Shirley Temple, primul copil-vedeta care s-a prabusit la maturitate. Ani mai tarziu, Macaulay Culkin a avut acelasi destin
Shirley Temple a fost o personalitate marcanta a cinematografiei americane. Cunoscuta drept copilul-vedeta al Americii, in anii ’30, decaderea sa a fost la fel de spectaculoasa ca si debutul fulminant. Shirley a murit marti, 11 februarie, 2014.
Nascuta pe 23 aprilie 1928, in Santa Monica, SUA, Shirley Jane Temple a fost unul dintre copiii vedeta ai Americii. Popularitatea sa a inceput inca din anii ’30, pe cand aceasta juca in musicaluri.
Ascensiunea ei in viata publica a inceput devreme. Potrivit Enciclopediei britanice, la trei ani, pe cand lua cursuri de dans, Temple a fost selectata sa apara in Baby Burlesks, o serie de filme de comedie. In 1934, a castigat o si mai mare reputatie, datorita aparitiei in musicalul Stand Up and Cheer. Mai tarziu, in acelasi an, a jucat in mai multe filme, printre care Little Miss Marker si Bright Eyes (unde a si interpretat unul dintre cele mai cunoscute cantece ale sale, On the Good Ship Lollipop).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pana la sfarsitul anului, devenea una dintre cele mai mari staruri de la Hollywood, iar in 1935 primea premiul Academiei pentru “personalitatea extraordinara a anului”. Succesul ei se reflecta si in box office-ul american, iar actrita si cantareata cucerea efectiv inimile publicului cu talentul sau, gropitele in obraji si buclele blonde. In perioada Marii Depresiuni, in care toata lumea era ingrijorata de situatia tarii, aparitia copilei parea o gura de aer proaspat.
Conform Biography.com, pana in 1940, actrita avea deja 43 de filme la activ.
Prabusirea a fost dramatica
Dupa debutul fulminant, popularitatea ei a inceput sa scada insa, iar urmatoarele filme in care a jucat nu au mai avut parte de succesul celor de pana atunci. Publicul parea ca nu se poate impaca la gandul ca mica vedeta a crescut. Din cauza ultimelor insuccese din box office, nu a mai primit roluri importante iar cariera sa in domeniu s-a sfarsit mai devreme decat in cazul altor staruri. Mai tarziu, Macaulay Culkin era comparat cu ea, tocmai din cauza decaderii sale spectaculoase si a faptului ca nu a reusit sa duca mai departe succesul obtinut prin aparitiile din copilarie.
S-a retras din industria cinematografica in 1950 si s-a casatorit cu Charles Black, caruia i-a preluat numele. Ulterior, a avut o scurta tentativa de revenire in industria entertainmentului. In perioada 1957-1959 a avut propria emisiune Shirley Temple’s Storybook si inca una in 1960, Shirley Temple Show, dar cu mai putina priza la public.
Urmatorul pas pentru artista a fost implicarea in chestiuni de afaceri publice si politici republicane, iar in 1967 a candidat pentru un loc ca reprezentant in Congresul American, din partea Californiei, insa fara succes.
Dupa ce a fost diagnosticata cu cancer, in 1972, a devenit una dintre primele vedete ce recunostea in mod public boala de care sufera. A fost apoi, pe rand, ambasadorul SUA in Ghana (1974-1976), sefa de protocol pentru presedintele Gerald Ford (1976-1977), membru al delegatiei americane pe problemele refugiatilor africani (1981) si ambasador pentru Cehoslovacia (1989-1992). In plus, si-a publicat doua carti autobiografice, My Young Life si Child Star.
La inceputul secolului 21, Shirley Temple continua sa activeze in domeniul afacerilor internationale, aflandu-se in consiliul director al Asociatiei pentru Studii Diplomatice si al Comitetului National pentru relatiile SUA-China.
Ca o recunoastere pentru cariera sa actoriceasca si contributiilor aduse serviciului public, organizatia americana Screen Actors Guild i-a inmanat acesteia un premiu, in 2005.