Primul ghid de conversatie om-delfin, in curs de aparitie?
De cate ori nu v-ati intrebat ce e in capul prietenilor nostri necuvantatori si ce isi spun unul altuia sau ce incearca sa ne transmita noua cand miauna, latra sau ciripesc?
Manati de aceeasi curiozitate, cercetatorii britanici au luat in vizor delfinii si sustin ca sunt foarte aproape de a le descifra limbajul. Ar fi pentru prima oara cand oamenii inteleg felul in care comunica alte specii. Si ar putea alcatui chiar niste ghiduri de conversatie, asa cum se intampla cu limbile de circulatie internationala.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Profesorul Reid a creat un aparat, numit cymascop, care preia sunetele emise de delfini sau balene si le confera o imagine.
"Daca delfinul isi foloseste sonarul pentru a desemna mai multe obiecte, vom putea vedea pe ecran mai multe modele vizuale. Si le vom putea cataloga, spunand de exemplu, acesta este cuvantul folosit de delfin pentru a desemna un arici de mare", declara Reid.
Cercetatorii britanici sustin ca, puse cap la cap, aceste informatii ar da nastere unui vocabular "delfinesc", datorita caruia am putea intelege macar in parte ce isi spun cetaceele cand se joaca, vaneaza sau sunt speriate.
Si acesta n-ar fi decat primul pas. Urmatorul ar fi sa vorbim direct cu delfinii ca sa aflam in sfarsit si ce cred ei despre noi.