Milioane de fani indurerati! A trecut un an fara Michael Jackson

25-06-2010 00:00


Pe 25 iunie 2009, megastarul a murit, la varsta de 50 de ani, in urma unei supradoze de medicamente, in resedinta sa din Los Angeles.

In noaptea de 24 spre 25 iunie 2009, planeta si-a tinut respiratia. Un zvon, aparut initial pe site-ul despre celebritati TMZ, a strabatut ca fulgerul continentele provocand stupoare. Era adevarat ca Michael Jackson tragea sa moara?

Vestea naucitoare a fost confirmata curand chiar de fratele megastarului.

Inmarmuriti si socati, fanii au navalit pe strazi. Internetul a fost inundat in postari, comentarii, condoleante, dezvaluiri.

Inca zece saptamani dupa fulgeratoarea lui disparitie, Michael a ramas subiect privilegiat al presei. A plouat cu speculatii despre cauza mortii, revelatii cutremuratoare despre dependenta lui de medicamente, controverse privind testamentul ori locul in care ii era tinut trupul.

Totodata, au fost dezgropate de prin arhive informatii despre viata zbuciumata, excentricitatile, metamorfoza trasaturilor pe cale chirurgicala, acuzatiile de molestare de minori ori felul bizar in care si-a crescut copiii.

Pe 3 septembrie 2009, regele pop-ului si-a gasit in sfarsit odihna intr-un mausoleu din cimitirul Forrest Lawn. Discreta, ceremonia s-a derulat doar in prezenta familiei si a prietenilor apropiati.

Paradoxal, posteritatea s-a dovedit generoasa cu Michael. In ultimii sai ani de viata, cantaretul era in pragul unui dezastru financiar. Celebra sa ferma Neverland era pe punctul de a fi confiscata, iar "regele muzicii pop" avea datorii estimate la 500 de milioane de dolari.

Insa in cel 12 luni care au trecut de la moartea sa, imperiul Jackson a obtinut venituri de peste un miliard de dolari. Frenezia comerciala a inceput practic odata cu anuntul mortii. Imediat, vanzarile albumelor sale au explodat atingand cote ametitoare: peste 24 de milioane de discuri. Li se adauga descarcarile pe internet. Numele Michael Jackson este asociat cu noua dintre primele 17 piese R&B cel mai bine vandute in lume, printre acestea aflandu-se hituri precum "Thriller", "Billie Jean" si "Beat It".

Ba mai mult, moartea fizica a artistului n-a pus capat carierei sale muzicale. Pana in 2017 vor fi lansate 10 albume: materiale discografice inedite sau reeditari.

Totodata,celebra companie canadiana Cirque du Soleil va pune in scena, anul viitor un spectacol inspirat din viata si creatia lui Michael Jackson. Imperiul Jackson detine 50% din drepturile de autor pentru fiecare dintre aceste proiecte.

Si imaginea publica a cantaretului s-a imbunatatit considerabil... postum, in parte gratie filmului documentar "This Is It". In repetitiile filmate in ultimele saptamani de viata, Michael apare drept un muzician si dansator perfectionist si fascinant.

Pe de alta parte, scandalurile anticipate de multi nu au avut loc: mama starului, Katherine, a obtinut custodia celor trei copii ai cantaretului, iar averea acestuia este administrata de cele doua persoane desemnate de muzician in testament, fara contestari din partea familiei.

Cu ocazia comemorarii mortii sale, cimitirul Forest Lawn va permite vineri, in mod exceptional accesul fanilor. Acestia nu vor putea, totusi, sa intre in mausoleul in care isi doarme somnul de veci artistul. Sambata, un concert-tribut va fi organizat la un hotel din Beverly Hills, la care vor asista si cativa dintre membrii familiei Jackson.

Vineri, sambata si duminica puteti urmari la MTV un intreg maraton de emisiuni dedicate megastarului in "Weekend special Michael Jackson". In fiecare seara, incepand de la ora 21, vor fi difuzate sloturi muzicale "M is For Michael", documentare dedicate megastrului, topuri ale pieselor sale si interviuri cu artistii romani care au fost influentati de Michael Jackson.

Totodata, vineri, la ProFm este ziua Michael Jackson.

VIDEO PROTVPLUS.RO