Rusii acuza "conspiratii" si "furt" in urma finalei de la Eurovision 2016. Cum vor sa se "razbune" la anul pe Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Reactia Rusiei dupa ce Ucraina a castigat Eurovisionul cu un cantec care a iritat Moscova a fost una previzibila. Rusii i-au acuzat pe organizatori de politizarea evenimentului si de manipularea rezultatelor voturilor, relateaza The Independent.

In realitate castigatoarea, Jamala, nu a fost pe primul loc nici in preferintele telespectatorilor, nici in ale juratilor din cele 42 de tari. Membrii juriului au ales Australia pe primul lor iar telespectatorii au ales Rusia, insa combinate punctele din cele doua tabere au decis castigatoarea - Ucraina. Presa rusa, loiala Kremlinului, a criticat dur piesa Ucrainei. Un sir de politicieni rusi au cerut scoaterea piesei din concurs, pe motiv ca subiectul piesei este un fals istoric, iar cantecul are scopul principal de a denigra Rusia.

Rusii, atat presa cat si fanii concursului, au sarit cu acuzatii si ironii in mediul online dupa finalul: purtatoarea de cuvant a ministerului rus de externe a scris pe Facebook ca la anul va participa la Eurovision cu un cantec despre Bashar al-Assad, dictatorul sirian.

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin nu a ramas indiferent fata de victoria Ucrainei la Eurovision. Intr-o postare pe Facebook, acesta sugereaza ca la Kiev, la anul, sa fie trimis din partea rusilor, Sergei Snur, liderul formatiei Leningrad, o trupa ruseasca de Ska-Punk, din acelasi oras ca si numele trupei (Leningrad), adica Sankt Petersburg. Trupa este cunoscuta pentru versurile vulgare, are 14 membri si s-a format in 1997. Concertele lor sunt interzise in Moscova.

Alte voci in mediul politic din Rusia indeamna la participarea in 2017 cu un cantec despre "masacracul din Odessa", potrivit lifenews.ru.

Citește și
prezentatorii show-ului EUROVISION 2016
EUROVISION 2016, cea de-a doua semifinala s-a incheiat. Vezi cine sunt concurentii calificati in finala de sambata
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Presa din Ucraina sustine ca deocamdata, nu se stie daca Rusia va participa la editia Eurovision din 2017, dat fiind faptul ca cele doua tari se afla in conflict politic. Insa Prim adjunctul Comitetului International al Consiliului Federatiei Ruse, Vladimir Jabbarov, a declarat in presa rusa ca ar fi gresit ca Rusia sa nu participle la anul si ca o retragere ar da apa la moara rusofobilor.

Cei mai fericiti s-au aratat ucrainen ii care au invadat retelele sociale cu fotografii si mesaje hilare la adresa rusilor si a presei aservite Kremlinului.

Noutatea introdusa anul acesta de European Broadcasting Union ( Uniunea Europeana de Radio si Televiziune) a fost difuzarea mai intai a voturilor juriului si apoi "televotul popular", in loc de anuntarea punctajul total. Fapt ce a prelungit suspansul pana in ultima clipa, cand s-a aflat ca Rusia, care avea cele mai multe voturi ale publicului, nu a mai putut ajunge din urma Ucraina.

Australia a dominat clar voturile juriului cu 320 de puncte, inaintea Ucrainei (211), Frantei (148), Malta (137) si Rusiei (130). Insa piesa 'Sound of Silence', balada interpretata de australianca Dami Im, a cazut pe locul patru dupa televotul popular, evitand o victoriei a Australiei, care s-a alaturat acestui concurs in urma cu doi ani. Rusia a fost cea mai sustinuta de telespectatori, cu 361 de puncte, insuficiente insa pentru a putea devansa Ucraina, care a invins, prin interpretarea emotionanta a cantaretei Jamala, spectacolul vizual al concurentului rus Serghei Lazarev.

Topul 10 a fost completat, in ordine, de Franta, Armenia, Polonia, Lituania si Belgia. Polonia poate este tara cea mai indreptatita sa fie nemultumita de noul sistem de votare: a primit doar 7 puncte din partea juriului si era pe ultimul loc - 26 -  inainte de televoturi. In final a primit de la telespectatori 222 de puncte si a urcat in top 10.

Spania, prin reprezentanta sa Barei si piesa ei ritmata 'Say Yay!, s-a clasat de locul 22, unul mai jos decat la Viena in 2015, fiind penalizata de votul popular, in contrast cu primirea calda a publicului de pe Globen Arena care a aplaudat-o in picioare. La fel de dezamagitoare au fost si clasificarile Israelului (14) si Italia (16), in timp ce Marea Britanie a terminat pe penultimul loc, iar Germania pe ultimul.

Eurovision 2016: Clasamentul potrivit punctajelor obtinute prin televot 1. Rusia – 361 de puncte 2. Ucraina – 323 de puncte 3. Polonia – 222 de puncte 4. Suedia – 139 de puncte 5. Australia – 191 de puncte 6. Bulgaria – 180 de puncte 7. Armenia – 134 de puncte 8. Austria – 120 de puncte 9. Franta – 109 puncte 10. Lituania – 96 de puncte 11. Serbia – 80 de puncte 12. Azerbaijan – 73 de puncte 13. Letuania – 63 de puncte 14. Ungaria – 56 de puncte 15. Cipru – 53 de puncte 16. Belgia – 51 de puncte 17. Olanda – 39 de puncte 18. Croatia – 33 de puncte 19. Italia – 34 de puncte 20. Georgia – 24 de puncte 21. Malta – 16 puncte 22. Israel – 11 puncte 23. Germania – 10 puncte 24. Spania – 10 puncte 25. Marea Brtianie – 8 puncte 26. Republica Ceha – 0 puncte

Eurovision 2016: Clasamentul potrivit punctajelor oferite de juriile de specialitate 1. Australia – 320 de puncte 2. Ucraina – 211 puncte 3. Franta – 148 de puncte 4. Malta – 137 de puncte 5. Rusia – 130 de puncte 6. Belgia – 130 de puncte 7. Bulgaria – 127 de puncte 8. Israel – 124 de puncte 9. Suedia – 122 de puncte 10. Armenia – 115 puncte 11. Olanda – 114 puncte 12. Lituania – 104 puncte 13. Italia – 90 de puncte 14. Georgia – 80 de puncte 15. Letuania – 69 de puncte 16. Spania – 67 de puncte 17. Ungaria – 55 de puncte 18. Marea Britanie – 54 de puncte 19. Azerbaijan – 44 de puncte 20. Cipru – 43 de puncte 21. Republica Ceha – 41 de puncte 22. Croatia – 40 de puncte 23. Serbia – 35 de puncte 24. Austria – 31 de puncte 25. Polonia – 7 puncte 26. Germania – 1 punct


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
EUROVISION 2016. Ucraina a castigat finala cu un cantec controversat. Reactia presedintelui Porosenko. VIDEO
EUROVISION 2016. Ucraina a castigat finala cu un cantec controversat. Reactia presedintelui Porosenko. VIDEO

EUROVISION 2016. Ucraina cu melodia, "1944", care a declansat o polemica in Rusia fiindca evoca deportarea de catre Stalin a tatarilor din Crimeea, a castigat marea finala.

EUROVISION 2016, cea de-a doua semifinala s-a incheiat. Vezi cine sunt concurentii calificati in finala de sambata
EUROVISION 2016, cea de-a doua semifinala s-a incheiat. Vezi cine sunt concurentii calificati in finala de sambata

EUROVISION 2016. Cea de-a doua semifinala i-a decis pe ultimii 10 concurenti calificati in marea finala de sambata seara.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.