Cum arată pantofii realizați din mușchi și PET-uri reciclate sau gențile din coji de mere


Ultimul update: Miercuri 11 Decembrie 2019 21:51
Data publicarii: Miercuri 11 Decembrie 2019 08:41
Categorie: Stiri Mondene

Industria modei este una dintre cele mai poluante din lume. Unele studii spun că produce mai multe emisii de dioxid de carbon decât industria aviatică şi cea maritimă la un loc.

În aceste condiţii, mulţi designeri au decis să realizeze tot felul de obiecte vestimentare mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Rochii din nailon reciclat, pantofi sport din PET-uri sau genţi din coji de măr sunt doar câteva exemple.

Dorinţa de a avea haine şi accesorii noi, de la un sezon la altul, şi-a pus amprenta asupra mediului. Iar problema s-a accentuat în ultimii ani.

Laura Antonia Jordan, director Fashion News and Features: "Moda poluează masiv. Potrivit ONU, industria modei este responsabilă pentru 20 la sută din apele uzate ale lumii şi 10 la sută din emisiile de dioxid de carbon."

Hainele ieftine atrag tot mai mulţi cumpărători. Şi cum colecţiile se schimba des, mulţi aleg ţinute de calitate slabă, care pot fi purtate doar de câteva ori, apoi multe dintre ele ajung la gunoi.

Fee Gilfeather, expert în sustenabilitate: "Este o problemă majoră în ceea ce privește cantitatea de apă folosită. De exemplu, este nevoie de 13 ani pentru a bea toată apa care este folosită pentru a confecţiona o pereche de blugi și un tricou. Și o altă mare problemă apare după ce oamenii decid să nu mai folosească anumite obiecte vestimentare. Trei sute de mii de tone de îmbrăcăminte ajung anual la groapa de gunoi din Marea Britanie. Asta înseamnă că 11 milioane de articole de îmbrăcăminte sunt aruncate săptămânal."

Aşa că unii designeri s-au reorientat şi realizează haine din materiale reciclate.

Zoe Corsellis, designer: "Această rochie este făcută, chiar dacă pare greu de crezut, din deșeuri provenite din mare, este un nailon "regenerat". Ceea ce designerul a făcut, de fapt, a fost să ia practic din mare deșeuri din nailon, cum ar fi de exemplu plasele de pescuit, apoi există o companie foarte inteligentă, care practic poate regenera aceste obiecte aşa cum au fost ele iniţial."

Susanne Mayr, Kunert : "Noi confecţionăm ciorapi din plase de pescuit."

Se întâmpla la fel în cazul accesoriilor. Exista, de pildă, genți făcute din frunze de ananas ori care au în compoziţie coji de mere. Şi când vine vorba despre încălţăminte producătorii au schimbat tactica.

Sebastian Thies, Nat-2 designer: "Pantofii noştri sunt făcuţi manual în Italia. Aceștia sunt realizaţi din mușchi, PET-uri reciclate, sticlă, bumbac organic, plută și cauciuc. Este o încălţăminte 100% "vegană". Acest model, de exemplu, este realizat cu petale de trandafir."

Aşadar, "modă sustenabilă", care presupune că totul să fie reciclat, pentru a avea un impact minim asupra mediului înconjurător, câştiga teren.

Tom Duhoux, fondator HNST: "Acesta este locul unde "recoltăm" bumbacul. Dar în loc să luăm bumbac nou care crește pe câmp şi necesită multă apă pentru a crește, folosim un bumbac care există deja, iar aceste perechi de blugi vor fi tăiate și transformate din nou în fibre de bumbac pe care le vom folosi pentru alte modele."

Schimbarea se aplică şi în cazul costumelor de baie. De exemplu, o companie din Spania a folosit plastic reciclat pentru astfel de ţinute.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33