Cristi Puiu si Radu Muntean,selectionati la Festivalul de Film de la Cannes

Ultima actualizare: 08-05-2012 04:38
Cristi Puiu

"Aurora" al lui Cristi Puiu si "Marti, dupa Craciun" al lui Radu Muntean au fost selectate in sectiunea "Un Certain Regard" a Festivalului de Film de la Cannes, care va avea loc intre 12 si 23 mai.


Regizorul Cristi Puiu a castigat premiul sectiunii "Un Certain Regard" in 2005, cu filmul "Moartea domnului Lazarescu".

"Aurora" spune povestea lui Gigi Marinescu (Cristi Puiu), care este inspector de politie. El este casatorit cu Violeta, are o fiica in clasa a treia si, de peste un an, are o amanta, pe Lulia, o femeie divortata, cu 10 ani mai tanara decat el, care are, la randul ei, un copil. In cele din urma, viata pe care o duce il depaseste si Gigi trebuia sa ia o decizie. Totodata, el ajunge sa lucreze la cazul uciderii doctorului Horia Zancu, descoperind viata tumultoasa a acestuia din ultimii 30 de ani. In plus, politistul Gigi Marinescu gaseste multe asemanari intre viata doctorului Horia Zancu si propria sa viata.

Pelicula va rula in sectiunea "Un Certain Regard", printre altele, alaturi de "Angelica", filmul lui Manuel de Oliveira, in varsta de 102 ani, si de lungmetrajul "Les Amours Imaginaires", de Xavier Dolan. Regizoarea Claire Denis este presedinta juriului sectiunii.

Filmul "Marti, dupa Craciun", de Radu Muntean va avea premiera mondiala tot la Cannes, in cadrul sectiunii "Un Certain Regard".

"Marti, dupa Craciun" este povestea unui barbat care iubeste doua femei. Din distributia filmului fac parte Maria Popistasu si Mimi Branescu.

Primul lungmetraj regizat de Radu Muntean a fost "Furia" (2002), urmat de "Hartia va fi albastra" (2006), nominalizat la Leopardul de Aur la Festivalul International de Film de la Locarno, in 2007, si recompensat cu un premiu special la Cottbus Film Festival of Young East European Cinema, si de "Boogie" (2008), recompensat, anul trecut, cu patru premii Gopo, pentru regie, roluri principale (Dragos Bucur si Anamaria Marinca) si rol secundar masculin (Mimi Branescu). "Boogie" a avut premiera mondiala tot la Cannes, in sectiunea "Quinzainne des Realisateurs".

Anul trecut, regizorul Corneliu Porumboiu a obtinut doua trofee la sectiunea "Un Certain Regard", cu filmul "Politist, adjectiv".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO