Filmul "Caini" al regizorului Bogdan Mirica, premiat la Cannes. Alte 2 pelicule romanesti sunt printre favorite

×
Codul embed a fost copiat

Filmul ''Caini'' al regizorului roman Bogdan Mirica a fost desemnat sambata de Federatia Internationala a Criticilor de Film (FIPRESCI) drept cea mai buna pelicula la sectiunea ''Un certain regard'' a Festivalului de Film de la Cannes.

Pelicula "Caini" il are in centru pe Roman, interpretat de Dragos Bucur. Tanarul, din Bucuresti, se aventureaza singur intr-un sat izolat din Dobrogea, pentru a incerca sa vanda cele 550 de hectare primite mostenire. Lucrurile se complica pe masura ce iese la iveala ca bunicul lui a fost un soi de mafiot al locului, iar fostii lui colaboratori nu au de gand sa il lase pe orasean sa obtina ce isi doreste. Filmul lui Mirica este, in viziunea cronicarului publicatiei Variety, un soi de "No country for old men" al fratilor Coen, reimaginat in stilul "Noului val" romanesc. Cat il priveste pe Bogdan Mirica... "Desi regizorul si-a rafinat stilul realizand clipuri publicitare si materiale comice, nu intampina niciun fel de problema in a orchestra suspansul din "Caini", prezentand confruntari violente cu o detasare ce da frisoane."

Pelicula germana ''Toni Erdman'', in regia lui Maren Ade, a luat premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competitia oficiala a festivalului, in timp ce filmul ''Grave'' al realizatoarei franceze Julia Ducournau a fost desemnat de criticii de film cel mai bun din cadrul ''La Semaine de la Critique'' sau ''Quinzaine des Réalisateurs''.

"Caini" este lungmetrajul de debut al regizorului roman. "Sunt extrem de onorat sa primesc acest premiu", a declarat Bogdan Mirica. "Stiu ca pare un cliseu, insa a fost un drum dificil. Fara ajutorul catorva oameni care au crezut in acest film, nu as fi reusit sa il fac. Trebuie sa ii mentionez, findca cine stie daca voi mai face vreun alt film si voi mai avea aceasta ocazie."

Mai ales ca, din cauza problemelor financiare, s-au scurs patru ani din momentul in care a inceput sa lucreze la scenariu si pana cand filmul a fost gata de proiectie. Thrillerul "Caini", descris de Mirica drept "un labirint moral si emotional", ne prezinta povestea unui bucurestean care merge la tara pentru a incerca sa vanda terenul mostenit de la bunicul lui.


Selectia de anul acesta a depasit asteptarile criticilor, asa ca juriul are de unde alege pentru Palme d'Or si pentru celelalte premii ale Festivalului. “In competitie, sunt si doua filme romanesti superbe: "Sieranevada" - satira neagra a lui Cristi Puiu; si Bacalaureat, a lui Cristian Mungiu - parabola complexa despre compromisul moral intr-un orasel de provincie." - scrie cronicarul publicatiei britanice The Telegraph

Romania are din nou o prezenta imensa pe Croazeta - remarca, la randul sau, “The Guardian”. "Doi regizori cu palmares din Romania, Cristian Mungiu si Cristi Puiu, ne-au adus filme care vorbesc despre disolutia autoritatii, coruptie, dar si despre otravitoarea "nostalgie", sentimentul ca lucrurile n-au avansat dupa era lui Ceausescu, daca nu cumva e mai rau ca inainte"

Sambata seara, a intrat in competitie o alta pelicula din competitia oficiala: drama Elle, cu Isabelle Huppert protagonista. Filmul, in regia olandezului Paul Verhoeven, ne spune povestea lui Michelle, o femeie matura a carei viata se schimba radical dupa ce cade victima unui abuz sexual. Si Mel Gibson a fost, pe covorul rosu. A venit alaturi de iubital lui, Rosalind Ross, de 25 de ani. Noul film al lui Gibson, Blood Fother, a fost prezentat in afara competitiei oficiale.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Mungiu a ucis concurenta" si ”Bacalaureat e o bijuterie". Ce scriu criticii despre filmul lui Mungiu, prezentat la Cannes

"O biijuterie de film, care i-ar putea aduce lui Cristian Mungiu, al doilea Palme d'Or", "creatie inteligenta si provocatoare". Asa suna cronicile, despre "Bacalaureat", al doilea lungmetraj romanesc din selectia oficiala, a festivalului de la Cannes.

Regizorul Bogdan Mirica si-a prezentat la Cannes filmul
Regizorul Bogdan Mirica si-a prezentat la Cannes filmul "Caini". "Romania a devenit o prezenta cvasi-clasica la Cannes"

Regizorii romani sunt in continuare in atentia publicului la festivalul de la Cannes. Bogdan Mirica si-a prezentat duminica seara, in sectiunea Un Certain Regard, filmul "Caini", o drama cu accente de thriller.

Panica la Cannes. Barbati cu steaguri negre si cagule pe cap au luat cu asalt un hotel de lux:
Panica la Cannes. Barbati cu steaguri negre si cagule pe cap au luat cu asalt un hotel de lux: "A fost o gluma proasta"

Invitatii de la Festivalul de Film de la Cannes au tras o spaima cumplita, dupa ce cativa barbati cu masca pe fata au aparut cu o barca pnemuatica, la malul marii, pe Croazeta.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.