Scandal cu Bieber. Vedeta, acuzată de furt de identitate culturală, după ce și-a schimbat coafura
Justin Bieber este acuzat de furt de identitate culturală și că ”își bagă degetele în ea de cultură”, din cauza noului stil de coafură pe care l-a adoptat.
Artistul canadian a arătat fanilor noul său stil ”dreadlock”, duminică, pe Instagram.
La fel ca în 2016, când părul său a fost aranjat în stilul ”cornrows”, și de această dată imaginile au provocat indignare pe rețelele de socializare.
Stephanie Cohen, cofondator al Halo Collective, o asociație privind părul natural, a declarat pentru The Guardian:
”Când văd o persoană albă în mass-media care poartă o coafură neagră, mă enervează. Sunt furios, pentru că acest standard nu există atunci când o persoană de culoare poartă părul în acest fel. Nu este normal să porți ceva atât de semnificativ din punct de vedere istoric și să ignori conflictele care au stat în spatele acestui tip de coafură.”
În opinia lui Cohen, Bieber nu are „dreptul” să poarte această coafură.
”Raționamentul și înțelegerea mea cu privire la cineva care poartă ceva care nu este specific culturii sau etniei sale este că, dacă nu poți vorbi pentru drepturile minorităților de culoare și nu ești un aliat constant al lor - atunci nu ai dreptul să porți ceva de genul acestor dreadlocks”.
Irene Shelley, redactor al revistei Black Beauty and Hair: ”Cred că oamenii sunt enervați de faptul că Justin Bieber poartă dreads pentru că se vede că nu respectă originile acestui stil. Oamenii încă se confruntă cu discriminarea din cauza părului … De exemplu, poți fi discriminat la locul de muncă sau la școală. [Bieber] este văzut ca un diletant, o persoană care își bagă degetele în ea de cultură, fără niciun angajament real sau cunoștințe despre istoria stilului respectiv.”
Amândoi, Cohen și Shelley, spun că denumirea coafurii, „dreadlocks”, are legătură cu rasismul.
Shelley: ”Se spune că războinicii Mau Mau din Africa de Est purtau părul într-un stil pe care colonialistii britanici îl considerau ”dreadful”, adică ”îngrozitor”.
Cohen spune că numele ”vine de la termenul negativ ”îngrozitor”- inventat de proprietarii de sclavi pentru a descrie această coafură.
”Termenul a fost atât de normalizat în limba engleză încât oamenii sunt acum ignoranți față de conotațiile sale”, a mai spus ea.