Un bărbat eliberat în baza recursului compensatoriu a fost arestat din nou după ce a violat o tânără
Un bărbat care a răpit şi violat o fată în 2006, dar care a fost eliberat în primăvara acestui an prin recursul compensatoriu, a fost arestat din nou după ce a violat o tânără.
Potrivit Ziarul de Iași, care citează surse judiciare, infractorul se numește Eugen Buliga zis ”Jan”, supranumit și ”regele pușcăriilor”.
Astfel, ultima condamnare a lui Buliga a fost de 13 ani de închisoare, primită pentru viol în 2006, după ce a fost acuzat că ar fi violat două minore.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cât timp şi-a executat pedeapsa, Buliga a formulat mai multe cereri de eliberare condiţionată, însă niciun judecător nu a fost de acord să îl lase să iasă mai devreme din puşcărie. Conform Ziarului de Iași, în 2017, judecătorii spuneau despre Buliga că are ”un potenţial criminogen ridicat“, despre care „instanţa nu are date că s-ar fi diminuat în totalitate pe parcursul anilor de detenţie“.
Magistraţii mai menţionau că individul a mai fost eliberat condiţionat de trei ori în trecut, de fiecare dată recidivând. Chiar dacă judecătorii l-au considerat pericol public şi au refuzat să îl elibereze, în primăvara anului 2018 Buliga a ieşit din penitenciar, după ce pedeapsa i-a fost redusă cu aproape 400 de zile, prin recursul compensatoriu.
Recursul compensatoriu - o măsură promovată de ministrul Justiției Tudorel Toader
Legea nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, care prevede că la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate, a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017. Perioada pentru care se acordă zilele se calculează începând cu 24 iulie 2012.
Aproximativ 11.000 de deţinuţi au fost eliberaţi de la începutul anului 2018 până la sfârşitul lunii octombrie, dintre care peste 9.000 în baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, iar peste 8.800 de persoane au ajuns în detenţie, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Totodată, ANP a menţionat că deficitul de locuri de cazare era la 13 noiembrie de peste 3.100.
Mecanismul compensatoriu este conceput ca un instrument juridic potrivit căruia, în vederea acordării liberării condiţionate, în calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei într-un spaţiu mai mic sau egal de 4 mp/deţinut, caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 zile consecutive executate în astfel de condiţii, se vor considera executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV, ziaruldeiasi.ro
Etichete: justitie, viol, tudorel toader, recidivist, recurs compensatoriu,
Dată publicare:
30-11-2018 15:28