Cum arată pantofii realizați din mușchi și PET-uri reciclate sau gențile din coji de mere
Industria modei este una dintre cele mai poluante din lume. Unele studii spun că produce mai multe emisii de dioxid de carbon decât industria aviatică şi cea maritimă la un loc.
În aceste condiţii, mulţi designeri au decis să realizeze tot felul de obiecte vestimentare mai prietenoase cu mediul înconjurător.
Rochii din nailon reciclat, pantofi sport din PET-uri sau genţi din coji de măr sunt doar câteva exemple.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Dorinţa de a avea haine şi accesorii noi, de la un sezon la altul, şi-a pus amprenta asupra mediului. Iar problema s-a accentuat în ultimii ani.
Laura Antonia Jordan, director Fashion News and Features: "Moda poluează masiv. Potrivit ONU, industria modei este responsabilă pentru 20 la sută din apele uzate ale lumii şi 10 la sută din emisiile de dioxid de carbon."
Hainele ieftine atrag tot mai mulţi cumpărători. Şi cum colecţiile se schimba des, mulţi aleg ţinute de calitate slabă, care pot fi purtate doar de câteva ori, apoi multe dintre ele ajung la gunoi.
Fee Gilfeather, expert în sustenabilitate: "Este o problemă majoră în ceea ce privește cantitatea de apă folosită. De exemplu, este nevoie de 13 ani pentru a bea toată apa care este folosită pentru a confecţiona o pereche de blugi și un tricou. Și o altă mare problemă apare după ce oamenii decid să nu mai folosească anumite obiecte vestimentare. Trei sute de mii de tone de îmbrăcăminte ajung anual la groapa de gunoi din Marea Britanie. Asta înseamnă că 11 milioane de articole de îmbrăcăminte sunt aruncate săptămânal."
Aşa că unii designeri s-au reorientat şi realizează haine din materiale reciclate.
Zoe Corsellis, designer: "Această rochie este făcută, chiar dacă pare greu de crezut, din deșeuri provenite din mare, este un nailon "regenerat". Ceea ce designerul a făcut, de fapt, a fost să ia practic din mare deșeuri din nailon, cum ar fi de exemplu plasele de pescuit, apoi există o companie foarte inteligentă, care practic poate regenera aceste obiecte aşa cum au fost ele iniţial."
Susanne Mayr, Kunert : "Noi confecţionăm ciorapi din plase de pescuit."
Se întâmpla la fel în cazul accesoriilor. Exista, de pildă, genți făcute din frunze de ananas ori care au în compoziţie coji de mere. Şi când vine vorba despre încălţăminte producătorii au schimbat tactica.
Sebastian Thies, Nat-2 designer: "Pantofii noştri sunt făcuţi manual în Italia. Aceștia sunt realizaţi din mușchi, PET-uri reciclate, sticlă, bumbac organic, plută și cauciuc. Este o încălţăminte 100% "vegană". Acest model, de exemplu, este realizat cu petale de trandafir."
Aşadar, "modă sustenabilă", care presupune că totul să fie reciclat, pentru a avea un impact minim asupra mediului înconjurător, câştiga teren.
Tom Duhoux, fondator HNST: "Acesta este locul unde "recoltăm" bumbacul. Dar în loc să luăm bumbac nou care crește pe câmp şi necesită multă apă pentru a crește, folosim un bumbac care există deja, iar aceste perechi de blugi vor fi tăiate și transformate din nou în fibre de bumbac pe care le vom folosi pentru alte modele."
Schimbarea se aplică şi în cazul costumelor de baie. De exemplu, o companie din Spania a folosit plastic reciclat pentru astfel de ţinute.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!