Militarii din Venezuela, supuşi la torturi cumplite. De ce li se taie tălpile cu lama
Serviciile de informaţii şi forţele de securitate venezuelene au închis şi torturat membri ai armatei
Militarii sunt suspectaţi că au complotat împotriva guvernului, au transmis miercuri Human Rights Watch (HRW) şi organizaţia neguvernamentală venezueleană Foro Penal, potrivit DPA.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Unii deţinuţi au fost supuşi unor abuzuri echivalente cu tortura pentru a fi forţaţi să ofere informaţii despre presupuse conspiraţii, conform unui raport al celor două organizaţii.
HRW şi Foro Penal au analizat cazuri în care au fost implicate în total 32 de persoane. Printre victime se numără ofiţeri de armată de diferite ranguri acuzaţi că au complotat împotriva guvernului şi civili acuzaţi de cooperare cu Oscar Perez, un fost rebel din poliţie care a fost ucis în urmă cu un an.
Membri ai familiilor suspecţilor au fost de asemenea reţinuţi pentru a obţine de la ei informaţii despre localizarea acuzaţilor şi supuşi uneori unor "abuzuri serioase", conform raportului.
Printre abuzurile comise asupra deţinuţilor s-ar fi numărat bătăi, asfixieri, tăierea tălpilor cu lama, şocuri electrice, privarea de mâncare, interdicţia de a merge la toaletă şi ameninţări cu moartea.
Acuzaţiile împotriva suspecţilor, care au inclus trădarea şi instigarea la rebeliune, nu au fost susţinute de probe, potrivit avocaţilor victimelor, citaţi în raport.
HRW a întrebat guvernul venezuelean despre probele împotriva suspecţilor, dar nu a primit răspuns.
Cazurile analizate au urmat un tipar răspândit de abuzuri asupra deţinuţilor în Venezuela, unde peste 12.800 de persoane au fost arestate din 2014 în legătură cu proteste antiguvernamentale, conform Foro Penal. Peste 7.500 dintre ele au fost eliberate condiţionat.
Raportul a fost publicat cu o zi înainte ca preşedintele Nicolas Maduro să fie învestit pentru al doilea mandat, considerat în bună măsură ca fiind ilegitim.