Un cântec nord-coreean de propagandă a devenit hit pe TikTok: ”Taylor Swift nu se aștepta la asta”. Te prinde imediat VIDEO
O melodie oarecare de propagandă nord-coreeană, care îl prezintă pe dictatorul Kim Jong Un ca pe un lider prietenos și binedispus, a devenit un hit pe TikTok, unde este adorat de zeci de milioane de tineri din toată lumea.
Când dictatorul nord-coreean Kim Jong Un și-a lansat ultima melodie în urmă cu două săptămâni, cu siguranță nu și-ar fi putut imagina că aceasta va deveni un hit pe TikTok, scrie BBC.
Dar cântecul de propagandă a devenit viral online, printre utilizatorii din generația Z care adoră pop-ul synthy-electro. Cei mai mulți nu au habar în mod clar și de versurile coreene care laudă un bărbat care a jurat că va „anihila complet SUA” și a lansat zeci de rachete balistice.
„Să cântăm cu Kim Jong Un, marele lider/ Hai să ne lăudăm cu Kim Jong Un, tatăl nostru prietenos”, spune cântecul îndrăgit acum de zeci de milioane de tineri din toată lumea. Este doar o melodie grozavă, spun ei.
„Taylor Swift nu se aștepta să fie detronată imediat după ce și-a lansat noul album”, a glumit un fan online.
„Stai, ăsta chiar te lovește”, „Această melodie are nevoie de un Grammy”, „Este atât de distopic în cel mai captivant mod” – sunt doar câteva dintre comentariile entuziasmate de pe TikTok. Dar pop-ul vesel nord-coreean ascunde ceva cât se poate de sinistru, spun experții.
Cum să creezi un hit de propagandă
”Friendly Father” (Tatăl prietenos) este doar cel mai recent dintr-o linie de cântece pop propagandistice produse de statul comunist în ultimii 50 de ani. Este plin de viață, cu un ritm strălucitor și periculos de atrăgător – nu atât de diferit de hiturile pop occidentale.
Dar există o anumită tentă de epocă sovietică. Utilizatorii generației Z îl descriu drept „codat Abba”, o referire la super-trupa suedeză.
„În acest caz, scrie Abba peste tot pe melodia asta”, spune Peter Moody, analist pentru Coreea de Nord la Universitatea din Coreea. „Este optimist, nu ar putea fi mai captivant, cu un set bogat de secvențe cu sunet orchestral care nu ar putea fi mai proeminent”, spune el.
Dar există mai mult decât considerente comerciale în joc atunci când scriu un hit în Coreea de Nord - autoritățile de aici vor un vierme care pătrunde în mințile oamenilor.
Nu există spațiu pentru fraze abstracte sau sincronizare prea complicată, spune Alexandra Leonzini, un cercetător al Universității Cambridge care cercetează muzica nord-coreeană. Melodiile trebuie să fie simple, accesibile, ceva ce oamenii pot înțelege cu ușurință.
Melodiile trebuie, de asemenea, să fie intonate la o gamă vocală unde să poată fi cântate de majoritatea oamenilor. Masele nu pot ține pasul cu gimnastica vocală, așa că uită de riffurile cu mai multe octave.
Leonzini spune că, de asemenea, albumul de cântece conține rareori piese cu emoție reală. „Ideea este că vor să motiveze, să se străduiască spre un obiectiv comun în beneficiul națiunii, ei nu au tendința de a produce cântece precum balade”, afirmă cercetătoarea.
În Coreea de Nord există toleranță zero pentru libertatea creativă sau artistică. Este ilegal ca muzicienii, pictorii și scriitorii să producă opere pur și simplu de dragul artei.
„Toată producția artistică din Coreea de Nord trebuie să servească educației de clasă a cetățenilor și, mai precis, să îi educe cu privire la motivul pentru care ar trebui să simtă un sentiment de recunoștință, un sentiment de loialitate față de partid”, explică Leonzini.
Versurile cântecelor de propagandă se tipăresc în ziare și sunt învățate de toți nord-coreeni
Guvernul Coreeii de Nord crede în „teoria semințelor”, adaugă ea, în care fiecare lucrare trebuie să conțină o sămânță ideologică, un mesaj care este apoi răspândit în masă prin artă.
Muzica este unul dintre cele mai puternice instrumente ale sale - iar Phenianul își păstrează melodiile pop pentru cei de acasă. Statul a defilat cu trupele sale de operă și orchestrele simfonice în misiuni de peste mări, dar ansamblurile sale mai ușoare sunt păstrate doar pentru publicul intern.
Nord-coreenii se trezesc în fiecare dimineață cu cântece de propagandă difuzate în piețele orașelor, spun cei care au reușit să fugă din cea mai închisă țară de pe planetă.
Fișa cântecului și versurile celor mai recente melodii - care ies doar din când în când - sunt tipărite în ziare și reviste; de obicei, oamenii trebuie să învețe și dansuri pentru a le acompania, spune Keith Howard, profesor emerit de muzicologie la Școala de Studii Orientale și Africane din Londra, care a vizitat pentru prima dată Coreea de Nord în anii 1990.
„În momentul în care cântecul a fost oarecum luat în corp, a devenit parte a persoanei”, spune el. „Așa că oamenii știu atât de bine versurile, chiar dacă doar fac ceva în timpul ăsta, chiar dacă doar le ascultă. O melodie ideologică bună face asta - trebuie să încorporeze mesajul”.
Cititul printre rânduri
Și pentru cei care urmăresc regimul, piesa de două minute lansată luna trecută are un nou mesaj alarmant. În timp ce fanii muzicii occidentale au disecat noile melodii ale lui Taylor Swift sau au defalcat melodiile lui Kendrick Lamar v Drake, experții nord-coreeni au analizat cu atenție versurile din ”Friendly Father”.
Nu este prima melodie dedicată dictatorului Kim. Dar există o abatere notabilă în limbajul și vocabularul folosit. El este denumit „tată” și „marele” - termeni rezervați anterior primului lider al Coreeii de Nord, bunicul său Kim Il Sung.
Kim Jong Un a fost numit „Marele Succesor” când a preluat puterea în 2012, după moartea tatălui său Kim Jong Il.
Cu toate acestea, după mai bine de un deceniu, analiștii cred că acesta poate fi un semn că el își susține imaginea de „Lider Suprem” al Coreeii de Nord. În ultima vreme, el a înlocuit și versurile într-un alt cântec de propagandă, schimbând „tatăl nostru Kim Il Sung” cu „tatăl nostru Kim Jong Un”.
Ar putea fi un semn al direcției lui. În calitate de lider, a devenit din ce în ce mai ostil și agresiv în retorica sa, angajându-se să întărească arsenalul militar al țării sale.
La începutul acestui an, el a declarat, de asemenea, că Nordul nu va mai căuta reunificarea cu Sudul, despre care a spus că este „inamicul public numărul unu”. Rapoartele spun că Phenianul a demolat, de asemenea, un arc major care simboliza speranța pentru reunificarea cu Sudul - un arc care a fost, de asemenea, un simbol al moștenirii bunicului său.
„Cântecele sunt folosite pentru a telegrafia direcția în care se îndreaptă statul, pentru a semnala momente importante și evoluții importante în politică”, mai spune experta Leonzini.
„Un cântec este aproape ca ziarul din Coreea de Nord”
Între timp, pe TikTok, utilizatorii doar se bucură de muzică. Unii spun că nu se pot abține să nu asculte melodia: în drum spre serviciu, la sală, în timp ce își fac temele.
Alții sunt nostalgici, le amintește de stilurile pop spaniole și franceze mai vechi sau din Europa de Est, spun ei.
Fanii actuali ai muzicii nord-coreene recomandă celelalte hituri mari – există doar patru sau cinci trupe nord-coreene susținute de stat, dintre care Pochonbo Electronic Ensemble și Moranbong Band sunt cele mai citate.
„Coreea de Nord are o melodie numită ”Potato Pride”, care este un cântec despre cât de versatil și util este un cartof, dacă este cineva interesat”, sugerează un TikTokker.
Mulți utilizatori americani au sesizat ironia că o melodie comunistă a devenit virală pe aplicația deținută de China, în timp ce parlamentarii americani încearcă să o interzică. Este o idiosincrazie care a atras în masă.
TikTokker-ul britanic Matas Kardokas a realizat mai multe videoclipuri meme folosind melodii de propagandă nord-coreeană – unul spune: „Nimeni în cafeneaua la modă nu știe că ascult muzică de propagandă nord-coreeană chiar acum”. A câștigat peste 400.000 de aprecieri.
„Ceva din mine a făcut click și am spus: „Hei, stau într-o cafenea chiar acum, ascult asta”, a spus el pentru BBC. „Nu este ăsta doar cel mai nebunesc lucru pe care ți-l poți imagina?”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: tiktok, coreea de nord, melodie, propaganda, kim jong-un, hit,
Dată publicare:
05-05-2024 10:38