Geniul lumii pestilor gandeste exact ca omul!

Ultima actualizare: 26-08-2012 08:54
Ghidrin

Ghidrinul poate fi considerat un adevarat geniu in lumea pestilor, dupa ce specialistii au descoperit ca specia dispune de o tehnica sofisticata de asimilare pe care nu o mai are niciun alt animal.

 

Astfel, se pare ca modul de a invata al pestilor este mult mai apropiat de cel al oamenilor decat s-a crezut pana acum.

Un studiu efectuat de Universitatea St Andrews din Scotia arata ca ghidrinii cu noua tepi pot urmari ce se intampla in jurul lor, pentru a lua decizii mai bune. Astfel, a rezultat ca multi dintre cei 270 de ghidrini testati pot compara comportamentul altor ghidrini cu propria lor experienta, cu scopul de a alege cea metoda trebuie urmata, pentru a gasi mai multa hrana.

Concret, cercetatorii au pus pestii intr-un acvariu si i-au hranit cu viermi, prin doua tuburi, pozitionate la cele doua capete ale acvariului. Initial, ghidrinii au preferat tubul prin care li se dadeau mai multi viermi. Apoi, pestilor li s-a oferit mai multa hrana prin cel de-al doilea tub, aflat in capatul celalalt al acvariului.

Primul grup de ghidrini a putut urmari cum se hranesc ceilalti pesti, inaintea lor. Aproximativ 75% dintre ei au fost suficient de inteligenti sa-si dea seama care dintre tuburi le ofera mai multi viermi.

Totusi, daca pestii au observat ca cele doua tuburi furnizeaza aproximativ aceeasi cantitate de hrana, nu i-au au imitat comportamentul "predecesorilor" si au luat propria decizie.

Sursa foto: BBC News

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO