"Devora viata. O sarbatorea in fiecare minut". 20 de ani de la moartea lui Freddie Mercury
Freddie Mercury a murit in urma cu 20 de ani, dar imaginea legendarului solist al trupei Queen ramane una puternica, grupul britanic continuand sa domine rockul mondial.
Piese ca "Bohemian Rhapsody" si "Don't Stop Me Now", compuse de Mercury, au intrat in panteonul rockului si o noua generatie de artisti, printre care Robbie Williams si Muse, revendica influenta trupei Queen.
Concertele in care Mercury canta "We Are The Champions", "Killer Queen", "Crazy Little Thing Called Love" sunt considerate momente de antologie.
Iar "We Will Rock You", comedia muzicala lansata in 2002, pe baza hiturilor trupei, a fost pusa in scena in lumea intreaga si se joaca inca in teatrele londoneze, inregistrand un succes incredibil.
Moartea lui Mercury nu pare sa fi avut nicio influenta asupra carierei sale, scria publicatia The Independent, duminica.
Mercury a murit la varsta de 45 de ani, la Londra, pe 24 noiembre 1991, din cauza unei pneumonii, o consecinta a maladiei SIDA de care suferea de mai multi ani.
"Chiar daca nu mai este fizic printre noi, el este mai prezent ca niciodata", spunea Brian May, chitaristul trupei Queen, la implinirea a 65 de ani de la nasterea lui Mercury, in septembrie.
"Devora viata. O sarbatorea in fiecare minut. Si, ca o mare cometa, lasa in urma lui o dara de lumina care va straluci inca multe generatii", a mai spus acesta.
La Montreux (Elvetia), pe bordul lacului Léman, exista o statuie care il reprezinta pe Mercury cu pumnul ridicat spre cer, o ipostaza in care putea fi vazut frecvent in timpul concertelor sale.
Cantaretul homosexual, care arbora un look stralucitor, mustata, par dat cu gel, maiou care lasa sa i se vada pectoralii, a ascuns mult timp boala de care sufera si nu se plangea niciodata.
Intr-un interviu din 1987, el spunea ca nu se teme ca va deveni un batran bogat si singur: "Mi-am trait viata din plin si nu-mi pasa daca mor maine. Am facut tot ce trebuia sa fac".
In ajunul mortii sale, el a facut public, printr-un comunicat, faptul ca sufera de SIDA. La cateva ore dupa, el a intrat in coma, iar apoi a murit.
Cazul sau a ajutat la constientizarea, in randul populatiei, a ravagiilor facute de virusul HIV si in lupta impotriva stigmatizarii bolnavilor de SIDA.
Nascut in Zanzibar, in 1946, cu numele Farrokh Bulsara, si educat in India, Freddie Mercury a infiintat trupa Queen, in 1971, cu Brian May, Roger Taylor si John Deacon.
Queen a devenit un nume important in industria rock in 1975, odata cu lansarea celui de-al patrulea album al grupului, "A Night at the Opera", ce contine legendara piesa "Bohemian Rhapsody", compusa de Freddie Mercury.
Queen a lansat 15 albume pana la destramarea sa, in 1991, dupa decesul lui Freddie Mercury. Cu vanzari de peste 150 de milioane de discuri, Queen a fost inclusa, in 2001, in Rock and Roll Hall of Fame, iar in octombrie 2002, a primit propria stea pe celebrul bulevard din Hollywood, Walk of Fame, alaturi de Beatles, fiind singurele doua formatii din afara teritoriului SUA onorate astfel.
Viata fara Mercury a fost dura pentru colegii sai din trupa Queen, care au incercat in van sa taie cordonul ombilical. Brian May si tobosarul Roger Taylor au invatat, insa, in cele din urma, sa administreze aceasta mostenire muzicala, fara basistul John Deacon, care a decis sa-si intrerupa cariera.
In 2005, ei au decis sa se reuneasca si sa cante impreuna cu Paul Rodgers, fost membru al trupei Free, dar sub o titulatura putin diferita - "Queen + Paul Rodgers".
Acest proiect muzical a avut ca rezultat un nou album, lansat in 2008, "The Cosmos Rocks", urmat de un lung turneu european. Insa, in cele din urma, Rodgers si-a reluat cariera solo.
La concertele lor au participat sute de mii de spectatori, de exemplu, in Ucraina au fost 350.000, semn ca Freddie Mercury si trupa sa ocupa inca un loc particular in universul rock.