Romanii, laudati la Cannes: Nu pot face filme proaste, nu e in ADN-ul lor

Ultima actualizare: 02-09-2012 00:56

Criticii americani de la LA Times au numai cuvinte de bine intr-o cronica facuta peliculei Marti, dupa Craciun a regizorului Radu Muntean, dupa vizionarea pentru presa, de la Cannes.

"In ultimii ani, realizatorii de film din tarile Europei de Est au ajuns in sudul Frantei in fiecare mai si au facut de rusine pelicule din tari cu o cultura cinematografica mai mare cum ar fi SUA, scriu criticii americani de la LA Times.

Totul a inceput cu favoritul criticilor, "Moartea domnului Lazarescu" in 2006, a continuat apoi in anul urmator cu drama tulburatoare "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", care a castigat de altfel premiul ce mare, Palme d'Or, si nu s-a abatut de atunci, continuand in 2009 cu "Politist, adjectiv" si "Amintiri din Epoca de Aur", demne de a face parte din ceea ce se numeste "noul val cinematografic romanesc".

"Anul acesta tendinta continua si este chiar mai puternica, cu "Marti, dupa Craciun", o drama despre infidelitate, realizata de regizorul Radu Muntean, care a mai ajuns la Cannes de cateva ori", scriu cei de la LA Times.

"Filmul lui Muntean este remarcabil, o portretizare convingatoare a subtilitatilor vietii moderne si a casatoriilor. Pelicula este "populata" de un barbat casatorit, Cristi, in varsta de 40 de ani, (interpretat de actorul Mimi Branescu), sotia acestuia, serioasa, dar intelegatoare, fiica lor aflata la adolescenta si medicul stomatolog al acesteia, femeia cu care sotul are o aventura.

Desi totul pare comun, geniul cinematografic aduce o poveste pe care cu totii credem ca o cunoastem deja si o pune intr-o lumina neasteptata. "Este pur si simplu captivant, o poveste autentica. Iar interpretarea actorilor este de-a dreptul iesita din comun", 

Deocamdata, niciun distribuitor american nu a cumparat pelicula, dar nu conteaza caci romanii fac filme de buna calitate, chiar daca nu multa lume le vede".

Radu Muntean nu este singurul care a impresionat la Cannes. Cristi Puiu a reusit acelasi lucru, cu a sa "Aurora".

"Aurora" spune povestea lui Viorel, un inginer de 42 de ani, care la un moment dat, framantat de fel si fel de ganduri, decide sa reorganizeze cumva mica sa lume.

Amanunt interesant, Cristi Puiu nu este doar regizorul filmului, ci si eroul principal. A lucrat cu 60 de actori, dar niciunul nu a fost pe placul lui, asa ca, intr-un moment de disperare, a dat si el o proba.

"Am dat proba asta, am zis sa vad cum... a fost foarte prost; dar exista ceva ce nu a existat la niciun actor pe care l-am vazut si anume privirea; era privirea unui om cu o obsesie. Coloana vertebrala a filmului este legata de comunicare si de problemele de comunicare pe care le avem, de faptul ca traim fiecare dintre noi in propriul nostru cap, de faptul ca mai puternic decat noi este creierul nostru", povesteste Cristi Puiu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!