7 ani.

Spune ca s-a indragostit de oameni, chiar daca oamenilor locului cateodata le vine greu s-o creada

Intr-adevar pentru cineva care a studiat istoria si arta, satul romanesc pare desprins dintr-o carte despre vremurile de demult.

A dormit in case de lemn sau de piatra si s-a dus la toaleta in curte. Aceste lucruri nu au indepartat-o, din contra au facut-o sa-i aprecieze si sa-i respecte si mai mult pe romani.

A mai scris o carte si despre Sarmizegetusa, iar acum scrie din nou, 300 de pagini despre transhumanta si a convins deja o editura britanica sa-i publice lucrarea .

Nu sunt vorbe goale. Englezoaica a trait saptamani intregi si a muncit cot la cot cu Gheorghe, un cioban cu 1500 de oi.

Ea si Gheorghe au coborat turmele de la munte la deal. Asa, la 58 de ani, le-a castigat respectul ciobanilor, chiar daca e femeie.

A dormit sub cerul liber, ca ciobanii, in cojoc, insa cel mai greu i-a fost sa se invete cu mancarea.

"Nu sunt obisnuita la slanina si mamaliga, dar am devenit obisnuita", spune Caroline.

A simtit nevoia sa se lege de pamantul romanesc. Asa ca impreuna cu Kit reconditioneaza o casa traditionala de lemn la Slatioara. Nu vreau sa auda despre termopane sau culori stridente.

Casa trebuie terminata de mult, insa criza le-a dat planurile peste cap.

Vor sa locuiasca o parte din an in Romania, in noua lor casa. Au inceput sa-si cunoasca si vecinii si le asculta cu atentie sfaturile despre animale.

Caroline este un altfel de investitor strain decat cei cu care ne-am obisnuit pana acum. Ea pune mult suflet, timp si mai ales talent in tara noastra.

Urmatoarea vizita o va face in Caucaz, unde a aflat ca in urma cu multi ani au ajuns si ciobanii romani cu oile. Vor cumpara insa britanicii o carte despre transhumanta in Romania? Caroline este canvinsa ca da.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Romania s-a schimbat, ma vad venind acasa". Povestea romanilor cu cariere de succes la Microsoft

Le spunem "La multi ani!" de 1 decembrie romanilor de peste ocean. George Buhnici i-a vizitat in Statele Unite, la Seattle, pe romanii care si-au pus semnatura pe cel mai nou sistem de operare pentru telefoanele mobile.

20.000 de romani au venit sa vada parada de 1 decembrie. Principala atractie, aparatele de zbor
20.000 de romani au venit sa vada parada de 1 decembrie. Principala atractie, aparatele de zbor

1.500 de militari au aratat ca mandria de a fi roman poate sa invinga bugetul de criza alocat Zilei Nationale. Pe o vreme superba, zeci de mii de ochi au privit uniformele, dar si blindatele, avioanele si elicopterele care au survolat Bucurestiul.

Povestile romanilor care Gandesc Liber, sambata, de 1 Decembrie, in editiile speciale Stirile ProTV
Povestile romanilor care Gandesc Liber, sambata, de 1 Decembrie, in editiile speciale Stirile ProTV

Sambata avem un dublu motiv de sarbatoare: e ziua nationala a Romaniei, iar ProTV implineste 17 ani. La ceas de sarbatoare, Stirile ProTV iti prezinta romani care gandesc liber, se bucura ca traiesc in aceasta tara si lucreaza pentru o Romanie noua.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.