Autoportretul lui Van Gogh, expus pe un ecran tactil, la o expozitie despre istoria selfie-ului. Cate like-uri a primit
De la autoportrete faimoase pe panza, la smartphone si selfie stick. Saatchi Gallery le-a lansat o invitatie celor interesati de istoria selfie-ului.
Poza pe care ne-o facem singuri cu telefonul mobil este prezentata, in cadrul unei expozitii inedite, ca fiind o populara forma moderna de comunicare vizuala.
Vincent van Gogh nu a cunoscut faima in timpul vietii. Gratie tehnologiei, pictorul post-impresionist poate strange acum o sumedenie de "like-uri" din partea celor care viziteaza expozitia de la Saatchi Gallery.
Faimoasele lui autoportrete sunt expuse pe ecrane tactile, iar vizitatorul poate spune printr-o simpla atingere daca apreciaza lucrarea.
Nici Rembrandt nu lipseste din expozitia dedicata selfie-ului. Lucrarile lui stau alaturi de autoportrete fotografice realizate de adolescenti anonimi din diverse colturi ale lumii.
Nigel Hurst, directorul expozitiei: "Nu am vrut in niciun moment sa sugerez ca o fotografie realizata de un adolescent poate fi comparata in materie de talent si rigoare cu o lucrare a lui Rembrandt sau a lui Van Gogh. Insa lumea artei nu poate ignora "selfie-ul", intrucat acesta a devenit cea mai cuprinzatoare forma de comunicare vizuala, cu o popularitate fara precedent."
In expozitie au fost incluse unele dintre cele mai traznite si periculoase selfie-uri care au facut la vremea lor inconjurul internetului. inclusiv poza pe care si-a facut-o singura o maimuta. Vedem si primul selfie realizat in spatiu, de un astronaut japonez, in 2012.
Nigel Hurst, directorul expozitiei: "Multe selfie-uri sunt facute in timpul vacantelor exotice, prin urmare menirea lor nu este numai de a impartasi cu ceilalti aspecte din viata de zi cu zi. Unele fotografii au scopul de a populariza imagini cu un urias impact vizual."
Nu lipsesc primele selfie-uri realizate de vedete precum Mick Jagger, Clint Eastwood sau Arnold Schwarzenegger. Unele dateaza din anii '70.
Camerele telefoanelor sunt tot mai performante, iar asta va aduce, potrivit unor specialisti, apusul modei selfiurilor.
Nigel Hurst, directorul expozitiei: "Camerele performante le da oamenilor libertatea sa se exprime prezentand lumea din jur cu o claritate tot mai mare. Prin urmare, cred eu, oamenii vor incepe sa indrept obiectivul tot mai mult spre mediul care ii inconjoara".
Se estimeaza ca intr-o singura zi sunt realizate aproape un milion de selfie-uri la nivel mondial.