TRANSYLVANIA HORSE SHOW 2012. Primul concurs hipic international din Romania
Transylvania Horse Show este un eveniment ecvestru international care va reuni in Romania, in perioada 18-20 mai 2012, peste 80 de concurenti veniti din 15 tari.
Va fi un sfarsit de saptamana dedicat sporturilor ecvestre si iubitorilor de cai, intr-un peisaj idilic, in apropierea unuia dintre cele mai bine pastrate orase medievale din Europa, Sighisoara.
Transylvania Horse Show se afla anul acesta la a doua editie si este organizat in satul Prod, comuna Hoghilag (la doar 16 km de Sighisoara) de Cross-Country Farm cu sprijinul Federatiei Ecvestre Romane si Federatiei Ecvestre Internationale. Evenimentul gazduieste 2 tipuri de competitii dar si o serie de demonstratii care vor transforma weekend-ul intr-un adevarat spectacol in natura dat in cinstea acestui sport nobil.
Concurs international complet
La aceasta disciplina de "Proba Completa", calaretii profesionisti vor avea de infruntat 3 probe: dresaj, obstacole, cross-country. Concursul este organizat in colaborare cu Federatia Ecvestra Romana (FER) si Federatia Ecvestra Internationala (FEI). Premiile de la aceasta categorie insumeaza 4000 de Euro.
Concursul International Universitar, “Cupa Natiunilor pentru Studenti” (“Student Riders Nation Cup – SRNC), este organizat in colaborare cu Association International des Etudiants Cavaliers (AIEC) - cea mai mare asociatie de acest gen din lume. La aceasta sectiune participa studenti calareti din toata lumea care vor concura la 2 probe: dresaj si sarituri obstacole.
Probele din concurs:
1.Cross-country. 29 de obstacole vor fi distribuite pe o distanta de 2.900 m, in cadrul unui circuit in aer liber. Obstacolele constau in obiecte solide construite din obiecte intalnite in natura precum si diferite obstacole cum ar fi iazuri si santuri sau combinatii ale celor doua categorii, ideea probei fiind de a imita obstacolele care ar putea aparea in mod normal intr-un peisaj de tara.
Ele nu cad atunci cand sunt atinse de cai, motiv pentru care proba este foarte riscanta. Parcursul de obstacole este de nivel international, traseul competitiei fiind realizat sub indrumarea domnului Peter Fell din Irlanda, delegatul tehnic al FEI (Federatia Ecvestra Internationala). La aceasta proba vor participa doar concurentii de la categoria „Concurs International Complet”, categoria 1* (CIC 1*).
2. Sarituri obstacole. Concursul de sarituri peste obstacole testeaza abilitatile tehnice in saritura, atat ale calaretului cat si ale calului, inclusiv supletea, musculatura si conditia fizica a acestora. in arena vor fi pregatite intre 10-15 obstacole ce vor trebui sarite intr-o ordine prestabilita.
Spre deosebire de obstacolele de cross-country, aceste obstacole sunt compuse din elemente ce pot cadea liber, situatie in care concurentul va primi puncte de penalizare.
3. Dresaj. Proba de dresaj consta intr-un sir de miscari exacte, executate calare intr-o arena inchisa de 20x60m. Arbitri vor nota echilibrul, ritmul, supletea, supunerea calului si armonia acestuia impreuna cu calaretul. Fiecare miscare din cadrul testului este notata pe o scara de la 0 la 10, 10 fiind nota cea mai mare posibila cu un scor maxim total obtinut in functie de numarul de miscari.
Juriul va fi format din 2 membri ai Federatiei Ecvestra Romana (FER) si va fi prezidat de arbitrul international Yuri Dinev Valev din Bulgaria. Prezenta delegatului tehnic al Federatiei Ecvestre Internationale, Peter Fell din Irlanda, specialist in constructia traseelor de cross-country, este garantia faptului ca evenimentul se va desfasura conform standardelor internationale.
Evenimentul va fi comentat live de Ed Holloway, comentator sportiv profesionist din Marea Britanie specializat pe disciplina “Proba completa”.In afara competitiei, spectatorii vor putea participa vineri la un workshop de dresaj natural sustinul de actorul Denis Stefan, sub programul “Caii Romaniei”. De asemenea, sambata cei prezenti vor putea urmari un spectacol ecvestru alcatuit din demonstratii de tir cu arcul calare, demonstratii de dresaj natural si dresura in libertate facuta de reprezentantul scolii Kassai in Romania, actorul Denis Stefan, dar si alte momente surpriza sustinute de cascadori romani. Show-ul este programat pentru ziua de sambata, incepand cu ora 12:30.
Competitia se va intinde pe 3 zile. Ziua de concurs va incepe la ora 9:00 si se va inchide in jurul orei 17:30. Programul complet il gasiti aici, iar variantele de cazare aici.