Eurovision 2024, marea finală. Cine pleacă acasă câștigător, croatul Baby Lasagna sau israelianca Eden Golan
Finala concursului Eurovision 2024 are loc sâmbătă seara la Malmo, în Suedia. Cu câteva ore înainte de eveniment, protestatarii au ieşit în stradă cerând excluderea Israelului din concurs.
România nu a participat la această ediţie.
Concurenţi din 37 de ţări din întreaga lume au cântat pe parcursul întregii săptămâni, iar după două semifinale au rămas 25.
Suedia - ţara gazdă din acest an - s-a calificat automat în finală după ce Loreen, participanta sa, a fost încoronată câştigătoare anul trecut cu piesa "Tattoo".
Joost Klein, delegatul Olandei, a fost descalificat din finală după un incident în culise.
Casele de pariuri l-au dat favorit pe croatul Baby Lasagna, pe numele real Marko Purišić, în vârstă de 28 de ani, cu piesa "Rim Tim Tagi Dim".
El era urmat de israelianca Eden Golan, cu piesa "Hurricane".
Proteste față de Israel și conflictul din Fâșia Gaza
Potrivit News.ro, poliţia a folosit spray-uri cu piper în afara arenei pentru a-i îndepărta pe protestatari.
Alte grupuri mai mici de protestatari au continuat să scandeze şi să agite steaguri palestiniene în mijlocul unui vârtej de fani Eurovision, protestatari şi poliţie, totul în timp ce pe fundal răsuna muzică pop.
Protestatarii au mărşăluit prin Malmo cerând excluderea Israelului
Prezentat ca o sărbătoare a diversităţii europene sub sloganul "United by Music", concursul din acest an a fost adus în centrul atenţiei politice.
Sâmbătă, înainte de finală, protestatarii care scandau "Free, Free Palestine" şi "Occupation No More" au mărşăluit prin Malmo, cerând ca Israelul să fie exclus din concurs. Joi, suporterii pro-Israel au mărşăluit, de asemenea, în sprijinul concurentei israeliene Eden Golan.
Organizatorii Eurovision au rezistat unor astfel de apeluri, dar au cerut ca Israelul să modifice versurile cântecului său original pentru a elimina ceea ce ei au spus că sunt referiri la atacul mortal al grupului palestinian Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.
Sistemul de votare la Eurovision 2024
După ce toate cântecele au fost interpretate, fiecare ţară acordă două seturi de puncte. Primul set este acordat de un juriu format din cinci profesionişti din industria muzicală, în timp ce celălalt vine de la telespectatorii de acasă.
Telespectatorii din ţările participante pot vota prin telefon, prin SMS*, prin intermediul aplicaţiei oficiale şi pe esc.vote.
Nu se poate vota pentru propria ţară. Anul acesta a avut loc o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte momentul în care pot fi exprimate voturile. Anterior, publicul nu putea vota decât după ce toţi participanţii se prezentau.
Acum, însă, votul va fi deschis chiar înainte de interpretarea primului cântec.
În plus, fanii din ţările neparticipante au la dispoziţie aproape 24 de ore pentru a-şi vota cântecele preferate înainte de începerea spectacolului live.
După închiderea ferestrei de votare (la aproximativ o jumătate de oră după ultimul cântec), purtătorii de cuvânt din toate ţările participante vor dezvălui în direct punctele obţinute de juriu.
Punctele telespectatorilor din toate ţările participante sunt apoi însumate şi dezvăluite de la cel mai mic la cel mai mare punctaj. Acest lucru duce la rezultatul care va dezvălui câştigătorul celei de-a 68-a ediţii a concursului Eurovision.
Organizatorii au explicat cum va fi afectată ordinea de desfăşurare a concursului în urma expulzării concurentului olandez, într-o postare pe X.
Ca urmare a neparticipării Ţărilor de Jos la Marea Finală a Concursului Eurovision, vor intra în vigoare următoarele:
”Toţi concurenţii îşi păstrează numărul în ordinea oficială de desfăşurare. Nu va exista niciun cântec pe poziţia numărul 5.
Rezultatele juriului, primite după Repetiţia generală 2 de vineri, 10 mai, au fost recalculate astfel încât Olanda nu va primi niciun punct. Din acest motiv, toţi membrii juriului trebuie să clasifice toate cântecele de la 1 la 26.
De exemplu, dacă Olanda a fost clasată pe locul 9 de către un juriu naţional într-o ţară, cântecul clasat pe locul 10 este acum pe locul 9 şi va primi 2 puncte, iar fostul cântec clasat pe locul 11 este acum pe locul 10 şi primeşte 1 punct.
Ţările de Jos nu vor primi niciun punct din partea publicului spectator.
Telespectatorii din Ţările de Jos pot vota în continuare în Marea Finală, iar rezultatul juriului olandez rămâne valabil.
EBU va informa toţi partenerii de telecomunicaţii că Ţările de Jos nu mai participă, iar noi ne vom strădui să blocăm liniile pentru cântecul 5. Rugăm ca nimeni să nu încerce să voteze pentru cântecul 5. În cazul în care cineva încearcă să voteze pentru acesta, voturile sale nu vor fi luate în considerare, dar este posibil ca telespectatorii să fie taxaţi.”