Colinde de Crăciun: Din Ajun, „Steaua Sus Răsare” sau „O brad frumos” se vor auzi în casele românilor
Sărbătoarea Crăciunului este anunțată de colindătorii care intră în casele românilor, încă de pe 24 decembrie (Ajun), pentru a le cânta colinde tradiționale și pentru a le face urări de bine gazdelor.
Sărbătoarea Nașterii Domnului este una dintre cele mai frumoase sărbători din an. Atunci când spunem Crăciun ne gândim la zăpadă, la timpul petrecut alături de cei dragi, la cadourile puse sub brad, dar și la primirea colindătorilor, vestitorii simbolici ai nașterii lui Isus.
Colindătorii pornesc la colindat din Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, și continuă până de Bobotează, 6 ianuarie 2018.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Obiceiurile colindei de Crăciun
Obiceiurile diferă de la o zonă la alta a țării, însă semnificația rămâne neschimbată. Colindul deschide ciclul amplu al sărbătorilor creștinești de iarnă.
Obiceiul se păstrează cu sfințenie în satele românești, unde, conform tradiției, aceste practici sunt stâns legate de cultul fertilității.
Legenda spune că cine îi primește pe colindători va avea un an plin de belșug, în timp ce persoane care nu îi primesc vor fi pedepsiți.
Cele mai cunoscute colinde românești
Potrivit tradiție, copiii pornesc la colindat în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, cântând colinde tradiționale precum „Steaua Sus Răsare”, dar și „Bună dimineața la Moș Ajun”.
Pentru colinda lor, copiii sunt răsplătiți cu dulciuri, covrigi sau nuci, dar în zilele noastre, colindătorii primesc și bani.
Printre cele mai cunoscute cântece de Crăciun se remarcă colinde precum: „Steaua Sus Răsare”, „Astăzi s-a născut Hristos”, „Deschide ușa creștine”, „Bună dimineața la Moș Crăciun”, „Trei păstori”, „O brad frumos”.
Colindele internaționale
În privința zonelor urbane, tradițiile au suferit modificări, iar printre cântecele de Crăciun, recunoscute peste tot în lume, se remarcă „Silent Night”, „Jingle Belles”, „O Christmas tree”, care își trage originile din cultura germană.
Potrivit legendei, cântecul era intonat în momentul în care familia se strângea în jurul bradului pentru a-l împodobi.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, sarbatoare, colindatori, cantec, urari,
Dată publicare:
18-12-2017 15:01