Festivalul George Enescu 2013. Dirijorul Paavo Järvi, laureat cu Grammy, in premiera la Bucuresti
Festivalul International George Enescu are loc la Bucuresti in perioada 01 - 28 septembrie 2013.
Radu Lupu, Daniel Barenboim, Staatskapelle Berlin, Pittsburgh Symphony Orchestra, Yuja Wang, Manfred Honeck, Sergey Dogadin sunt doar cateva din numele mari aflate pe afisul primelor patru zile ale Festivalului International “George Enescu”.
De asemenea, publicul va avea sansa sa asculte o interpretare noua, inedita a uneia dintre cele mai frumoase lucrari compuse de maestrul George Enescu, Simfonia nr. 1 in Mi bemol Major op. 13.
Programul zilei de 6 septembrie 2013
Cunoscuta Orchestre de Paris, una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, va interpreta pe 6 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului Simfonia Nr. 1 in Mi bemol Major op. 13, de George Enescu. La pupitru se va afla dirijorul de origine estoniana Paavo Järvi, laureat cu Grammy si considerat unul dintre cei mai sensibili muzicieni ai momentului – Järvi crede cu tarie ca muzica ar trebui sa insemne, in primul rand, emotie.
In a doua parte a programului, publicul va putea asculta Simfonia nr. 5 in Si bemol Major op. 100, de Serghei Prokofiev.
Inca se mai pot cumpara bilete la evenimentul din 6 septembrie, acestea fiind dispoibile pe site-ul Eventim. Concertul este o ocazie rara de a asculta una dintre lucrarile singurului compozitor roman care a intrat in patrimoniul universal international, George Enescu, chiar in interpretarea celor mai bine cotati artisti contemporani ai lumii.
In aceeasi seara, de la ora 17.00, la Ateneul Roman, cel mai “vanat” compozitor si clarinetist al momentului, JÖrg Widmann – de curand, prestigioasa Carnegie Hall din New York a dedicat o serie intreaga interpretarii compozitiilor sale – se va alatura pentru prima data, in ipostaza de dirijor, unei orchestre romanesti: Filarmonica de Stat “Transilvania” Cluj. Widmann va dirija inclusiv o lucrare a compozitorului roman Ulpiu Vlad, “Lumina drumurilor”, precum si doua lucrari compuse de el insusi – o aliniere la valorile si la muzica internationala pe care Festivalul “George Enescu” o promoveaza constant.
Bilete pentru acest eveniment pot fi achizitionate de aici. Publicul de specialitate se va putea bucura in aceeasi zi si de un seminar de compozitie sustinut de JÖrg Widmann, de la ora 15.00, intrarea fiind libera.
Seria Concertele de la Miezul Noptii aduce de la ora 22.30, la Ateneul Roman, un regal de Vivaldi, in interpretarea unui ansamblu cameral legendar, Europa Galante. Fondat de dirijorul si violonistul Fabio Biondi, ansamblul a urcat pe cele mai mari scene ale lumii, de la Scala din Milano, la Royal Albert Hall din Londra. Acest concert va avea loc cu casa inchisa, biletele fiind deja epuizate.
Tot pe 6 septembrie, pasionatii de opera pot urmari montarea “Otello”, de Giuseppe Verdi, la Opera Nationala din Bucuresti. Regia este semnata de Vera Nemirova, in timp ce la pupitru se va afla dirijoarea Keri-Lynn Wilson. In rolul principal este distribuit tenorul german Peter Seiffert, distins cu un Premiu Grammy pentru inregistrarea interpretarii operei „Tannhäuser”, de Wagner, sub bagheta maestrului Daniel Barenboim.
Programul Festivalului include si cateva conferinte si worksopuri, precum si un concert la care intrarea este libera – concertul Arcadia String Quartet, de la ora 13.00, la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Studioul de Opera si Multimedia.
Festivalul “George Enescu” isi propune, cu fiecare editie, sa ajunga cat mai mult si la publicul din restul tarii. Astfel la Craiova, pe 6 septembrie, este programat concertul Filarmonicii “Oltenia”, sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters. Solisti vor fi romanii Liviu Prunaru (vioara) si Ceciliu Ovidiu Isfan (viola), iar in program se regaseste superba Simfonie concertanta in Mi bemol Major pentru vioara, viola si orchestra de W.A.Mozart.
Pentru programul complet accesati site-ul Festivalului.
Festivalul aduce pe scenele romanesti unii dintre cei mai mari artisti ai momentului, de la pianistul si dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alaturi de orchestre de top, cap de afis oriunde in lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.
Festivalul “George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmariti, cu aceasta densitate, pe scenele romanesti, timp de o luna, cei mai performanti muzicieni contemporani.