Diplomaţi turci, torturaţi de regimul Erdogan. Ar fi fost ameninţaţi cu violul
După puciul eşuat din Turcia din 2016, cel puţin 5 diplomaţi ar fi fost torturaţi de serviciiel regimului Erdogan.
Asociaţia Baroului din Ankara a afirmat marţi că cel puţin cinci foşti angajaţi ai Ministerului de Externe al Turciei au fost torturaţi după arestarea lor pentru presupuse legături cu puciul eşuat din iulie 2016, informează AFP.
Potrivit unui comunicat al asociaţiei, cele cinci persoane au afirmat că au fost supuse "torturilor şi relelor tratamente".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceste acuzaţii au fost dezminţite de poliţia de la Ankara, care a afirmat într-un comunicat că toţi suspecţii au fost trataţi conform legii şi că cei care se află în continuare în detenţie au fost autorizaţi să-şi vadă avocaţii regulat.
Un deputat al partidului opoziţiei prokurde HDP a pus această problemă luni în Parlament şi a cerut într-o scrisoare adresată vicepreşedintelui turc Fuat Oktay declanşarea unei anchete asupra acestor torturi ale căror victime au fost, potrivit lui, circa o sută de foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe.
Citând presupuse victime, Asociaţia Baroului susţine că torturile raportate au fost aplicate de membri ai serviciilor secrete turce, MIT, şi nu de poliţie.
Unul dintre deţinuţi citat de asociaţie a afirmat că a fost ameninţat cu sodomizarea.
Autorităţile turce au emis la 20 mai mandate de arest împotriva a 249 de actuali sau foşti angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe suspectaţi de legături cu mişcarea predicatorului Fetullah Gulen, acuzat că a orchestrat puciul eşuat din 2016.
Gulen, instalat în SUA de circa 20 de ani, este acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a infiltrat cu oameni ai săi instituţiile statului turc timp de mulţi ani, în scopul de a-l înlătura de la putere.
După puciul eşuat, autorităţile turce îi urmăresc fără încetare pe susţinătorii lui Gulen şi au lansat epurări de o amploare fără precedent în istoria modernă a Turciei. Circa 55.000 de persoane au fost arestate şi peste 140.000 au fost destituite sau suspendate din funcţie. La aproape trei ani după lovitura de stat eşuată, arestările continuă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!