„Visuri la cheie” revine la ProTV. Cazul care l-a marcat pe Dragoș Bucur: „Ai nevoie de foarte multă putere”
În această seară, la ora 20.30, începe al 7-lea sezon din „Visuri la cheie”. Dragoș Bucur a venit miercuri dimineață în platoul Știrilor ProTV și ne-a povestit ce vom vedea în următoarele ediții ale emisiunii.
- Dragoș, spune-ne ce o să vedem?
- Editorul emisiunii spune că este cel mai tare sezon „Visuri la cheie”. A văzut primele patru sau cinci ediții și zice că sunt cele mai tari. În seara asta e o emisiune care mi-e foarte apropiată de suflet, o familie care a trecut printr-o serie de situații destul de complicate, dar vă spun partea bună. E un băiat de 12 ani care face niște torturi extraordinare, o puștoaică de 14 ani care repară motoare de tractoare și o mamă care a trăit în ultimul timp în pădure, fiind soția pădurarului care s-a stins de curând.
- Mi-a șoptit cineva că voi ați fost mai mult decât arhitecți în acest proiect.
- Sunt convins că nu mă iubesc foarte mult colegii mei pentru ce le-am făcut în această emisiune - i-am rugat să aibă grijă de animalele din fermă. Cred că i-am transpus în emisiunea „Ferma”. Au hrănit vaci, oi, capre găini. Cel puțin doi dintre ei sigur îmi poartă pică.
- Din cine este formată echipa din acest sezon?
- Avem două echipe în acest sezon. Eu și Cristina Joia suntem în ambele echipe și, alternativ, îi avem pe Omid Ghannadi, Laura Boghiu, Alina Vîlcu și Valentin Ionașcu.
- Știm că aveți termene scurte pentru predarea caselor renovate. Cum reușiți să faceți față acum? Ținând cont că aproximativ trei luni au fost sistate filmările, din motive evidente.
- Avem o echipă de vis. Arhitecții lucrează într-un ritm amețitor, constructorii la fel. De aia mă și întreabă lumea dacă emisiunea e pe bune. Da, e pe bune, numai că avem o echipă mare și profesionistă. Pentru situația prin care a trecut toată țara, cu perioada aia de lockdown, noi am avut un oarecare noroc, care ține tot dintr-un soi de profesionalism. Am început puțin mai devreme și ne-am asigurat o perioadă de back-up, de care ne folosim acum să fim în stare să terminăm toate edițiile pentru anul acesta.
- Cum gestionați partea emoțională?
- Este o întrebare cu un răspuns destul de dificil. Nu poți să gestionezi, pentru că nu știi niciodată pe cine o să cunoști. Și poveștile sunt atât de diferite și de emoționante, că nu se poate să nu te atingă. Partea bună pe care o iau eu din aceste întâlniri este că fiecare familie în parte și fiecare om pe care îl cunosc în emisiunea asta poate deveni un exemplu pozitiv pentru restul oamenilor care privesc. Am cunoscut o doamnă care, cu șase copii, a reușit să plece de acasă de lângă un soț abuziv. Și-a luat efectiv cei șase copii, le-a luat ghiozdanele și a plecat unde a văzut cu ochii. Ai nevoie de foarte multă putere.
- Ce îți vine în minte acum când te gândești la familiile pe care le-ai cunoscut anul acesta?
- Niște exemple pozitive. Cred că e nevoie de tipul acesta de oameni, mai expuși în media. Cred că ar trebui să ne concentrăm atenția și către acest tip de oameni.
- Ai observat că se implică mai mult comunitatea după ce povestea respectivă apare la televizor?
- Da, și este un lucru foarte bun. Partea bună este că, după ce noi plecăm, aproape de fiecare dată comunitatea rămâne și susține familiile respective. De la operații pe inimă, făcute ulterior unor oameni din cadrul emisiunii, până la construcții, bani de traiul zilnic, ș.a.m.d.
- Cât de greu vă este să alegeți din toate cazurile astea cu probleme?
- Întotdeauna va fi o familie care are nevoie de ajutor mai mult decât cea dinainte. Nu ăsta este criteriul principal: care este cea mai săracă familie sau cea cu cele mai multe probleme. E o combinație de probleme și posibilitatea ca aceste familii să devină un exemplu și să dea puțină energie pozitivă și încredere celor care văd emisiunea.