George Mihăiță împlinește 76 de ani. Ce însemnă pentru maestru rolul lui TĂTUȚU`

george mihăiță
Inquam Photos / George Călin

Pe 23 septembrie 2024, maestrul George Mihăiță împlinește 76 de ani, aniversare ce marchează o carieră remarcabilă în lumea teatrului și cinematografiei românești.  

Acesta continuă să cucerească publicul, mai nou în serialul „TĂTUȚU`'”, o producție inspirată de personajul iconic interpretat în „Clanul”, unul dintre cele mai urmărite seriale ale momentului, difuzat pe PRO TV și VOYO.

La această vârstă demonstrează că pasiunea pentru actorie nu cunoaște limite de timp, iar dedicarea sa față de artă rămâne neclintită.

Ce a însemnat rolul lui TĂTUȚU` pentru maestrul George Mihăiță

De-a lungul anilor a apărut în numeroase seriale de televiziune, iar popularitatea sa a crescut constant, culminând cu rolul lui „Bebe Măcelaru”, sau „TĂTUȚU`”, din serialul de mare succes „Clanul”. Acest personaj, capul unei rețele mafiote, i-a adus actorului o recunoaștere pe scară largă, dovedind încă o dată capacitatea sa de a interpreta roluri puternice, complexe și pline de nuanțe.

Citește și
voyo
Seriale românești și emisiunile PRO TV, la un click distanță. Ce poți să vezi în această vară pe VOYO

Clanul” este un serial captivant care explorează tensiunile dintre poliție și lumea mafiotă, iar maestrul George Mihăiță a reușit să aducă un plus de autenticitate cu personajul său enigmatic. În rolul lui „TĂTUȚU`” acesta și-a consolidat imaginea unui actor capabil să interpreteze cu naturalețe și intensitate lideri autoritari, dar vulnerabili în același timp, o dualitate fascinantă care a cucerit publicul.

Succesul acestui rol a dus la serialul „TĂTUȚU`”, o producție inspirată chiar de acest personaj. Cu un nou serial în plină desfășurare și o carieră care nu dă semne de încetinire, maestrul George Mihăiță demonstrează că vârsta este doar un număr pentru cei cu adevărat pasionați de ceea ce fac.

Cu ocazia aniversării sale, maestrul a vorbit despre ce înseamnă pentru cariera sa rolul lui „TĂTUȚU`”, dar și despre realizările sale.

„Anul acesta, 23 Septembrie este pentru mine ZIUA AȘTEPTĂRII: Mă voi gândi încă și încă la.... TĂTUȚU`. De ziua ta mai tragi o linie și îți dai seama că și-n anul respectiv ai împliniri. De ziua mea aș vrea să merg pe străzi și să zâmbesc stânga - dreapta celor care-mi zâmbesc și nu numai. Nu există bucurie mai mare. Vreau să mă întâlnesc cu cei trei copii ai mei și să-mi rămână zâmbetul pentru puțin timp înflorit în colțul gurii. Zâmbetul meu să spună că sunt mulțumit de ei... de mine... de viață. Zâmbetul să-l reiau seara în sala de spectacol. Mulțumesc, DOAMNE... Mulțumesc, OAMENI dragi”, a spus maestrul cu ocazia zilei sale de naștere.

O viață dedicată scenei și filmului

Născut pe 23 septembrie 1948 în Moreni, județul Dâmbovița, într-o familie modestă, maestrul George Mihăiță a crescut cu un simț al umorului și o vivacitate care i-au definit parcursul artistic. 

Cu toate că nu provenea dintr-o familie cu tradiție artistică, talentul său a fost evident încă din adolescență, când a început să joace în cadrul Clubului „Flacăra” din Moreni.

După finalizarea studiilor la Liceul de Muzică din Ploiești, și-a urmat pasiunea pentru teatru la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, absolvind în 1971 sub îndrumarea profesoarei Sanda Manu, unul dintre cei mai respectați pedagogi de actorie din România.

Primii pași în cinematografie

Cariera sa a luat avânt imediat după absolvirea facultății, odată cu rolul din filmul Reconstituirea (1968), regizat de Lucian Pintilie, o peliculă care a devenit rapid un reper în cinematografia românească. Interpretarea sa a fost atât de apreciată încât regizorul italian Michelangelo Antonioni l-a dorit în distribuția unui film italian, după ce văzuse Reconstituirea. Din păcate, această oportunitate s-a pierdut în birocrația vremii, o scrisoare de invitație ajungând la Ministerul Culturii din România, dar rămânând necitită timp de zece ani.

Cu toate acestea, maestrul George Mihăiță a continuat să impresioneze publicul și critica prin rolurile sale variate în filme precum Brigada Diverse în alertă (1971), Veronica (1972), Capcana (1973) și Saltimbancii (1981). Personajele sale au fost mereu jucate cu o intensitate emoțională care a reușit să transforme momente aparent simple în adevărate reflecții asupra condiției umane.

Rolurile care l-au consacrat

De-a lungul anilor, s-a remarcat în numeroase piese de teatru, interpretate cu talent şi pasiune. A avut roluri de excepţie în: Coana Chiriţa (1969), Fata Morgana (1971), O noapte furtunoasă (1972), Soldatul (1972), Buffalo Bill şi indienii (1973), Jocul dragostei şi al întâmplării (1976), Doisprezece oameni furioşi (1977), Peţitoarea (1979), Livada cu vişini (1979), Harold şi Maude (1980), Strigoi la Kitahama (1982), Scaiul (1989), Ce ne facem fără Willy? (1992), Troilus şi Cresida (1994) etc.

Printre rolurile interpretate pe scena Teatrului de Comedie se numără: Alexandr Tarasovici Ametistov în Casa Zoikăi de Mihail Bulgakov, regia Alexandru Tocilescu (2009), Laverdure în Femeia care şi-a pierdut jartierele de Eugene Labiche, regia Silviu Purcărete (2010) şi Agamemnon Dandanache în piesa O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija (2011), St. Clair în În plină glorie! de Peter Quilter, regia Răzvan Mazilu (2015), Tubal în Shylock, după Gareth Armstrong, regia Horaţiu Mălăele (2017), Grigore Bucşan în Breaking News, după Mihail Sebastian, regia Mircea Cornişteanu (2017) şi Grigorie în Fierarii după Milos Nikolic, regia Horaţiu Mălăele (2018).

A jucat, în special, la Teatrul de Comedie, dar a evoluat şi pe scena Teatrului din Baia Mare, Teatrului Bulandra şi Teatrului Act.

Printre cele mai cunoscute piese de teatru de televiziune în care a jucat se numără: Vilegiatura, Să umplem pământul cu visuri, Doctor în filosofie, Siciliana, Ziariştii, Speranţa nu moare în zori, Căsătorie imposibilă, Capul de răţoi, Când vine barza, Şeful sectorului suflete, Îndrăzneală, Căsnicia nu-i o joacă.

A jucat în numeroase filme de succes: Reconstituirea (1968), Castelul condamnaţilor (1970), Brigada Diverse în alertă (1971), Veronica (1972), Capcana (1973), Veronica se întoarce (1973), Filip cel Bun (1974), Comedie fantastică (1975), Ultima noapte a singurătăţii (1976), Mama (1976), Pentru patrie (1977), Duelul (1981), Capcana mercenarilor (1981), Saltimbancii (1981), Un saltimbanc la Polul Nord (1981), Wilhelm Cuceritorul / Cucerirea Angliei (1982), Promisiuni (1985), Nişte băieţi grozavi (1987), Zâmbet de soare (1987), Campioana (1989), Paradisul în direct (1994), Punctul zero (1995), Omul zilei (1998), Supravieţuitorul (2008), Nunta mută (2008), Undeva la Palilula (2010), Ultimul corupt din România (2012), Moromeţii 2 (2018), etc.

A participat la emisiuni de divertisment la Revelion 1973, Revelion 1992, Revelion 1995 şi Revelion 2002 şi a fost moderator Careul de aur la TVR 1.

A jucat în serialele de televiziune: Urmărirea, regia Radu Gabrea, Muşatinii, regia Sorana Coroamă Stanca, Agenţia matrimonială, regia Gelu Colceag, Secretul Mariei, Vine Poliţia!, regia Phil Ramuno, Dragoş Buliga, Anca Colteanu (2008), Clanul (2022), regia Anghel Damian.

Cariera la Teatrul de Comedie

Deși a cunoscut succesul pe marele ecran, maestrul George Mihăiță a rămas mereu fidel teatrului, locul unde arta sa s-a manifestat în formele cele mai diverse și mai complexe. La Teatrul de Comedie din București, a jucat în numeroase producții de succes și a contribuit astfel la dezvoltarea teatrului românesc.

Pe scena Teatrului de Comedie, actorul a strălucit în roluri memorabile precum Alexandr Tarasovici Ametistov în Casa Zoikăi (2009), Laverdure în Femeia care și-a pierdut jartierele (2010) și Agamemnon Dandanache în piesa O scrisoare pierdută (2011). Versatilitatea sa a fost una dintre calitățile care l-au definit în cariera teatrală, făcând tranziția de la comedii spumoase până la drame introspective. 

Recunoaștere și premii

Cariera sa îndelungată și impresionantă a fost recunoscută prin numeroase premii și distincții. Printre acestea se numără Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină oferit de Asociația Umoriștilor Români în 1994, premiul pentru cel mai bun actor în cadrul Festivalului Național de Comedie de la Galați (2001 și 2007), și Premiul pentru întreaga carieră la Gala Gopo din 2018.

În decembrie 2002, actorul a fost decorat cu „Ordinul național Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, o distincție oferită pentru contribuția sa remarcabilă la cultura românească. De asemenea, în 2012, a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din București, un simbol al recunoașterii sale ca una dintre cele mai importante figuri ale teatrului și cinematografiei românești.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Miruna Biléi este actrița care o va interpreta pe prima soție a lui Bebe Măcelaru’, din toamnă, în TĂTUȚU’
Miruna Biléi este actrița care o va interpreta pe prima soție a lui Bebe Măcelaru’, din toamnă, în TĂTUȚU’

Bebe Măcelaru’, personajul care a fascinat o țară întreagă în CLANUL revine, în curând, cu povestea din trecutul său, în noul serial TĂTUȚU’.

Seriale românești și emisiunile PRO TV, la un click distanță. Ce poți să vezi în această vară pe VOYO
Seriale românești și emisiunile PRO TV, la un click distanță. Ce poți să vezi în această vară pe VOYO

Nu ai apucat să vezi Clanul sau Groapa? Toate episoadele sunt pe VOYO și pot fi accesate oricând. Două producții 100% românești pe care poți să le urmărești în această vară, de pe orice dispozitiv.

Tătuțu` se întoarce! Filmările pentru un nou serial vor începe în curând
Tătuțu` se întoarce! Filmările pentru un nou serial vor începe în curând

Timp de doi ani, în cele patru sezoane, Clanul a creat un fenomen și a devenit cel mai bun serial de dramă din România.

Ultimul episod din serialul CLANUL poate fi văzut luni seară, de la 20:30! Ce spune ”Tătuțu” despre momentul final
Ultimul episod din serialul CLANUL poate fi văzut luni seară, de la 20:30! Ce spune ”Tătuțu” despre momentul final

Ultimul episod din serialul CLANUL poate fi văzut în această seară, de la 20:30!

 

Program special de Paște la PRO TV. Top Gun: Maverick, Slujba de Înviere și penultimul episod din Clanul
Program special de Paște la PRO TV. Top Gun: Maverick, Slujba de Înviere și penultimul episod din Clanul

Trăiește zilele de sărbătoare și bucură-te de Lumina de Paște! La PRO TV, poți urmări unele dintre cele mai apreciate producții, filme în premieră și ediții speciale.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.