Jean Constantin, povestea unui mare actor!

Ultima actualizare: 12-09-2012 19:03
Jean Constantin

Maestrul Jean Constantin, unul dintre cei mai mari actori ai generatiei de aur, s-a nascut la data de 21 august 1928 in Techirghiol, judetul Constanta.

Dumnezeu i-a dat talent si a reusit, dar nu a fost usor. Ii placea de mic sa spuna poezii, iar parintii il incurajau. Mama lui avea voce, iar tatal lui era comic.

Viata maestrului Jean Constantin a fost una destul de muncita, a facut naveta cu trenul, chiar si cu caruta, ca sa ajunga la teatru, dar a depus suflet in tot ce facea.  Maestrul spunea ca: " daca nu trece prin tine, publicul te simte ".

Actorul si-a facut debutul pe scena sectiei de estrada din cadrul Teatrului de Stat "Fantasio".

Actor daruit cu har pentru genul de estrada, Jean Constantin a jucat si in comedia muzicala „Saracu’ Gica", pusa in scena de Ion Maximilian, dar si in productii ale teatrului dramatic: „Chirita in provincie“ – Gulita.

A jucat si in spectacolul Teatrului National, „O scrisoare pierduta“, fiind distribuit de Radu Beligan.

De pe scena Teatrului de revista "Fantasio", talentul marelui actor a fost remarcat de regizori importanti din cinematografie: Sergiu Nicolaescu, Mircea Dragan sau Geo Saizescu.

"Faceam naveta Constanta-Bucuresti pentru ca aveam spectacole la teatrul „Fantazio", iar Toma Caragiu ma astepta in gara sa ma duca la filmari. „Pastele mamii lui de tigan! Eu, Toma Caragiu, am ajuns sa astept satra-n gara!", asa ma intampina. Ma iubea foarte mult, dar era foarte dur cu mine", isi amintea actorul de perioada de inceput a carierei sale.

Jean Constantin a fost un personaj atat in viata reala, cat si in filme. „Pata de culoare", asa ii placea sa se autointituleze.

Si-a dedicat intreaga viata teatrului si filmului, cariera sa avand drept repere productii ca "Toate panzele sus", "Nea Marin miliardar" si "BD", culminand cu "Poker", in care artistul si-a jucat propriul rol.

A fost declarat „Cetatean de onoare” ale oraselor Constanta si Techirghiol.

In ultima parte a vietii sale a locuit la Constanta.

Premii:
2008 -Premiul pentru intreaga activitate la cea de-a doua editie a Galei Premiilor Gopo. ("Dupa o cariera intreaga in care am jucat in 80 de filme, poate ca meritam si eu acest premiu. Il primesc cu multa caldura in suflet si cu buzunarele goale", a declarat cu amaraciune Jean Constantin, total nemultumit de situatia financiara a artistilor ajunsi la batranete).

2003 - Clacheta de aur si o medalie jubiliara "Magna cum Laudae" din parteaConsiliului Director al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania.

2003 - Premiul Special pentru Teatru de Revista acordat de UNITER.

2007 – 27 ianuarie - Jean Constantin a fost investit drept Cavaler de Malta al Ordinului „Sf. Ioan” de la Ierusalim, in cadrul unui ceremonial desfasurat intr-o sala a Muzeului de Istorie a Bucovinei din Suceava. Ceremonia de investitura a fost prezidata de Marele Maestru al Ordinului „Sf. Ioan” de la Ierusalim, Ducele Don Basilio Cali de Rodez. Dupa acesta s-a aflat ca de fapt Ordinul Cavalerilor de Malta este o alta organizatie, iar maestrul Jean Constantin a fost inselat.

Actorul a jucat in peste 50 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Razbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vara" (1968), "Prea mic pentru un razboi atat de mare" (1969), devenind celebru in anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alaturi de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Radulescu, Puiu Calinescu si Iurie Darie. Totodata, Jean Constantin este cunoscut pentru rolul lui Ismail din "Toate panzele sus", de Mircea Muresan.

Printre cele mai recente filme in care a jucat celebrul actor se numara "Poker" (20010), de Sergiu Nicolaescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" (2006), de Catalin Mitulescu, "Roming", de Jiri Vejdelek (2007), si "Supravietuitorul" (2008), de Sergiu Nicolaescu.

Jean Constantin a murit la Constanta, in locuinta sa, in urma unui infarct.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO