De sărbători, numărul accidentelor din România este în creștere. Cauza principală: oboseala
În această perioadă agitată, cu drumuri spre stațiunile de vacanță, goana după cadouri și mâncare, polițiștii atrag atenția că numărul accidentelor este în creștere. De vină sunt alcoolul, oboseala și viteza.
Sâmbătă seara, în Suceava, un șofer de 45 de ani s-a ciocnit frontal cu o altă mașină și a fost rănit, iar un tânăr de 27 de ani s-a răsturnat cu autoturismul într-un șanț.
Mai multe accidente s-au produs în noaptea de Crăciun în Suceava. Șoferii au scăpat doar cu câteva răni, dar imaginile arată cât de subțire este firul între viață și moarte, pe șosea.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Polițiștii spun că unii șoferi pleacă la drum lung, chiar dacă nu s-au odihnit suficient.
Florin este șofer de peste 20 ani și parcurge des mii de kilometri. Locuiește în Italia și vine de câteva ori pe ani acasă în România.
Florin: "Sincer, nu am simțit oboseala. Plecăm la drum, mai ales un așa drum lung, în momentul în care ești odihnit, ești pregătit sa faci chestia asta."
Recomandări pentru șoferi de la IPJ:
- odihniți-vă bine înainte de a porni la drum
- dacă nu vă simțiți bine sau suficient de odihniți, nu conduceți
- evitați administrarea de medicamente care afectează capacitatea de a conduce autovehicule
- etapizați-vă călătoria, prevăzând pauze pentru a mânca și a vă odihni
- pentru un plus de siguranţă, măriţi distanţa dintre vehicule
evitaţi depăşirile în condiţii de vizibilitate redusă
Simptomele oboselii duc la scăderea timpului de reacţie și a vederii. De la începutul anului, aproape 70 de oameni, care au adormit la volan, au murit în accidente rutiere grave.
Potrivit IGRP, în perioada 01.01.2021- 24.12.2021, la nivel naţional, pe fondul oboselii la volan, s-au înregistrat 71 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 65 de persoane și rănirea gravă a altor 59.
Specialiștii spun că oboseala, asociată cu confortul de la volan, poate duce la starea de micro-somn, adică soferul ațipește in timp ce conduce între două și 30 de secunde fără să își dea seama.
Bianca Brândușa, psiholog: "Este foarte important să ne cunoaștem propriile semnale și atunci când simțim că suntem obosiți, chiar dacă am dormit, să luăm o pauză, să ne odihnim, să fim atenți. Șofatul poate induce starea de liniște, de confort, este o rutină deja, și în aceste condiții poate apărea microsomnul/organismul nostru simte starea de relaxare totală."
Marius Giurisici este pilot de raliu și are câteva sfaturi.
”Accidentele rutiere cauzate de oboseală pot fi de două ori mai fatale decât restul accidentelor. Nu mai poți pune frână sau evita un obstacol iminent. Eu le-aș recomanda un somn lung înainte de a pleca la traseu. O conversație cu pasagerii te poate ajuta. Dacă ești singur la volan te poate ajuta de la a bea o cafea, până la a mesteca gumă sau a pune o muzică preferată. Nu avem voie să lăsăm corpul să intre în acea stare de amorțire."
Politistii spun că efectele obsoselii sunt comparabile cu situațiile în care un șofer se urcă băut la volan.