Un elev de 13 ani a murit, după ce a fost bătut de un profesor
Sperius Eradius, un băiat în vârstă de 13 ani din Tanzania, a murit în urmă cu o săptămână, după ce a fost bătut de unul dintre profesorii săi, la o școală din provincia Kagera.
El a fost pedepsit după ce a fost acuzat că ar fi furat de la un alt profesor.
Moartea copilului a stârnit revolte în spațiul public, astfel că activiștii susțin că minorii din țară sunt supuși unor pedepse violente și degradante. Ca urmare a acestei tragedii, ministrul Sănătății din Tanzania a început o anchetă. Totodată, presa locală a relatat că doi profesori au fost puși sub acuzare pentru crimă, informează The Guardian.
„Nu putem aștepta. Copiii au drepturi. Nu putem aștepta ca ei să moară ca să schimbăm ceva. Avem nevoie de deschidere politică. Autoritățile trebuie să preia frâiele”, a declarat Sonia Vohito, coordonatoare a Inițiativei Globale privind abolirea pedepselor corporale.
Totodată, o asociație a femeilor din Tanzania speră că acest caz va duce la stoparea violențelor în școli, dând exemple de indicente similare în care copiii au suferit bătăi umilitoare. În 2016, patru profesori ar fi forțat o fată să își dea jos lenjeria intimă, după care ar fi fost biciuită.
Tanzania este una dintre puținele țări unde pedeapsa corporală nu este pedepsită în niciun context. Mai mult, președintele John Magufuli a declarat în mod public că susține biciuirea copiilor.
Profesorilor le este permis să lovească de maximum patru ori un copil cu o nuia ușoară, flexibilă, fie peste mâini sau la fun, în timp ce elevele trebuie să fie pedepsite doar de profesoare. Toate pedepsele sunt înregistrate, însă profesorii ignoră aceste reguli.
„Asta a dus la o serie de incidente în ceea ce privește încălcarea drepturilor omului și îi face pe copii să nu mai beneficieze de dreptul la educație. Școala ar trebui să fie un loc foarte sigur pentru elevi, unde să se bucure de dreptul fundamental la educație”, au precizat într-un comunicat reprezentanții Centrului Legal și pentru Drepturile Omului.
Potrivit Human Rights Watch, copiii sunt pedepsiți pentru că întârzie la cursuri, deși de multe ori sunt nevoiți să meargă ore în șir până ajung la școală.
„Această țară nu poate avea o lege care permite pedeapsa corporală, dar care în același timp susține că dorește să încheie violența împotriva copiilor”, a spus Sonia Vohito.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!